28 - 04 - 2017 - Scholen herdenken al vierde mei
De herdenking van de schoolkinderen bij hún Verzetsmonument.
Scholen herdenken al vierde mei Ebo Reitsma
Afgelopen donderdag 20 april hebben de basisscholen in Workum weer hun jaarlijkse herdenking bij het Verzetsmonument in deze stad gehouden. Het monument dat hun voorgangers op school inmiddels al zo'n 9 jaar geleden zijn begonnen te maken. Zelf beitelen onder leiding van de bedenkster van deze unieke beeldengroep, Ruth Vulto-Gaube. Het is nu hun monument dat ze zelf één keer per jaar schoonmaken en waar zij eIk jaar tijdens hún herdenking bloemen leggen. Daarbij is in de voorafgaande weken in de lessen op school flink aandacht geschonken aan de Tweede Wereldoorlog. En zijn er gedichten gemaakt waarvan een aantal tijdens deze plechtigheid werd voorgelezen. Ook worden deze gedichten voorgelezen op de plechtigheid op 4 mei, waar op de algemene begraafplaats bij de graven van de in deze omgeving gevallen geallieerde militairen de 2 minuten stilte in acht worden genomen. Tussen het door trompettist Siebe Bokma gespeelde The Last Post en het Wilhelmus in was het ook donderdag bij het Verzetsmonument even indrukwekkend stil.
Ceremoniemeester Bas van lt Finster maakte duidelijk hoe belangrijk het is om te herdenken. En namens het gemeentebestuur was ook wethouder Stoker aanwezig die in een treffend kort slotwoord het belang onderstreepte van de bewustwording dat het niet alleen gaat om de herdenking van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de vraag hoe je als schooIkind nú omgaat met geweld en vooral ook met het noodzakelijke respect naar eIkaar toe. Meer dan wat dan ook spreken de gedichten die hier werden voorgelezen. Reden om ze hier te plaatsen om te ervaren hoe de kinderen van nu denken over oorlog en vooral ook over vrede.
Onderdrukking (Marrit FoIkertsma en Dana Heimink van lt Finster)
4 en5 mei
In mei zingen de vogels blij. Maar op 4 mei is het anders dan hangt de vlag halfstok en zijn we om 8 uur 2 minuten stil. Herken je ook wel onderdrukking dat je je klein voelt en het liefst onzichtbaar zou willen zijn? Dat gevoel is niet fijn. Want je bent bang je kijkt om je heen. Je ziet mensen huilen je bent Joods en je kan maar beter schuilen, en o wee als mensen er achter komen dat je Joods bent dan ben je verloren. Je zult dit horen: je gaat dood net zoals je vader want je bent een Jood. De oorlog doet pijn. Je mag niet zeggen wat je wil, want alles moet altijd stil. Als je zo iets ziet, kom er dan voor op. maar denk niet dat houdt vanzelf wel op. Voel je vrij. Dat kan op 5 mei. Denk aan wat de mensen voor je over hebben en dank ze voor de dingen die ze hebben gedaan. We herdenken de mensen die voor ons zijn gestorven en we zullen ze altijd dankbaar blijven.
Verzet (Jetse de Groot van de St. Ludgerus)
Verzet is iets heel moois. Verzet helpt mensen die onderdrukt worden. Verzet is de opstand tegen de Duitsers. Verzet is heel geheim. Maar verzet is ook de reden dat wij zo vrij zijn.
Vrijheid (Abdul Hamzabek van De Pipegaal)
Ik vind het fijn om mijn familie uit het buitenland te zien Ik vind het fijn om te spelen Ik vind het fijn om te leven Ik vind het fijn om mijn familie uit het buitenland te zien Ik vind het fijn om te sporten Ik vind het fijn om te leven Ik vind het fijn om mijn familie uit het buitenland te zien Ik vind het fijn om te spelen
Vrijheid (Gabe de Vries van De Pipegaal)
We hebben nu een vrij leven niet iedereen heeft dat. We hebben spullen verloren door de veldslagen en met onze vrijheid weer opgebouwd. Vrij voetballen wat fijn. We hebben een vrij leven niet iedereen heeft dat Geen regels doe dit doe dat maar vrijheid en vreugde en verdriet De oorlog is gestreden met doden en met vrede. We hebben nu een vrij leven niet iedereen heeft dat. We hebben spullen verloren door veldslagen en met onze vrijheid weer opgebouwd.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|