31 - 08 - 2010 - Hoogste lof kruidnagel De Nylander
`Jim krûdnagel is gewoan de bêste fan Nederlân. By de measte tsiis oerhearsket de krûdnagel mar by jim sit der noch genôch tsiis om de krûdnagel hinne. Sa hâldst de echte tsiissmaak." Dit is de zeer lovende mening van de beroemde tv-kok Robèrt Verweij, weergegeven in de woorden van Otto Jan Bokma van de biologische kaasboederij De Nylander aan de Lange Leane in Workum, over de kruidnagelkaas van deze kaasboederij. Verweij zat in de jury van de manifestatie 'De smaak van Holland' die van donderdag tot en met zondag werd gehouden in de Keukenhof. Het motto in de Keukenhof was gedurende deze vier dagen 'Holland op z'n best' en het zal duidelijk zijn dat ook kaas daaronder valt.
Tien soorten kaas (zowel fabriekskaas als boerenkaas) waren geselecteerd om mee te doen aan de strijd 'De lekkerste kaas van Nederland' en onder deze producten was dus de kruidnagelkaas van De Nylander. Een enorme eer, want de kazen waren geselecteerd door Betty Koster, bijgenaamd 'de kaaskoningin van Nederland'. Zij drijft l'Amuse met winkels in Sant-poort en Amsterdam, maar wat belangrijker is: zij weet letterlijk alles van kaas en alle topkoks van Nederland hebben - voor wat het onderdeel 'kaas'van hun vak betreft - les van haar gehad. Welnu, deze Betty Koster heeft dus de kruidnagelkaas van De Nylander geselecteerd. Op zichzelf al een enorme eer natuurlijk, want Betty Koster is net zo'n grootheid als bijvoorbeeld Johannes van Dam, de culinair journalist die met zijn standaardwerk 'De Dikke Van Dam' trendsettend is voor de Nederlandse eetcultuur. De kruidnagelkaas van De Nylander viel niet in de top drie van de geselecteerde kazen, maar was er dus wel bij en dat betekent gewoon dat De Nylander - om het even in voetbaltermen te zeggen - in de eredivisie speelt. Een enorm compliment. Voeg daarbij nog de hierboven geciteerde woorden van jurylid Robèrt Verweij en het zal duidelijk zijn dat De Nylander echt en terdege is onderscheiden. Het derde jury lid van de vakjury was, naast Betty Koster en Robèrt Verweij, culinair journalist Felix Wil-brink van De Telegraaf en hij is op zijn vakgebied ook een instituut. Om kort te gaan: De Nylander hoort tot de tien beste kaasproducenten van Nederland en is met lof overladen. Voorwaar een gelukwens waard!
bron: Workumer krant Friso



<< Terug
|