20 - 07 - 2016 - Eritreërs betuigen dank

Een bijzonder gebeuren was het vrijdagavond 15 juli in Waldrikhiem in Workum. Nieuwe mede-Workumers boden Workumers en anderen een Eritrese maaltijd aan als blijk van waardering voor wat er voor hen gedaan wordt en tegelijk om te integreren in de Workumer samenleving.
De nieuwe Medelanders bestaan uit een groep jonge mensen uit met name Eritrea en Somalië. Ze hebben een status/vergunning gekregen voor een tijdelijk verblijf van in eerste instantie 5 jaar en hebben een woning toegewezen gekregen in Workum. Op het ogenblik is de groep rond de 13 personen. Veel Workumers en mensen uit de omgeving staan om de groep heen en helpen bij de inrichting, leggen bezoekjes af, helpen als taalcoach, organiseren integratieactiviteiten, enz. De Workumer inzet breidt zich steeds meer uit. Op het ogenblik wordt een nieuwe activiteit voorbereid. Gedacht wordt aan een inloopactiviteit op vrijdagmiddag in Waldrikhiem. Dit alles wordt gecoördineerd vanuit VluchtelingenWerk locatie Sneek samen met een aantal Workumers.
Het leven in Eritrea, een klein land in Afrika, is vergelijkbaar met dat van Noord-Korea. Het land wordt met ijzeren hand bestuurt door president Isas Afewerki. Verkiezingen zijn er niet. Oppositie wordt niet getolereerd. Critici en opgepakte vluchtelingen worden in miserabele omstandigheden gevangen gezet. Gedetineerden krijgen heel weinig eten, drank en medicatie. Vaak is er sprake van marteling. Familieleden zijn niet welkom, meestal weet men niet eens waar het familielid in de gevangenis zit. De eindeloze en een steeds strenger wordende dienstplicht is een van de voornaamste oorzaken om te vluchten. In dienst wordt je volledig onderdrukt. Het regime beslist over heel je leven. Officieel bedraagt de diensttijd achttien maanden, maar in de praktijk eerder achttien jaar en daarna ben je nog tientallen jaren oproepbaar als reservist voor de lokale militie. Om zo’n onderdrukt leven te ontkomen zijn de jonge Eritrese nieuwe medelanders hun land ontvlucht. Ook zij die in Workum een veilige nieuwe woonplek hebben gevonden.
Eenmaal gevestigd moet de inburgering plaatsvinden. Drie dagen per week moeten deze jonge mensen naar school in Sneek voor met name het leren van de Nederlandse taal en oriëntatielessen over Nederland. De andere dagen moet er thuis gestudeerd worden. Vrijwilligers, vaak uit de eigen woonplaatsen, die bij VluchtelingenWerk aangesloten zijn, helpen ze daarbij. Ook computerprogramma’s geven ondersteuning bij het leren. Na drie jaar moet er examen worden gedaan. In de praktijk blijkt dat dit moeilijk is. Inburgering is ook praktisch bedoeld. In Workum e.o. zijn we daar druk mee bezig. Naast de activiteiten die georganiseerd worden, wordt dit ook gezocht in het vrijwilligerswerk. Zo mocht een van de jongeren in Nij Mariënackker aan de slag, een ander was welkom op de boerderij in It Heidenskip. Ook voor andere vrijwilligersactiviteiten houden ze zich aanbevolen. Dit kunnen ook eenmalige werkzaamheden zijn. Het contactadres hiervoor is vanuit VluchtelingenWerk Piet van der Meer. (tel. 0515 579184, e-mail: pietvandermeerparrega.gmail.com)
De Nieuwe Medelanders voelen zich welkom in Workum en worden graag Mede-Workumers.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|