07 - 10 - 2016 - Jopie Huisman Museum bestaat 30 jaar
Dertig voorwerpen Ooit zei Jopie Huisman over een oude kruiwagen: “Voor mij is dat het vinden van een schat. Die kruiwagen vertelt het levensverhaal van een mens, alsof het in een boek beschreven stond.” Zo vertellen ook dertig schatten in deze kleurrijke tentoonstelling elk een eigen verhaal over ‘mijn Jopie’, van de schoenen van Abe Lenstra tot de mondharmonica van de kunstschilder zelf. De bezoeker ontdekt wat ‘de mythe van de modderman’ is en waarom Freek de Jonge zijn tweede solovoorstelling op Jopie Huisman inspireerde.
Dertig verhalen In het afgelopen half jaar zijn dertig verhalen over deze legendarische Friese schilder gul met het museum gedeeld. Zo noemt Cris Kallens, directeur van het Fries Museum, de stillevens van Jopie Huisman allesbehalve stil, of is Jopie voor Lutz Jacobi dé Rembrandt van Friesland. Youp van ‘t Hek roemt Jopie’s werk als “kunst met een vetgedrukte K, die ontroert en je een zachte glimlach bezorgt.” Dertig mensen Dertig bekende en minder bekende Friezen en Nederlanders deelden hun verhaal: Mirjam Bakker, Henk de Boer, Kris Callens, Henk Deinum, Henk en Voke Gorter, Pieter de Groot, Foppe de Haan, Youp van ’t Hek, Alt van den Heuvel, Pepy Huisman, Lutz Jacobi, Klaas Jansma, Steven de Jong, Freek de Jonge, Kerst Koopman, Eelke Lok, Bert Looper, Jan van der Meer, Syb van der Ploeg, Freark Smink, Hylke Speerstra, Pieter Stellingwerf en Kees Botman, Steven Sterk, Riemer van der Velde, Sjoerdtje de Visser, Sjoerd de Vries, Sylvia de Vries, Asing Walthaus, Hans Wiegel en Jelko van der Wiel.
Dertig jaar museum Het museum in Workum is één van de grote publiekstrekkers van Friesland. Na de opening in 1986 stroomde het bezoek toe, en al in 1995 werd de miljoenste bezoeker verwelkomd. Jopie Huisman ontving honderden brieven van bezoekers, die gegrepen waren door zijn kunst en levensfilosofie. Als geen ander wist Jopie de harten van mensen te raken. Al snel bleek het museum te klein. In 1992 verhuisde het naar een nieuw pand, speciaal ontworpen voor de werken van deze legendarische Friese schilder.
De toekomst ‘Mijn Jopie’ vormt de opmaat voor een gevarieerd tentoonstellingsprogramma tot en met 2018, het jaar waarin Leeuwarden Culturele Hoofdstad is. Zowel in ‘Mijn Jopie’ als de komende tentoonstellingen wordt Jopie Huisman vanuit verschillende, soms verrassende invalshoeken belicht. Of het nu gaat om zijn liefde voor de natuur, zijn intense verbazing over de wegwerpmaatschappij of zijn mededogen voor dat wat door de maatschappij wordt afgedankt. Deze thema’s - natuurliefde, duurzaamheid en mededogen - zijn ook vandaag de dag nog springlevend. Naast de kunstwerken vormen deze onderwerpen de basis voor de komende activiteiten van het museum.
<< Terug
|