22 - 09 - 2017 - 'Ons' Verzetsmonument is internationaal voorbeeld
'Ons' Verzetsmonument is internationaal voorbeeld

Het monument is onlangs feestelijk onthuld. De Workumse beeldhouwster Ruth Vulto Goube bij het beeld van de knop.
Toen leden van de Deense beeldhouwbond van het Verzetsmonument Workum hoorden, waren zij diep onder de indruk van de werkwijze waarmee het is ontstaan. Beeldhouwster Ruth Vulto Gaube uit Workum heeft bij het uitwerken van haar ontwerp in 2010 bijna 250 kinderen van de basisscholen in Workum actief betrokken. Samen met haar hebben de kinderen, telkens in groepjes van twee, met hamer en beitel aan drie grote steenblokken gewerkt. Zo ontstonden vanuit vierkante blokken de beelden die samen het Verzetsmonument vormen. Het monument is sindsdien door de drie Workumer scholen geadopteerd. Het wordt door de scholen onderhouden en speelt ieder jaar een centrale rol in de 4 mei- herdenking. Een voorbeeld van participatiekunst, gemaakt door de mensen voor wie zij bedoeld is. Bovendien een project dat internationale belangstelling wekt. Niet alleen leden van de Deense beeldhouwbond tonen interesse, maar ook kunstenaars uit onder andere Duitsland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten.
Het idee van een beeld dat door een gemeenschap samen met de kunstenaar gemaakt wordt en daardoor diepe interesse en betrokkenheid creëert, kwam ook een Deense school ter ore. De Osted Fri-og Efterskole in de buurt van Kopenhagen vond het concept perfect aansluiten op zijn visie op gemeenschap en onderwijs. De school vroeg Vulto Gaube om ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan een monument te maken waaraan alle leerlingen tussen 6 en 16 jaar, maar ook de leerkrachten en andere werknemers, zouden meewerken – een beeld van hen allemaal.
Vulto Gaube ontwierp voor hen de vorm van een gestileerde knop als zinnebeeld van de leerling op school die het hele potentieel van de volwassene al in zich draagt. Net als de knop in zijn omhulsel, heeft hij in de beschermende omgeving van de school de rust en vrijheid om zich op zijn hoofdtaak te concentreren, de taak om te groeien en zich te ontwikkelen. Pas aan het einde van deze beschermde en voedende fase breekt de knop open om als bloesem voor het voortbestaan van de hele plant te zorgen.
Bijna 200 mensen hebben in mei en juni van dit jaar dagelijks samen aan dit stenen beeld gewerkt. Het enthousiasme en de betrokkenheid waren groot. Om de beurt mocht in groepjes van drie samen met de beeldhouwster gewerkt worden. 'Zwaar werk', vonden sommigen, anderen wilden het liefst alle pauzes en na schooltijd doorwerken. Wat iedereen verbindt is de ervaring en de trots samen een echt monument te hebben gemaakt, een monument voor het 100-jarige bestaan van de school dat er ook over 100 jaar nog zal staan en de betekenis van 'Mienskip' in de praktijk heeft gebracht.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|