25 - 03 - 2016 - Nieuwe formule van Poiesz Workum
Nieuwe formule van Poiesz Workum
‘De klanten zijn onze gasten’
 Klik op foto voor meer foto's van Henk Gorter
Ineke Mulder-Grasman
Er is al geruime tijd over gesproken, de op handen zijnde verbouwing van supermarkt Poiesz aan de Hearewei in Workum. Alle voorbereidingen voorafgaand aan de verbouwing moeten vloeiend in elkaar overlopen als het eenmaal zo ver is. En dan is het eindelijk zo ver. Donderdagavond 3 maart, even naar acht uur, sluit de supermarkt de deuren voor een periode van twaalf dagen.
Een uur na sluitingstijd zijn de schappen leeg. De volgende dag, vrijdag 4 maart, word begonnen met het leeghalen van de winkel. Alles, maar dan ook alles moet er uit, van kassa tot stelling, van koeling tot diepvries en wat al niet meer. Dat daar veel manschappen en materialen voor nodig zijn is duidelijk voor een ieder die die dag langsrijdt. Vrachtwagens, werkbussen van diverse bedrijven, containers en zelfs een hoogwerker staan klaar om de winkel ‘leeg te maken’. Op de vrijgekomen ruimte wordt de winkelvloer op zaterdag 5 maart als eerste aangepakt, deze wordt voorzien van nieuwe tegels, groter dan de oude tegels, waardoor de ruimte als het ware wordt vergroot. De tegelvloer die in één dag is gelegd, moet 24 uur drogen, waardoor er op zondag niet wordt gewerkt. Stilte voor de storm? Ja, zeer zeker. Op maandag 7 maart gaat de verbouwing pas echt los. Met het toevoegen van het magazijn aan de winkelvloer krijgt de winkel meer ruimte, waardoor de winkelvloer, daar waar de klant de boodschappen kan doen, uitkomt op 1200 vierkante meter.
De slijterij staat haar ruimte af aan de inname van emballage en de koelcel voor groente en fruit. Het servicepoint schuift op om plaats te maken voor de slijterij. En zo komt er, langzaam maar zeker, weer enige vorm in de winkel. De gehele week is het een gaan en komen van materialen en ambachtslieden. Onder leiding van Peter Coers, de man van de nieuw-verbouw van Poiesz supermarkten, weet een ieder wat hij waar moet doen. Intussen wordt er achter de supermarkt door bouwbedrijf Eekma-De Jong uit Hindeloopen hard gewerkt aan een ‘tijdelijk’ magazijn.
Bouwbedrijf Eekma-De Jong uit Hindeloopen, dat het timmerwerk voor zijn rekening neemt in de Poiesz-filialen rondom Workum en zo ook in Workum zelf, begint nog voor de zomer met de aanleg van het nieuwe magazijn, het oude is immers opgenomen in de winkel. Het nieuwe magazijn komt achter de winkel. Uit alles blijkt dat er hard wordt gewerkt! Het bouwproces ligt op schema.
Vrijdag 11 maart, de wijzers van de klok geven 17.00 uur aan, medewerkers/sters staan klaar, klaar om de vakken te vullen met levensmiddelen en overige artikelen die een supermarkt compleet maken. Nog vier dagen te gaan!
Dinsdag 15 maart, 17.00 uur. De laatste werknemers die met de verbouwing annex waren verlaten de winkel. De winkel is af, de winkel is klaar, klaar voor de toekomst, maar boven alles klaar om de klanten , de gasten, te ontvangen. Even na 19.00 uur komen genodigden, onder wie het personeel en zijn of haar directe familie, de buren en uw verslaggeefster met fotograaf Henk Gorter een kijkje nemen in de, toch wel zo te noemen, ‘nieuwe’ supermarkt. De ontvangst is warm. Bedrijfsleider Marcel de Haan, met aan zijn zijde niemand minder dan Piet Smit, algemeen directeur van Poiesz supermarkten, nodigt ons uit om de winkel te bezichtigen. En wat is het mooi geworden, prachtig, zo niet geweldig! Wat is er veel werk verricht en wat ziet alles er mooi uit. De afdeling brood, kaas, vleeswaren en slagerij, gegroeid in omvang, is op haar vertrouwde plek, achter in de winkel, gebleven en volledig in een nieuw jasje gestoken. De winkel heeft een totaal andere uitstraling gekregen, een uitstraling waarbij het af en toe zowel voor u, als de klant, als voor het personeel even zoeken zal zijn om het gewenste product te vinden. Een ieder is vol lof, hetgeen volkomen terecht is.
Woensdag 16 maart, 13.00 uur. De vernieuwde supermarkt is nu vijf uren open en het is druk. Marcel de Haan de bedrijfsleider van het filiaal in Workum met wie uw correspondente een afspraak heeft, staat al te wachten. In de kantine, boven de winkel met een prachtig uitzicht op het parkeerterrein, begint ons gesprek. De Haan is trots, trots op wat hier in korte tijd is gerealiseerd, maar vooral trots op zijn medewerkers/sters, want zij zijn het die de winkel maken, zij zijn het die de klanten op handen dragen en de klant verwelkomen. Het is dan ook geen uitzondering dat medewerkers/sters een lange staat van dienst hebben. Een werkverband dat al op het Noard in Workum is begonnen.
Waarom deze verbouwing? Poiesz is gestart met een nieuwe formule, te weten Poiesz 2.0. Deze formule is volkomen gericht op de klant. De klant, onze gast, aldus De Haan, moet zich echt op zijn gemak voelen in onze supermarkt, het moet voor de klant een ‘beleving’ zijn om te winkelen in een supermarkt van Poiesz. “Producten zijn zo gepresenteerd dat de klanten geïnspireerd worden en daarbij staan kwaliteit en scherpe prijzen bij ons hoog aangeschreven. Het winkelen moet een feestje worden,” aldus bedrijfsleider De Haan.
Gemakshalve kan de klant door middel van een (hand)scanner de producten die hij of zij wil kopen zelf scannen en in de winkelwagen/winkelmandje zetten. Als de klant klaar is met winkelen wordt de scanner afgegeven aan de caissière, waarna de producten worden afgerekend. Groot voordeel hierbij is dat de klant zijn of haar boodschappen niet meer op de band hoeft te zetten om ze vervolgens, nadat de producten de kassa zijn gepasseerd, weer op te pakken en in een Poiesz- tas of boodschappenkrat te doen.
Poiesz Workum is de tiende winkel die nu is opgebouwd volgens de nieuwe formule. De Haan, al negen jaar het gezicht van Poiesz in Workum, is super trots dat ‘zijn’ supermarkt, zo vlak voor het seizoen, is omgebouwd. “Met de heropening van de omliggende campings, de varende gasten en de toeristen wordt het de komende tijd uiteraard weer drukker in onze winkel, maar met deze verbouw en de medewerkers/sters zijn wij er 100 procent, zo niet 200 procent, klaar voor.”
Graag neem ik u nog even mee terug in de tijd. Op 19 april 1923 opent Lodewijk Poiesz samen met zijn vrouw Wietske een groentezaak van 12 vierkante meter aan de Havenstraat in Sneek. Groenten waren destijds nog seizoengebonden. Geen aardbeien in de winter en geen spruitjes in de zomer!
Er werd ingekocht op een manier waardoor de producten betaalbaar bleven, ook voor mensen met een smalle portemonnee. Een stelregel die Poiesz heden ten dagen nog steeds huldigt. Na diverse verbouwingen en verhuizingen is de eerste Poiesz supermarkt een feit, het is dan 1962.
Op 26 juni 1978 vestigt Poiesz zich in Workum aan het Noard, in het pand waar voorheen een garage was gevestigd. Naast Sneek, Franeker en Bolsward is dit de vierde supermarkt. Door de jaren heen volgen er nog 64 winkels, wat de teller, tot nu toe, op 68 supermarkten brengt.
Als Poiesz Workum aan het Noard uit zijn jasje is gegroeid, uitbreiding niet meer mogelijk is en de parkeerruimte schaars is, verhuist Poiesz naar de Hearewei, waar hij op 8 juli 2009 zijn deuren opent. Bedrijfsleider Marcel de Haan heeft de oude winkel mogen afsluiten en de nieuwe mogen openen en tenslotte nu dan ook de vernieuwde mogen heropenen. Een bijzondere gebeurtenis en zeker één op trots op te zijn. Workum kan ook trots zijn, trots op ‘zijn’ prachtige supermarkt! Of zoals Piet Smit memoreerde: “Een prachtige, vernieuwde loot aan de bijna honderd jaar oude stam.”
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|