05 - 01 - 2017 - Tiny van Workum (94) in Sneek overleden
Tiny van Workum (94) in Sneek overleden
In haar woonplaats Sneek is gistermorgen de verzetsstrijdster Catharina de Jong, bekend als Tiny van Workum, overleden. Ze is 94 jaar geworden. De laatste 4 jaar van haar leven woonde ze in de lelânen. in de Waterpoortstad. Al vrij snel na de oorlog van '40-45 verhuisde ze naar Leeuwarden waar ze ging werken bij V&D. Ze bleef daar ook na haar pensionering aanvankelijk wonen. Tiny van Workum werkte in het verzet vooral als koerierster, een levensgevaarlijke bezigheid al werden vrouwen vaak minder gefouilleerd dan mannen. De rol van vrouwen in het verzet is lange tijd onderbelicht gebleven. Gelukkig komt daar de laatste jaren verbetering in.
Dat is zeker ook te danken aan Catharina de Jong. Ze kende niet alleen in de oorlog meer dan haar plaats, maar gaf na die bange jaren haar ervaringen door - onder veel meer in spreekbeurten op scholen. En, nog belangrijker, steeds legde ze tijdens die spreekbeurten een verbinding met de tijd van nu, een tijd waarin zaken als de bedreiging van de vrijheid van meningsuiting en onvrijheid ook aan de orde van de dag zijn.
Zij wees de kinderen er steeds op wat de inhoud is of moet zijn van het begrip 'vrijheid'. Wat hier maar gezegd wil zijn is dat Tiny fan Warkum in de oorlog 'goed' was en dat na de oorlog ook volkomen bleef. In haar
boek'Fietsend verzet' legt ze ook getuigenis af van haar aangrijpende ervaringen in het verzet. Ze werd op 21 september 1922 geboren in de Begine in Workum. Haar vader was B. R. de Jong die daar een tabakswinkel had en ook actief was als sigarenmaker. Opvallend was dat haar vader als rooms-katholiek zeer antimilitaristisch was. Gewoonlijk was dat in de jaren dertig voorbehouden aan leden van sociaaldemocratische partijen als SDAP en OSP.
Enfin, vader De Jong liet Tiny – die tijdens de Duitse inval in mei 1940 nog maar 17 jaar was - haar gang gaan als ze maar geen geweld zou gebruiken. Zo ging het ook. Maar verder zag ze wel de gevolgen van het (Duitse) geweld. Tiny kreeg onder andere een goede relatie met de gebroeders Lever uit Sneek, verzetsstrijders van het eerste uur. Alle zonen uit dit gezin en de vader zouden om het leven komen als slachtoffers van de Duitsers. Alleen de moeder en de enige dochter overleefden de oorlog.
Catharina de Jong bouwde na de bezetting een dicht netwerk op van vroegere verzetsmedewerkers. Samen met burgemeester Hans Boekhoven van het voormalige Nijefurd en gemeenteambtenaar Wim Bakker was zij de drijvende kracht achter de naamgeving van de straten in de Workumer wijk Thomashof, de verzetsheldenbuurt. Hans Boekhoven komt ook uit een echte verzetsfamilie en dat gaf natuurlijk direct een klik.
De vader van de burgemeester was tijdens de bezetting directeur van de Groninger Clichéfabriek en zat diep in het verzet. Hij overleefde op het uiterste nippertje en werd eind 1945 burgemeester van Nieuwe Pekela (en later van Hoogezand). Zijn broer (de oom dus van Hans Boekhoven) werd wegens verzetsactiviteiten door de Duitsers gefusilleerd. De bezettingstijd heeft uiteraard een onuitwisbare indruk op Tiny van Workum gemaakt, maar zij bleef niet in die jaren 'hangen'. Zo maakte ze verre reizen en was actief als zweefvliegster. Ze stond - kortom - ook middenin de tegenwoordige tijd. Met haar is een grote vrouw heengegaan. Ze verdient het dat ze in de herinnering blijft voortleven! Zonder mensen als zij kan het in deze wereld niet! (AS)
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|