02 - 02 - 2017 - Workum niet blij met de plaats van zijn fontein
Workum niet blij met de plaats van zijn fontein

Ineke Mulder-Grasman
Zaterdagmiddag 28 januari, de bovenzaal, de voormalige raadzaal van de gemeente Nijefurd, in Kultuerhús de Klameare zit vol. Vol met belangstellenden die in afwachting zijn van de presentatie van de waterfontein die in Workum zijn opwachting zal maken. In het kader van het feit dat de stad Leeuwarden zich in 20i8 dé culturele hoofdstad van Europa mag noemen en daarbij omringd wordt door Friesland, komt in elke Elfstedenstad - als bekend – een waterfontein. Een fontein geheel passend in de stad zelf en ontworpen door een wereldberoemde kunstenaar/ kunstenares.
Op Leeuwarden na, de hoofdstedelingen nemen de waterfontein mee in de herinrichting van het Stationsplein, heeft elke stad een eigen fonteinencommissie die op haar beurt weer nauw verbonden is met bijvoorbeeld een Plaatselijk Belang en/of Stadsherstel. Anna Tiroe, bedenker en artistiek projectleider van de 11 Fountains, zocht voor elke stad een kunstenaar en met hem of haar werden de eerste stappen gezet richting een fontein, zo ook in Workum.
Workum maakte verheugd kennis met Cornelia Parker, een toonaangevend kunstenares uit Groot Brittannië die woont en werkt in Londen. De fonteinencommissie nam haar mee door de stad Workum en liet haar kennismaken met de karakteristieke kenmerken waardoor Workum zo bekend is. Zo bezochten de commissieleden met haar onder andere het Jopie Huisman Museum, scheepstimmerwerf De Hoop, de pottenbakkerij van de familie Kunst, de Sluis en de vele bezienswaardigheden die Workum rijk is. Met een schat aan informatie keerde de kunstenares huiswaarts om vervolgens terug te komen met een ontwerp dat bijzonder in de smaak viel bij de fonteincommissie van Workum. Tijd om Workum en zijn inwoners te informeren.
Na een warm welkom nam Cornelia Parker de belangstellenden mee langs tal van de door haar vervaardigde kunstobjecten. De voertaal hierbij was Engels. Een ieder was vol lof over datgene wat getoond wordt. Aangekomen bij het moment suprême, waarbij de locatie is vastgesteld bij de nieuwe passantenhaven achter de Gertrudis, daar waar eens de Klameare stond, zien wij het ontwerp van twee leeuwen. Twee leeuwen, staand op de achterpoten, tegenover elkaar om op ieder moment van de dag met kracht water naar elkaar te spuiten uit hun voorpoten.
Citaat uit een schrijven van Cornelia Parker: "De leeuwen zullen worden gemaakt van Accoyahout. Ze komen er uit te zien als dubbelzijdige, driedimensionale figuren waarvan de rugkant gelijk is aan de voorkant, ze zijn dus tweekoppig. Hun manen en staarten zijn aan elkaar verlijmd en hun lijven, ogen en mond worden zo geschilderd dat ze zo veel mogelijk lijken op de leeuwen van de Waag." Het geheel is bedacht vanuit dat waar Workum rijk aan is. De leeuwen, talrijk terug te vinden in Workum, de scheepsbouw en zijn historie en het water dat Workum doorkruist. Mooi te noemen is zeker dat de leeuwen zullen worden vervaardigd in en door Workum, te weten Floor van der Leun (Fjoer), Daniël Visser (Visser Jachtbouw) en scheepstimmerwerf De Hoop.
Als het is gepresenteerd, is het publiek aan de beurt om zijn mening te geven en vragen te stellen, De goede sfeer wordt voelbaar anders. Aan het woord komen de direct aanwonenden van It Skil. Zij kunnen zich vinden in de ontwerpen, maar ze kunnen zich absoluut niet vinden in de plek waar de leeuwen, circa 3,5 meter hoog, komen te staan! Vragen met dezelfde inhoud volgen elkaar op. De aanwonenden willen dit niet voor hun huis en zij willen ook niet dat hun, toch al smalle Nonnestrjitte, die bovendien ook nog eens dood loopt, wordt overstroomd door bezoekers van het kunstwerk. Nee, hier is het laatste woord nog niet over gezegd, ook al staat de plaats van plaatsing min of meer al twee maanden vast. De fonteincommissie haalt de angel er uit door aan te geven opnieuw met de bewoners van lt Skil te gaan praten. En zo komt er aan een presentatie, waarbij gezegd moet worden dat de ontwerpen op zichzelf bijzonder in de smaak vielen, een roerig einde.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|