16 - 01 - 2018 - Stratenproject Workum
Geslaagde informatie- avond Stratenproject Workum
Uit verschillende geledingen waren mensen naar de informatie-avond gekomen over het opzetten van een internationaal stratenproject samen met Leeuwarden, Groningen, de Marne, Oldenburg en Hattem (Duitsland), met voor Workum de Begine als uitgangspunt; van bewoners van Workum, tot ondernemers, tot Plaatselijk Belang en de gemeente. De avond begon met een presentatie over waarom de Begine als straat is uitgekozen in dit project, de Begine activiteiten tot nu toe, en vervolgens werd de stap gemaakt naar het uitleggen van het idee achter het internationale stratenproject.
Het doel van het project is om middels kunst, cultuur en natuur de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de uitgekozen straten in het project te verbeteren, voor zowel bewoners, winkeliers als bezoekers. De plaatsen binnen het project lopen tegen veel dezelfde uitdagingen aan, zoals bijvoorbeeld verminderd winkelend publiek. Het stratenproject biedt een unieke kans om te leren van de overige plaatsen in het project en kennis en inspiratie met hen uit te wisselen. In iedere regio is een grotere plaats gecombineerd met een kleinere plaats, om zo ook de verbinding tussen stad en platteland te stimuleren.
De Begine heeft de mogelijkheid om als toegangspoort naar Workum te fungeren, maar ook is het van belang dat het aanlokkelijk wordt voor mensen om vanuit de stad de Begine in te lopen.
Er werden verschillende ideeën gepresenteerd waarmee Workum zou kunnen deelnemen aan het project; een (bijvriendelijke) verticale tuin aan de buitenwand van de Klameare, met ieder seizoen andere kleuren. Als voorbeeld werd de verticale tuin van het Musée du quai Branly in Parijs, ontworpen door Patrick Blanc, getoond. Een idee die als mienskips- project zou kunnen worden uitgevoerd door de lokale hoveniers Natuurvol Tuinen en Gietema, in samenwerking met inwoners van de stad Workum. Om de Begine als poort naar Workum te versterken werd een idee om bogen te plaatsen over de straat gepresenteerd, met sierlijk gesmede krullen en kleurrijke vogelhuisjes, welke in het seizoen kunnen worden vervangen door bijvoorbeeld kerstverlichting. Ysbrand Galama van Vogelwacht Workum had een concept- ontwerp bedacht en getekend. Tijdens de bijeenkomst werd voorgesteld dat de bogen tevens konden dienen als basis voor extra groenvoorziening.
Dit is een greep uit de ideeën, welke door de meeste aanwezigen met enthousiasme werd ontvangen. Het geheel zal naarmate het project vordert meer vorm krijgen. De Europese subsidie zal in Maart worden aangevraagd. Naast de Europese subsidie gaan we ook op zoek naar andere financieringsbronnen voor project- ideeën in Workum. De Begine wordt in eerste instantie als 'pilot- straat' gezien; dat wat werkt in de Begine kan later ook als inspiratiebron gelden voor andere straten in Workum en de gemeente.
De Begine- evenementen worden sinds 2014 georganiseerd door IERDE Ideeën en Produksjes (voorheen Studio Humbel), welke ook de (artistieke) coördinatie van het internationale stratenproject op zich zal nemen voor Workum. Dit alles in samenspraak en samenwerking met andere participanten in het project. De Gemeente Súdwest-Fryslân participeert, evenals de Vogelwacht, en bewoners en ondernemers kunnen ook meedenken en deelnemen. Plaatselijk Belang, die zelf bezig is met het ontwikkelen van een stadsvisie voor Workum, is zoals eerder gemeld op de hoogte, staat achter het initiatief en denkt waar mogelijk mee. Ieder deelnemende plaats in het stratenproject heeft een eigen coördinator en het project staat als geheel onder leiding van producenten Jan-Willem van Kruyssen en Eileen Blackmore.
Via de krant(Friso) en workum.nl word je op de hoogte gehouden van volgende bijeenkomsten, zodat je wanneer je belangstelling hebt, een volgende keer ook mee kunt praten.
<< Terug
|