01 - 12 - 2017 - Waarderingspremie 2016
Waarderingspremie 2016
Pand Noard 118
Henk Gorter
Na een eerste selectie van een aantal verbouwingen en wijzigingen aan panden in het gebied van "Beschermd Stadsgezicht Workum" heeft de Stichting Stadsherstel Workum dit pand uitgekozen om te nomineren met de
 Fam. de Lange en Jaring van der Veen |
waarderingspremie 2016. Voor het pand Noard 118 van familie De Lange is gekozen omdat het uitgevoerde gevelherstel getuigd van zorgvuldigheid ten aanzien van materiaalgebruik en detaillering. Te noemen is het zorgvuldig metselwerk herstel, de nieuwe kozijnen van het juiste materiaal en in houtafmeting zoals bij deze woning behoort. Ook de aangebrachte dakkapellen getuigen van zorgvuldigheid en passen geheel bij het pand. Zoals ook door de eigenaar aan ons verteld, is duidelijk dat de gehele restauratie nog niet gereed is. Maar wij mogen alle vertrouwen hebben dat dit in een goede harmonie met de historische waarde van het pand zal worden afgerond. In totaliteit weer een aanwinst voor de gevelwand in het beschermde stadsgedeelte van onze stad.
Ook voor het komend jaar hebben wij al als Stichting Stadsherstel Workum weer een aantal fraaie verbouwingen en verbeteringen geconstateerd in het beschermde centrum van onze stad Workum. Een werkgroep van de Stichting stadsherstel Workum gaat in 2018 weer op pad om een voorstel voor de nominaties 2017 op te stellen voor het bestuur. De familie de Lange heeft vorige week maandag de waarderingspremie in ontvangst mogen nemen vergezeld van een herinneringstegel.
Tevens werd afscheid genomen van Hans Boekhoven, oud burgemeester van Nijefurd, wegens zijn vertrek naar
 Links Hans Boekhoven |
Heerenveen. Hij is ongeveer 20 jaar lid geweest. Op de achtergrond heeft hij veel werk verricht. Zijn kennis en netwerk was zeer waardevol, waarvoor de voorzitter zijn dank uitsprak.
Hoe is Stichting Stadsherstel ontstaan. Dit werd mij duidelijk bij het lezen van een artikel, gevelwanden in Workum, in de Leeuwarder courant van 6 januari 1984. Was er in deze stad dan nog geen ’Stadsherstel’ werkzaam, en zo neen, wie gaf er dan een stoot voor de restauratie van een aanzienlijk aantal panden die nu het oog strelen aan het Noard en het Súd? Gewoonlijk bestaat er een plaatselijke stichting, een werkgroep of een commissie die de particuliere pandeigenaar in de richting van een restauratie drijft – als dat pand een monument is, of beeldbepalend. In Workum waren er twee inwoners die speurend rond gingen en stadgenoten stimuleerde om hun woongelegenheden te verbeteren. Waarbij een schoner aanzien van Workum werd meegenomen. De beide Workumers heten Jan Faber en Rinze van der Veen, respectievelijk directeur en adjunct – directeur van gemeentewerken Workum. De stad maakt nu deel uit van de gemeente Nijefurd, een herindeling waarover Faber en van der Veen niet veel willen zeggen. Ze bepalen zich tot de mogelijke gevolgen voor het Workumer stede schoon.: zal de aandacht verslappen , nu de stad in het grotere geheel van Nijefurd is opgegaan? De beide heren hebben een antwoord, dat alleen de tijd de tijd kan geven, niet afgewacht. Een stichting Workumer Stadsherstel. Is een garantie dat de stadsbebouwing die dat verdient, van dag tot dag in het oog wordt gehouden. Stadsherstel “wil ook actie gaan voeren voor het behoud van onvervangbaar cultuurgoed en de restauratie daarvan stimuleren”. “De stichting in oprichting” waarschuwen Faber en van der Veen: het moet allemaal nog! – heeft 25 mille gevraagd, en gekregen, van de gemeente. De toestemming van de provincie ontbreekt nog. De aanvraag van het geld komt precies op tijd. Workum kon zelf nog een beslissing nemen en de raad deed het enige juiste; die kwart ton moest er komen.
Jan Faber heeft ervaring met stichtingen die het stadsherstel beogen. Als directeur van gemeentewerken van Hindeloopen werd hij bepaald bij de restauraties in de nabuurstad: hij was secretaris – penningmeester van Stadsherstel aldaar.
De heren van gemeentewerken herinneren zich dat in die tijd het oog van de (bouw)meester het paard vet heeft gemaakt. Bouwvakkers zonder verleden in de restauratiesfeer maakten kennis met een andere, belangwekkende tak van hun beroep. Tientallen foto’s worden tevoorschijn gehaald door Faber en van der Veen over het Workum van heel vroeger, het nabije verleden en stadsbeelden van vandaag. Er is mede gebruik gemaakt van foto’s die in de oorlogsjaren zijn gemaakt voor het Openluchtmuseum in Arnhem, dat een inventarisatie wenste van de bebouwing in zuidwestelijk Friesland.- vooral om enkele mensen te vrijwaren voor dwangarbeid bij de nazi’s. deze foto’s zijn een waar hulpmiddel gebleken bij het terugbrengen van vooroorlogse situaties. Allemaal goed, zeiden we, maar verantwoorde restauraties kunnen pas plaatsvinden als er voldoende traditionele bouwmaterialen voorhanden zijn. Jazeker, zeiden Faber en van der Veen, die materialen hadden we in bezit. Beiden werken zo’n kwarteeuw in de stad – ze konden tijdig inspelen op het nationale beeld met betrekking tot de stadsvernieuwing. Waar ze konden kochten de heren van gemeentewerken oude stenen en zo meer. Uit Leeuwarden haalden ze gele steen, die vrijkwam bij de kazerne (zegt Faber) en uit Bolsward haalde hij steen voor de gevels. Het zou goed kunnen dat hier en daar spijtige verzuchtingen zijn geslaakt toen bleek dat Workum er zo snel bij was, ten koste van anderen. Als het moest dan maakten ze daar in Workum zelf een zogeheten engelenkop, als die nodig was voor restauratie. Jan Faber en Rinze van der Veen hebben hun deel bijgedragen aan het gezicht van Workum, zoals die zich nu vertoont. Ze zijn nog lang niet klaar met “ het verbeteren van de coulisse van het toneel, waar we wonen,” zoals Faber dat dichterlijk verwoordt. Die stichting Stadsherstel zal er wel komen van deze maand. Uiteindelijk is de Stichting op 17 december 1984 opgericht. Bestuursleden waren o.a. Jan Faber, Rinze van der Veen (zoon Jaring nu voorzitter) en Marten Visser (zoon Willem) nu lid. Voor meer informatie over de Stichting kunt u vinden op http://www.stadsherstelworkum.nl
Bron workumer krant FRISO
<< Terug
|