21 - 10 - 2016 - Voorlezen op dag van duurzaamheid

Meneer Aart Staartjes zit heerlijk voor te lezen in zijn 'echte' voorleesstoel. Foto Coby Bandstra.
Ineke Mulder-Grasman
De dag van vandaag, de dag van morgen of de dag van volgende week, er is altijd wel een dag waaraan een naam wordt gegeven om iets of iemand onder de aandacht te brengen. Zo kennen wij uiteraard moederdag, vaderdag en dierendag. Bijzondere dagen die bij een ieder van u bekend zijn. Maar kent u ook de dag van de bouw, de dag van de mantelzorg, de dag van de architectuur en/ of de dag van de stilte? Het zijn dagen die in het teken staan van een bijzondere gebeurtenis of dagen waarop men geconfronteerd wordt met datgene waar genoemde dag voor staat. Dagen om bij stil te staan, dagen om over na te denken. Afgelopen maandag, 10 oktober, stond de dag in het teken van duurzaamheid. Duurzaamheid is, aldus Wikipedia, de term die gebruikt wordt voor alle acties die erop gericht zijn de negatieve gevolgen van het handelen van de mens op zijn omgeving te minima liseren.
Aan de dag van de duurzaamheid werd door de media veel aandacht besteed, waarbij ook de kinderen werden betrokken. Zij zijn immers onze toekomst. Zo werd er in Friesland, op initiatief van onder meer Provincie Fryslân en het Jopie Huisman Museum uit Workum, op 150 basisscholen een verhaal voorgelezen, door BN'ers. Een verhaal, 'In bysûndere Pake', waarin Jopie, de kleinzoon van wijlen Jopie Huisman, tijdens het vissen ligt te dromen en daardoor een wonderlijk avontuur beleeft waarbij hij ook nog eens een paar 'beste' voetbalschoenen vangt. Ook op de drie basisscholen in Workum werden de groepen 5 tot en met 8 voorgelezen. Mirjam Bakker uit Sneek, D66- wethouder van onze gemeente, Súdwest-Fryslân, las voor op lt Finster en Lutz Jacobi, die namens de PvdA lid is van de Tweede Kamer, vertelde het verhaal op De Pipegaal.
Voor de kinderen van St. Ludgerusschool was het écht feest, want daar las niemand minder voor dan Aart Staartjes, meneer Aart uit Sesamstraat. Uw verslaggeefster was aanwezig op de St. Ludgerusschool. Na een hartelijk welkom neemt meneer Aart plaats in een 'echte' voorleesstoel, en begint zijn verhaal nadat de school een knikkeren stoeptegel van gerecycled plastic namens de directeur van Omrin, John Vernooij, in ontvangst heeft mogen nemen. Meneer Aart vertelt, de kinderen, de meesters en de juffen zijn muisstil, een ieder luistert en wil niets missen van het, toch wel mystieke, verhaal. Als het verhaal ten einde is gekomen is het de beurt aan de kinderen. De vragen zijn pittig, zelfs zo pittig dat meneer Aart het antwoord schuldig moet blijven en de vraag een mysterie blijft. Zoals de vraag 'hoeveel plastic flesjes zitten er in de knikker stoeptegel', en 'hoe is de knikker stoeptegel gemaakt'. Opde vraag 'wat is duurzaamheid' konden de kinderen vlot antwoord geven, zoals afval scheiden, kleding die ons te klein is doorgeven aan kinderen die deze kleding nog wel past en geen rommel op straat gooien.
Goede dingen, aldus meneer Aart, die als dank voor zijn inzet een attentie in ontvangst mocht nemen. Blij verlaat hij de kinderen om vervolgens nog even naar binnen te gaan bij groep 3 om een stukje voor te lezen uit het door hemzelf geschreven boek 'Hannes op Klompen'. Ook ik liep vroeger thuis op klompen, zo vertelt hij de kinderen, net zoals Hannes. Ook wij hadden geen geld om schoenen te kopen.
Aart Staartjes, 78 jaar jong en wonend in Dronrijp, die niet alleen faam maakte bij Sesamstraat maar die ook jarenlang de Sinterklaasintocht voor zijn rekening nam, staat voor duurzaamheid.
Vroeger waren veel gezinnen, door de armoede zich onbewust van het deftige woord, al duurzaam. De gaten in de sokken werden zo vaak gestopt dat de orlginele kleur van de wol, waarvan ze eens waren gemaakt, niet meer was terug te vinden. "Prachtige voorbeelden hiervan zijn terug te vinden in de schilderijen van Jopie Huisman, die man had oog voor de armoede die hij maar al te goed kende. Hij legde dit vast, waardoor armoede rijk is geworden," aldus Aart Staartjes.
Aart Staartjes laat weten dat deze dag, de dag van de duurzaamheid dus, wel wat oplevert. "Het gaat wel in die kleine hersentjes zitten, de kinderen gaan er toch over nadenken. We kunnen ook eindeloos gaan zeuren over rekenen en taal, maar dit zijn belangrijke dingen." Het verhaal 'In bys0ndere pake' van de Friese schrijfster en dichteres Berber van der Geest is speciaal voor deze gelegenheid bewerkt en heeft als thema duurzaamheid.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|