23 - 04 - 2010 - Expositie kerststallen
Kerststallen uit de Abdij van Egmond.
Via een bewonderaar en adviseur kwam het museum Kerkelijke kunst in contact met meneer Ranzijn die de beheerder is van de Abdij-winkel.
Het was enkele weken voor de kerst, in en naast een ruimte van de Abdij-winkel waren kerstgroepen te koop en te bezichtigen. Nadat wij onze wensen: „ een kerststallen expositie in Workum, maar dan van mei t/m september". kenbaar hadden gemaakt , kregen wij alle medewerking van dhr. Ranzijn. Het toeval wil dat de Abdij, van de Familie Levitus een paar honderd kerstgroepen in beheer had gekregen.
Zij mochten hieruit een keus maken en de kerstgroepen een half jaar in bruikleen houden, Tevens werd er ook afgesproken dat zij voor de Abdij-winkel enkele kerstgroepen en stallen konden verkopen.
Begin maart werden de kerstgroepen en stallen persoonlijk door dhr Ranzijn bij het museum in Workum afgeleverd.
Afgelopen vrijdag 23 april is de tentoonstelling voor genodigden geopend door Mevr.Pragt consulent museum federatie Friesland.
De expositie is van 1 mei tot en met 15 september 2010.
Voor verdere informatie
 Mevr.Pragt plakt het keurmerk bij de ingang
MUSEUM KERKELIJKE KUNST WORKUM BEHOUDT KEURMERK.
Drie musea continueren het kenmerk van erkend museum en twee hebben het verloren.
Het Museum kerkelijke kunst in Workum, het Kazemattenmuseum. in Kornwerderzand en het Laagveenderijmuseum in Nij Beets hebben opnieuw aangetoond op het niveau van het museumkeurmerk te werken. Museumfederatie Fryslan heeft hen kunnen voordragen. Zij blijven in het Nederlands Museumregister opgenomen en behouden het schildje van erkend museum.
Voor het eerst in de provincie Fryslân verliezen twee musea het keurmerk. Zij worden verwijderd uit het Nederlands Museumregister. Dit zijn het Museum Warkuras Erfskip en het Museum Súdwal in taarten
Na een periode van vijf jaar moet elk erkend museum aantonen nog steeds aan alle eisen te voldoen. Voorwaarde voor voortzetting van de registratie is dat het museum volledig aan de - niet geringe - basiseisen van een museum voldoet. Een zeer belangrijk punt hierbij is de deskundigheid van de (vrijwillige) medewerk(st)ers. Dit is de basis om het werk op het niveau van het keurmerk te kunnen handhaven. Twee musea hebben in de afgelopen jaren teveel achterstand opgelopen. Beide hadden een jaar uitstel en dus extra tijd gevraagd en gekregen. Toch is het hen niet gelukt. Na verloop van tijd, als de achterstanden zijn weggewerkt, kan een museum dat liet keurmerk heeft verloren zich opnieuw aanmelden. De drie eerdergenoemde musea hebben opnieuw bewezen dat het niveau is gehandhaafd of zelfs is gestegen. Een knappe prestatie.
Alle vijf betrokken musea zijn zogenaamde vrijwilligersmusea. Zowel de leiding van het museum als de uitvoering van alle museale taken zijn in handen van vrijwillige medewerk(st)ers.
Fryslân telt in totaal 130 musea waaronder een aantal particuliere. Bij de Museumfederatie Fryslân zijn 75 musea aangesloten. Van hen zijn 38 geregistreerd. Dit is landelijk gezien een hoog percentage.
Het doel van het keurmerk Nederlandse Museumregister is het zichtbaar maken, bewaken en verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse musea en daarmee het verantwoorde beheer van het cultureel erfgoed. Musea die aan alle basiseisen – zoals bijvoorbeeld museumbeleid, financieel beheer, collectievorming, publieksbegeleiding en de deskundigheid van de medewerk(st)ers voldoen ontvangen het predikaat Geregistreerd museum en worden opgenomen in het Museumregister. De geregistreerde musea in Nederland zijn te herkennen aan het schildje van het Museumregister, dat voor bezoekers van het museum op een duidelijke plaats zichtbaar is. Een complete lijst van de geregistreerde musea in Nederland is te vinden op www.museumvereniging.nl.
<< Terug
|