11 - 05 - 2010 - Gertrudis nu snel 'onder het mes'
Op 14 juni aanstaande gaat de St. Gertrudiskerk in het centrum van Workum in de steigers en wordt met de restauratie van de kerk begonnen. Dit beeld zal een jaar lang de toon zetten in de binnenstad. Maar het volgen van de oude technieken van het weer in stand brengen en conserveren heeft toch ook weer zijn charme.
Onder de waag en onder de toren zullen tijdens deze restauratie veel verhalen over die oude kerk los komen en ook zal er zorg gedragen worden, dat iedereen die dit wil, rijk en ruim van informatie zal worden voorzien.
Door Regnerus Steensma is een wel erg fraai boek geschreven en aangevuld met bijzonder mooie foto's van de kerk. Het behoort in elk huis in Workum thuis. En wordt het gekocht in Workum, dan is de opbrengst bestemd voor de restauratie van de St. Gertrudiskerk.
Een grote vraag die steeds weer gesteld wordt is die omtrent de toestand van de kerk. Wat staat deze er strak en fier bij, een echte oude heer, wakend over Workum. Maar schijn bedriegt! Alle glas-in-lood ramen moeten worden gerestaureerd. Het lood vertoont op veel plaatsen scheuren en soldeerpunten vertonen gebreken. Het glas rammelt in het metselwerk en op veel plaatsen is het glas gebroken. Het gevolg van al deze gebreken is lekkages. En alles wat lekt geeft verrotting en verwatering.
De dakbedekking van de kerk bevindt zich in een slechte staat. Veel leien zijn gebroken en door een gesteente-expertisebureau is vastgesteld dat de kwaliteit van de leien slecht is. De leien vertonen onderverwering, scheuren, barsten, schilveren af en gapen. Een groot deel moet dan ook vervangen worden.
Gelijktijdig met de restauratie van de leibedekking moet de kap van de kerk gerestaureerd worden. Vele delen van de houtconstructie zijn vergaan, verrot of aangetast door schimmels en insecten. Sommige delen moeten vervangen worden en ook delen gerestaureerd. Kortom: restaureren en conserveren van de grotendeel onzichtbare kapconstructie is hoog nodig.
De vieringtoren hangt als het ware op het dak. Ook dit torentje ontkomt niet aan de restauratie. De toren wordt van het dak gehaald en komt op de begraafplaats aan de noordkant van de kerk te staan. Zonder hoogtevrees bij de werkers zal deze in een staat gebracht worden dat hij weer vele jaren mag prijken op de kruising van de daken.
Tijdens de restauratieperiode zal ook een bouwhistorisch onderzoek van de kerk uitgevoerd worden. Natuurlijk is er veel bekend over de historie, maar altijd zijn er nog veel vraagtekens.
Het kostenplaatje
De restauratie van de kerk was berekend op een totaal bedrag van 2,7 miljoen euro. Door het Rijk, de provincie, de gemeente Nijefurd en het college van kerkrentmeesters is een totaal bedrag van 2 miljoen euro toegezegd. Ook de druk op de werkgelegenheid levert een behoorlijke bijdrage in het totale kostencijfer, in die zin dat grote werken naar voren zijn gehaald. Aan stichtingen en fondsen zijn bijdragen gevraagd en door het houden van eigen acties onder de kerkelijke en burgerlijke bevolking hopen we 50.000 euro bij elkaar te brengen. Voor deze actie zal een grote thermometer bij de kerk geplaatst worden, om zo iedere Workumer en uiteraard ook de Workum bezoekende toerist mee te laten zien. In de toren wordt een klein informatiecentrum ingericht en dat zal zaterdags geopend zijn.
In de maanden mei en juni zal bij de Workumer bevolking aangeklopt worden. Ook zullen meerdere activiteiten bekend gemaakt worden. In een brochure zal in korte bewoordingen worden aangegeven wie de aannemers zijn, wie de directie over het werk voert en wie de architect is. Ook de restauratiecommissie en het comité van aanbeveling staan hier in aangegeven. Hierbij gevoegd een kaart ter invulling en deze wordt persoonlijk weer opgehaald.
Samen sterk, samen verantwoordelijk en gezamenlijke inspanning is de kracht om de Grote of St. Gertrudiskerk in een goede staat te kunnen behouden voor het nageslacht. Dit is de basis voor vele kerkdiensten, concerten en andere culturele activiteiten in dit voor Workum en verre omgeving unieke laat-Gotische bouwwerk in de komende eeuw.
Voor meer informatie verwijzen wij naar de website
A. Landman
Bron: Workumer krant Friso
<< Terug
|