17 - 02 - 2016 - Restauratie vuurtoren Workum binnenkort van start
Restauratie vuurtoren Workum binnenkort van start.

De Stichting tot behoud van Monumenten in de gemeente Súdwest-Fryslân heeft aan restauratiebedrijf Vallinga-De Jong uit Bolsward opdracht gegeven voor de omvangrijke restauratie van de vuurtoren incl. woning van Workum beter bekend als Toinstje Leech , gelegen bij It Soal aan het IJsselmeer te Workum.
Voor deze historisch gezien unieke restauratie is een bedrag gereserveerd van € 250.000,00 bijeengebracht door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Fryslân, Juckema Sideriusfonds, Bouwcultuurfonds Friesland, Rabobank Súdwest-Fryslân, Prins Bernhard Cultuurfonds, PW Janssen's Friesche Stichting, Dinamofonds, Van Helomastichting, Meindersma Siebengastichting, MAOC Gravin van Bylandtstichting, Stichting Bas Backer en de Gemeente Súdwest-Fryslân.
Omdat de vuurtoren op een waterkerende dijk ligt kunnen de werkzaamheden pas per 1 april a.s. , dus na het stormseizoen starten . De verwachting is dat de werkzaamheden per eind september afgerond zullen zijn. Eind 2014 heeft de gemeente deze vuurtoren, Rijksmonument voor 1 euro overgedragen aan de Monumentenstichting Súdwest-Fryslân, waarna een restauratieplan is opgesteld. Daarna is de stichting naarstig op zoek gegaan naar mogelijkheden om dit beeldbepalende project gefinancierd te krijgen , hetgeen binnen het tijdsbestek van 1 jaar is gelukt,
De Stichting is dan ook bijzonder dankbaar richting alle '' gulle gevers " die zo nauw betrokken zijn bij het in stand houden van het cultureel erfgoed in onze fraaie provincie .
Geschiedenis. De oorspronkelijke vuurtoren werd in 1643 gebouwd toen ook de dijk tussen Workum en Hindeloopen werd aangelegd. Hij bestond toen uit vier eikenhouten steunen. Een vierkante eiken voet en een ijzeren plaat waarop de vuurkorf stond. De houten stelling werd door een stenen toren vervangen die drie verdiepingen had . In 1792 werd er een woonhuis bij gebouwd. Rond 1880 werd het open vuur vervangen door een olielantaarn. Toen 40 jaar daarna de kustverlichting werd genationaliseerd bleef Workum zijn eigen toren onderhouden. De toren zorgde voor inkomsten , want komende schepen moesten vuur- en bakengeld betalen. Met dat geld werd de zeesluis onderhouden. In1932 werd de olielantaarn gedoofd na de afsluiting van de Zuiderzee door de Afsluitdijk! Er werd een lichten lijn van twee bakens van gaslampen geplaatst . Dit waren stellages met vier steunen , net als de eerste vuurbakens ,maar deze werden van ijzer gemaakt. Tot 1983 werd gebruik gemaakt van deze gaslampen, het jaar daarna werden deze gaslampen overgenomen door de Provincie. De huidige lampen werken op zonnecellen. Sinds 2004 wordt tijdens de Strontrace het vuur door vuurtorenwachter Reid de Jong ontstoken. Reid en zijn Cornelie wonen al decennia op Toinstje Leech .
<< Terug
|