22 - 04 - 2016 - Plek voor zorg en een zetje in de rug
Boerderijnummer15 in Nijhuizum
Plek voor zorg en een zetje in de rug

Albert Schootstra
“It moaie is dat je minsken helpe kinne en dat op ferskate manieren, bygelyks troch in goed petearke. De sfear yn ‘e groep is ek sa goed. Eltsenien besiket elkoar op te peppen.” Dit vertelt Judith van der Laan (26) uit Joure. Zij is werkzaam op de Boerderijnunner15, een zorgboerderij in Nijhuizum. De ‘ondertitel’ van deze boerderij is ‘leren, werken en beleven’. Judith: “It is hjirre hiel breed. It giet om minsken dy’t in bytsje tusken wâl en skip rekke binne, minsken mei psychyske problemen, in wat leger nivo, in ferstanlike beheining en gean sa mar troch. It is foar minsken tusken de 17 en 67 jier.” Het is natuurlijk schitterend dat er zulke boerderijen bestaan en daarom is het de hoogste tijd voor een nadere kennismaking met Boerderijnummer15.
De naam – om te beginnen – is het letterlijke adres. ‘Op’ Nijhuizum, de echte Nijhuizumers zullen niet ‘yn Nijhuzum’ zeggen, is de zaak zo overzichtelijk dat er geen straatnamen zijn, alleen huisnummers. Boerderijnummer15 bestaat sinds 2009 en is eigendom van Wilfried Gengler die ook nog Iederzijnwerk drijft, een arbeidscoaching- en reïntegratiebedrijf met trajecten vanuit het UWV. Naast Judith van der Laan zijn ook Truike Trinks (45) uit Balk en Wiebe Westra (56) uit Dedgum actief op de werkvloer van Boerderijnummer15. Er zijn momenteel zeven mensen die gebruik maken van de boerderij, “mar dêr kinne noch bêst mear by,” aldus Truike, Judith en Wiebe bijna in koor. De dagbesteding wordt aangeboden op ochtenden van maandag tot en met donderdag van 9 uur tot 12 uur. “Mar yn oerlis is der altyd de mooglikheid om ek de middeis fan 13 oere oant 16 oere iepen te wêzen.”
Truike Trinks is werkzaam als acquisiteur, zij werft dus de mensen die van Boerderijnummer15 gebruik willen en kunnen maken. Daarnaast beheert zij het administratief secretariaat en datzelfde doet zij ook bij Iederzijnwerk, het hierboven al even genoemde bedrijf. Judith van der Laan stuurt de begeleiders aan, doet de zorgadministratie en voert de gesprekken met de cliënten. Wiebe Westra “docht it praktyske gebeuren,” zoals hij het zelf noemt. Truike werkt sinds december op Boerderijnummer15. Zij is oorspronkelijk opgeleid als juridisch secretaresse. Ook haalde zij de papieren die nodig zijn om het secretariaat van zogenaamde bewindvoerders te kunnen uitvoeren, wat meer de financiële kant uit dus. Na een burn-out en een aflopend contract bij een vorige werkgever kwam zij op een werkervaringsplek in Boerderij-nummer15. “En dat befoel fan beide kanten goed,” zo vertelt ze en zo kwam ze ‘vast’ op de boerderij. Truike: “It is moai om myn wurk op de administraasje en it sekretariaat by te hâlden en fierders is it fansels altyd moai om minsken te helpen. Eltsenien hat syn kwaliteiten en dat sjogge je hjir werom.”
Judith van der Laan heeft de opleiding die het meest direct bij de doelgroep van Boerderijnummer15 ligt. Ze werkt nu 4 jaar op de boerderij. Ze voltooide de opleiding sociaal pedagogisch werk op MBO-niveau en daarna de opleiding sociaal pedagogisch hulpverlener op HBO-niveau. Tijdens een stage in haar periode op het MBO kwam ze er achter dat ze het werken met kleine kinderen – wat eerst haar bedoeling was – toch niet echt heel leuk vond. Een stage verderop in haar studie bracht haar op het speciaal onderwijs en daar viel het kwartje. “Ik fûn dy doelgroep wol hiel leuk.” En ook de stage op een andere zorgboerderij beviel heel goed. Tenslotte studeerde ze af op persoonlijkheidsproblematiek. Enfin, het zal geen betoog behoeven dat ze op Boerderijnummer15 helemaal op haar plaats is.
Wiebe Westra werkt sinds het allereerste begin – in 2009 dus – op Boederijnummer15. Het bedrijf voor de luchtvaart waar hij werkte verdween uit Nederland, waarna hij op de boerderij terecht kon. Hij deed daarna nog wel de opleiding sociaal pedagogisch werk. “Der binne minsken dy’t trochstreame,” vertelt hij. “Dy krije in oar plakje of se ferhúzje. Je prebearje echt leuke dingen mei de minsken te dwaan.” Wiebe, Truike en Judith vertellen dat er veel dingen worden georganiseerd. Te noemen in dit kader zijn een bezoek aan het Fries Scheepvaart Museum in Sneek en een dag zeilen op Texel. “We hawwe hjirre in eigen sylboat en in auto dêr’t we mei oan it restaurearjen binne.” Verder zijn er op Boerderijnummer15 een pony, een paard, een hond, kippen, konijnen en ook schapen kunnen er worden verzorgd. Truike Trinks vertelt dat binnenkort een samenwerking met camping Zwinzicht in Harich begint, zodat de cliënten van Boerderijnummer15 ook daar als dagbesteding onderhoud aan de camping kunnen verrichten. “It begjint miskien fan ‘t simmer al wanneart’t der minsken pleatst wurde kinne.”
Wiebe Westra: “It is moai dat minsken wat besykje te learen en datsto se dat leare kinst en ek noch wat ûntspanning biede kinst. Dingen dy’t je sels al witte wat besykje oer te dragen. Dat is moai.” Judith vertelt dat de gemeenten de zorg op de boerderij betalen. Bedragen kan ze niet noemen omdat de gemeenten de mate van behoefte aan zorg indelen in de categorieën licht, midden en zwaar. Voor ‘licht’ hoeft minder betaald te worden dan voor ‘midden’ en ‘zwaar’. Maar hoe dat allemaal ook zij, het zal duidelijk zijn dat Boerderijnummer15 voor velen een heel goede plaats is. Een plaats bovendien waar nog meer mensen een goede dagbesteding kunnen vinden. Zoals gezegd: wat fijn dat er zulke boerderijen zijn! Het is te hopen dat Boerderij nummer15 een nog vastere plaats in onze regio zal weten te verwerven. Veel succes!
<< Terug
|