13 - 10 - 2017 - Een kostbaar Frysk hynder
Een kostbaar Frysk hynder

Jacob Bouwhuis
De gemeente Súdwest-Fryslân draagt bij aan een groot Frysk hynder op de Afsluitdijk. De door het college van b. en w. voorgestelde bijdrage van 50.000 euro zal niet bestaan uit een geldbedrag, maar uit het beschikbaar stellen van menskracht ten behoeve van het kunstwerk. Na de beraadslagingen, afgelopen donderdag in de gemeenteraad, bleken 22 raadsleden voor het stalen hynder te zijn en 14 stemden tegen.
Het Fryske hynder, zijn geschiedenis en de verbintenis met Fryslân zijn uniek. De sporen van het Friese paard in de geschiedenis gaan terug tot de Middeleeuwen. In oude teksten wordt het ras met dezelfde bewondering en waardering beschreven als tegenwoordig. Op dit moment is het stamboek van het Friese paard het oudste stamboek van Nederland en het paard is het tot ver over de grenzen van Fryslân immens populair.
Er staan 70.000 Friese paarden geregistreerd bij het Koninklijk Fries Paarden Stamboek en het ras wordt in 72 landen vertegenwoordigd. Het is dan ook niet zo'n gek idee om een trots en krachtig Frysk hynder op een prachtige locatie zoals de kop van de Afsluitdijk aan de Friese zijde te plaatsen. Een vertrouwd herkenningspunt voor de mensen die er langs gaan en onlosmakelijk verbonden met de provincie Fryslân. Het idee voor Het Paard van Fryslân is mede geïnspireerd door het werk van de Schotse beeldend kunstenaar Andrew Scott. Veel van zijn sculpturen zijn raszuivere werkpaarden met een rijke historie en verbondenheid met een specifieke regio.
Op dit moment werkt Andrew Scott in zijn atelier in Glasgow aan het schaalmodel van het paard. De definitieve sculptuur van het Fryske hynder zal worden opgetrokken uit staal en krijgt een hoogte van ruim 25 meter. Om dit project te kunnen realiseren is een stichting in het leven geroepen die moet zorgen voor draagvlak voor de locatie en financiële middelen. Met betrekking tot die financiering richt de stichting Het Paard van Fryslân zich op verschillende bronnen die breed over het maatschappelijk veld zijn verdeeld. Daarbij denkt ze aan te kloppen bij cultuurfondsen, lokale en regionale overheden, zoals onze gemeente, het bedrijfsleven en bij private partijen. De bouw van het beeld zal pas dan starten wanneer er honderd procent zekerheid is over de financiering. De totale kosten van het project worden geraamd op 2.280.000 exclusief BTW. In de raadsvergadering van afgelopen donderdag stelde het college de raad voor een bedrag van 50.000 te reserveren als bijdrage in de kosten. Zoals dat vaker gaat bij kunstwerken (denk aan de fonteinen) vlogen de meningen van de raadsleden naar grote hoogten en door diepe dalen.
Marieke Vellinga (D66) noemde het stalen paard en prachtig toegangsicoon voor onze gemeente. Angeline Kerver (GL) verklaarde daarentegen mordicus tegen het voorstel te zijn. Ze had vernomen dat het Waddenfonds driekwart miljoen in het project wil stoppen en dat terwijl dit fonds veel aanvragen voor betere doelen op de plank laat liggen. Ze zag dit gemeenschapsgeld liever besteed aan kleinschalige initiatieven. Ook dacht ze dat de burgemeester in een eerder stadium al had toegezegd dat de initiatiefnemers zonder meer konden rekenen op gemeente Súdwest-Fryslân. De PvdA had behoorlijk geworsteld met het voorstel, aldus woordvoerster Djoke de Jong. De fractie was er niet uitgekomen. Persoonlijk wilde ze het paard wel op poten zetten. Een mening die door de helft van haar fractie werd gedeeld. Douwe Attema (CDA) noemde het Fryske hynder een mooi plan dat wel veel geld kost. Zijn fractie zou instemmen met het voorstel, zo zei hij, mits de bijdrage van onze gemeente de 50.000 euro niet zou overschrijden. Een duur plan waarin de fractie van Gemeentebelangen/Totaal Lokaal geen gemeenschapsgeld wil steken, zo merkte Klaas Jan Semplonius op.
Mocht in de beginfase van het vernieuwen en ophogen van de Afsluitdijk de indruk zijn gewekt dat een kunstwerk op de kop van de nieuwe waterkering er wel zou komen, dan was dat niet de bedoeling, zo reageerde burgemeester Hayo Apotheker op de opmerking van Angeline Kerver. Om de zaak zuiver te houden is de voorbereiding, de uitvoering en de fondsenwervingvoor de sculptuur van het Fryske hynder overgedragen aan een stichting. De gemeente is dus geen medeparticipant in het project, aldus de burgemeester.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|