18 - 05 - 2017 - Van gynaecoloog naar arts in Workum
Van gynaecoloog naar arts in Workum
Albert Schootstra
"In mijn studententijd heb ik veel in deze omgeving gezeild. Zo liep ik ook eens door Workum langs zo'n mooi groot doktershuis en toen dacht ik: als ik hier nou eens terecht zou kunnen komen." Deze droom wordt werkelijkheid voor dokter Käthe de Jong (52) uit IJlst.
Op 1 juli aanstaande begint ze als mede praktijkhouder in de huisartsenpraktijk van dokter Jaap Kroijenga aan de Konvintsdyk in onze stad. Dat vergt misschien enige uitleg. In de wereld van de huisartsen heb je praktijkhouders en 'gewone' artsen, waarnemers. De praktijkhouder is, zeg maar, de 'baas' van een praktijk. De praktijk van dokter Kroijenga krijgt per 1 juli dus twee 'bazen'.'We gaan het samen kleur geven en invullen," vertelt dokter De Jong. Wel blijft ze in IJlst wonen. Van haar vier kinderen (18, 16, 14 en 11 jaar) zijn er twee leerlingen van Bogerman in Sneek en één bezoekt de Rijksscholengemeenschap in deze stad. De jongste zit nog op de basisschool.
Wat dat betreft gaat de hierboven genoemde droom (wonen in Workum) niet helemaal op... Maar de tijd dat huisartsen in hun praktijk stad of -dorp woonden ligt al lang achter ons. In juni hoopt Käthe de Jong trouwens al wat te gaan 'warmlopen 'in Workum, Ze heeft er zin in. "Ik hoop de mensen in Workum snel te leren kennen en een betrokken huisarts te zijn."
Maar veel interessanter dan deze 'huishoudelijke mededelingen' is de loopbaan van dokter De Jong. Voor de overzichtelijkheid doen we het maar in chronologische volgorde. Käthe de Jong is in Wageningen geboren en verhuisde op haar vierde met haar ouders naar Amsterdam waar ze opgroeide. Al heel jong wist ze dat ze medicijnen zou willen studeren. Toen ze 13 was liep ze al stage bij een arts in Alblasserdam die apotheekhoudend huisarts was en bij wie haar moeder werkte als apothekersassistente. "Nou ja, stage... Noem het maar meelopen, huishoudelijke dingen doen zeg maar,
kopjes afwassen en zo." Als ze van iemand de liefde voor de medicijnen heeft geërfd dan is het dus van haar moeder met haar werk in de apotheek. Haar vader was in zijn werkzame leven predikant; heel lang in Amsterdam. Na de basisschool en het atheneum ging ze medicijnen studeren aan de Vrije Universiteit in haar woonplaats Amsterdam. Ze deed dus het atheneum en niet het gymnasium, want "er is in het leven meer te doen dan leren, geen gymnasium voor mij." "Het zat er dus al heel lang in dat ik dokter zou worden," zegt ze en dat deed ze dan ook. Ze werd gynaecoloog en wel in het Antonius in Sneek. Op dezelfde dag dat zij zag dat er een gynaecoloog in het Antonius werd gevraagd zag haar man dat er een voor hem geschikte baan in Leeuwarden vrijkwam. "Dat heeft zo moeten zijn, zeiden we tegen elkaar." Käthe ("de naam klinkt Duits maar is in mijn geval gewoon toeval") was toen al (in1999) gepromoveerd tot doctor in de medische wetenschappen. Haar proefschrift (in het Engels geschreven want zo gaat dat meestal in de medische wetenschap - maar desalniettemin petje diep af) ging over de groei van het ongeboren kind. Heel kort gezegd komt de inhoud van haar dissertatie er op neer dat moeders die groot zijn ook grote baby’s krijgen - en kleine moeders kleine baby's. Als een grote moeder die in verwachting is over haar buik strijkt en denkt: de baby is wel goed aan de maat, dan zou de ongeboren vrucht vaak toch best wat groter hebben gekund, aldus de conclusie van het onderzoek van Käthe de Jong.
Ze genoot van haar werk als gynaecoloog in het Antonius, zeker. En toch... "lk kreeg toch een zekere onrust en langzaam kwam de gedachte: zo ga ik niet 65 worden." Ze vroeg zich af wat ze dan wél zou willen en toen viel het kwartje. Huisarts worden dus. Dat vergt opnieuw enige uitleg over de medische wereld. Vroeger was het zo dat als je was afgestudeerd als arts, je 'gewoon' huisarts kon worden. Ook dat is al lang niet meer zo. Het vak huisarts is nu een specialisme, precies zoals neuroloog of orthopeed, noem eens wat. Mevrouw De Jong moest dus worden opgeleid als huisarts. Ze kreeg haar opleiding tot huisarts in Groningen. Maar wel de zogenaamde verkorte opleiding, want ze was natuurlijk al lang medicus en mag dus zelfs de doctorstitel voeren. "De opleiding was vooral heel veel praktijk," zo vertelt ze. Zo werkte ze in huisartsenpraktijken in Tzummarum en Heeg en in een verpleeghuis in Leeuwarden. Ze vulde haar tijd daarna als waarnemer in praktijken en was als zodanig zelfs nog een half jaar in Workum werkzaam. Ze zou vervolgens praktijkhouder in Sneek worden, maar dat ging tenslotte toch niet door. En toen kwam het verlossende telefoontje van dokter Kroijenga: "Je loopt weer vrij rond, hoor ik," zo zei hij met een kwinkslag.
Het is dus weliswaar zo dat huisartsengeneeskunde een volwaardig specialisme is, maar voor buitenstaanders in het Jeruzalem van de geneeskunde voelt het in dit geval toch wat als een stap terug. Om het met een voetbalvergelijking te zeggen: iemand (Käthe de Jong) die in het eerste van Ajax speelt en nu voor (met alle respect) Cambuur te Käthe de Jong geeft eerlijk to zelfs bij collega's deze (foute) gedachte wel eens leeft.'Wat, huisarts worden?" In dit verlaat ze zelfs even het woord machowereld 'vallen - de machowereld die een ziekenhuis soms wel eens kan zijn... Het interesseert dokter De Jong helemaal niets.”Ik geef niet om status," zegt ze en die uitspraak en trouwens haar hele houding maken haar ontzettend sympathiek. Wat fijn dat Workum er er zo'n dokter bij krijgt!
De interviewer oppert dat thuisbevallingen voor haar wel een gemakkelijk klusje zullen worden, maar dat heeft hij mis. "Daar ben ik wel een beetje zenuwachtig voor," zegt dokter De Jong “Dat heb ik nog nooit gedaan en dan natuurlijk het instrumentarium dat je in het ziekenhuis wel hebt. Maar de gynaecologlogische klachten zullen wel op mijn bordje terecht komen omdat ik daar ervaring mee heb en die ervaring wil ik graag delen."
Het zal bekend zijn: in het medisch centrum aan de Konvintsdyk zijn wisselingen aan de orde van de dag geweest. De ene dokter ging en de andere kwam. Het was wel eens zo dat je als 'gewone’ patiënt en Workumer dacht: ach nou verandert er weer wat. Käthe de Jong onderkent dat.”We krijgen in de praktijk nu een vaste bezetting, rust in de tent en lekker hard werken." In dat verband komt in het gezellige gesprek nog naar voren datje van hard werken niet moe wordt. Dat word je van onzekerheid, wisselingen en dergelijke. "We gaan dus werken met vaste gezichten en ik hoop een betrokken dokter te zijn. Vanuit die betrokkenheid zal ik er bij een patiënt bovenop zitten om te zien dat het goed komt. Vanuit diezelfde betrokkenheid zal ik bij een andere patiënt juist rustig achter over leunen en de patiënt zelf de ruimte geven om te kijken wat hij of zij zelf aan de situatie kan verbeteren."
Het enige dat er na de laatste veranderingen aan de Konvintsdyk - met onder andere het vertrek van dokter Gerling naar het prachtige nieuwe gebouw aan de Priesterhoek 4 - misschien zal gebeuren dat dokter Kroijenga en zijn compagnon dokter De Jong vinden dat het gebouw aan de Konvintsdyk wel eens een opknapbeurt kangebruiken en dat er in dat er in overleg met de apotheek dus wat geklust zal worden. Maar dat is van later zorg. Voorlopig heten we als Workumers eerst dokter Käthe de Jong van harte welkom in ons midden. Bij dezen!
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|