04 - 05 - 2010 - Huisvesting Ludgerusschool
Jacob Bouwhuis
Met ingang van het nieuwe schooljaar zijn de huisvestingsproblemen van de St. Ludgerusschool aan de Doltewâl waarschijnlijk opgelost. Het deel van het gebouw waar nu de kinderopvang gebruik van maakt, wordt door gemeente Nijefurd aangekocht en samengetrokken met de basisschool. De kinderopvang had een sleutelpositie in het oplossen van het probleem van de Ludgerusschool. Vanaf de zomervakantie 2009 zijn met deze organisatie gesprekken gevoerd. Deze onderhandelingen verliepen trager dan de bedoeling was maar afgelopen dinsdag kon het college van b en w van Nijefurd de raad toch een plan presenteren waarmee beide partijen, tenminste in de visie van het gemeentebestuur, kunnen leven. Het is de bedoeling dat de stichting kinderopvang Z.W.F op termijn een semipermanente accommodatie aan de Weverswei in Workum kan betrekken. De gemeente koopt haar huidige onderkomen aan de Schoolstraat dat na een interne verbouwing en aanpassing onderdeel gaat uitmaken van de basisschool. Op die manier wordt het brutovloeropppervlak van de school met 170 m2 uitgebreid en zijn de noodlokalen op het plein niet meer nodig.
Nieuwbouw niet haalbaar
Alom tevredenheid zou men zo denken; de Ludgerusschool heeft straks alle leerlingen mooi onder één dak en de kinderopvang is ook verlost van locatie-problemen. Maar nee, volgens Wubo Buikstra, directeur van de Ludgerusschool, is nieuwbouw op de huidige locatie of nieuwbouw op een ander stekje een betere oplossing. Nieuwbouw, bijvoorbeeld aan de Weverswei, is op de lange termijn mogelijk de goedkoopste oplossing, waarbij de kinderopvang dan kan beschikken over de vrijkomende ruimte van de basisschool aan de Doltewál. De kinderopvang is momenteel deels gehuisvest aan de Schoolstraat, in de Klameare en in diverse scholen. Een ander punt van discussie was de financiering. Het gehele plaatje wordt begroot op een bedrag van 418.810 euro en wordt gedekt uit de reserve voorzieningen onderwijshuisvesting. Een nadeel is dat investeringen aan de basisscholen De Welle, De Pipegaal en It Grovestinshôf voorlopig opschuiven naar een latere datum. Verschillende fracties plaatsten vraagtekens bij deze oplossing. Men vond volledige nieuwbouw een betere optie waarmee deze basisschool veertig jaar vooruit kan, en de FNP en GrienLinks pleiten voor het onderbrengen van de kinderopvang in de Klameare. Ook de externe ondersteuning (kosten 50.000 euro) om de realisatie van de plannen in goede banen te leiden was voor was voor enkele fracties een brug te ver en leidde in de reguliere raadsvergadering tot een amendement van Grien Links. Toen dit weinig handen op elkaar kreeg trok genoemde fractie het amendement weer in.
Een andere huisvestingsmogelijkheid die zijdelings om de hoek kwam kijken, is het stichten van een brede school. Een gebouw waar alle basisscholen en bijvoorbeeld ook de bibliotheek onderdak kunnen vinden. Plaatselijk Belang heeft deze suggestie al eens aangedragen.
Het zal duidelijk zijn, dat de middelen op dit moment ontbreken om een brede school in Workum te realiseren. Het plan komt voorlopig op de plank te liggen en wellicht wordt het door de nieuwe fusiegemeente weer opgepakt. De kosten van zo'n brede school worden vooralsnog geraamd op 5.100.000 euro.
Totale nieuwbouw van de Ludgerusschool op de huidige locatie zou een bedrag van 1.780.000 euro vergen, en ook moeten de acht groepen tijdelijke elders worden ondergebracht.
Alle discussies leiden niet tot aanpassingen van het collegevoorstel en de meerderheid van de raadsfracties gaf haar fiat. GroenLinks hield de poot stijf en stemde tegen.
Het is trouwens nog afwachten of de semipermanente huisvesting van de kinderopvang daadwerkelijk aan de Weverswei komt. Procedures in het kader van reguliere bestemmingsplannen kunnen nog roet in het eten gooien.
Bron: Workumer krant Friso
<< Terug
|