08 - 04 - 2016 - Volksdansgroep is gestopt
Volksdansgroep is gestopt
Albert Schootstra
Het cliché zegt het al: aan alle goede dingen komt een eind. Jammer, maar het is niet anders. Zo viel afgelopen donderdagavond na 41 jaar het doek voor de Workumer volksdansgroep Blier fan 'e Flier. Er zijn gewoon te weinig leden, aldus de huidige voorzitster, Hermien Leeuw, die met Hanna Ketelaar (als secretaresse en penningmeesteresse) het
 |
laatste dagelijks bestuur heeft gevormd. Dat gebrek aan leden is niet verwonderlijk. De dames die in 1975 vol vuur begonnen met de volksdansgroep worden ouder en een aantal is er al niet meer. Natuurlijk zijn er wel nieuwe leden bijgekomen, maar de wereld ziet er anno 2016 anders uit dan in 1975. Andere interesses eisen nu de aandacht op. Enfin, tijdens het nuttigen van een heerlijk warm buffet op de verdieping van restaurant Folkerts aan de Merk in Workum werd er een streep onder het bestaan van de volksdansgroep gezet. Er was een zekere weemoed, natuurlijk, maar aan de andere kant kan gesteld worden dat Blier fan 'e Flier gedurende 41 jaar (en dat is wat!) een wezenlijke rol heeft gespeeld in de Workumer gemeenschap en daardoor was het toch zeer gezellig bij Folkerts en konden de leden tevreden terugkijken. Mevrouw Tjet de Vries uit Workum, die 8 jaar secretaresse is geweest en die het archief beheert, gaf een boeiend historisch overzicht. De volksdansgroep is ontstaan in de gelederen van de Plattelandsvrouwen, nu de Vrouwen van Nu, zo bleek uit het verhaal van mevrouw De Vries. Een optreden van Aald Hielpen bij de Plattelandsvrouwen bracht de Workumer vrouwen op het idee om zelf de volksdanskunst te gaan oppakken. Op 3 februari 1 975 werden er daarom zes lessen aangevraagd, in september van dat jaar gevolgd door nog eens tien lessen. Begin 1976 was er een eerste optreden in het toen nog bestaande Huize Sint Gertrudis en op 5 april 1976 kreeg Blier fan 'e Flier het certificaat na het goed hebben doorlopen van bovengenoemde lessen. De eerste leidster was mevrouw Teatske Hobma, en die werd al snel (in 1979) opgevolgd door mevrouw Teatske van Kalsbeek, eerst wonend in Ferwoude en nu in Makkum. Teatske van Kalsbeek heeft als geen ander een stempel gezet op de volksdansgroep. Vrijwel gedurende het hele bestaan heeft zij de leiding gehad en daarvoor kan een heel diepe buiging worden gemaakt! Driewerf hulde!
Het eerste bestuur bestond uit Jetty Robijns-Witteveen, voorzitster, Jel Faber-Cnossen, secretaresse, en Alie van der Veen-Adema, penningmeesteresse. Op donderdagmorgen oefende Blier fan 'e Flier altijd in de Klameare en verder waren de optredens voornamelijk in verzorgingshuizen en soortgelijke instellingen. Maar de provinciale volksdansdag, eerst in Gorredijk en later in Leeuwarden, mag ook bepaald niet worden vergeten. Elk jaar was er een gezellig reisje, zo memoreerde Hermien Leeuw nog. Blier fan 'e Flier had geen mannelijke leden en daarom dansten de dames in een rood vestje de 'mannelijke rollen' en de dames met een fraaie omslagdoek de vrouwelijke.
Samenvattend kan worden gesteld dat iedereen heel tevreden kan terugkijken op de volksdansgroep. De keren dat de Blier fan'e Flier de kolommen van provinciale en streekbladen heeft gehaald zijn talrijk, zo blijkt uit het keurig bijgehouden archief. Inderdaad: aan alle goede dingen komt een eind. Maar in dit geval overheersen blijdschap en tevredenheid!
Blier fon'e Flier poseert nog eenmaal. En dat op een voor deze gelegenheid perfecte plaats: de trappen van het bordes van het vroegere Workumer stadhuis. Foto Sandra von der Zee-Adema.
Bron: workumer kranr FRISO
<< Terug
|