29 - 01 - 2016 - Hiaten in strooibeleid
Zorgen in gemeenteraad Hiaten in strooibeleid
Jacob Bouwhuis
Een paar graden vorst, een beetje sneeuw in combinatie met wat ijzel en heel Noord-Nederland schiet in een kramp. Het openbaar vervoer ligt gedeeltelijk op z'n rug, woon-werkverkeer is praktisch onmogelijk en de meeste scholen sluiten de deuren. Natuurlijk tot groot ongenoegen van duizenden leergierige kinderen, die weer enkele dagen achter raken op een succesvolle toekomst. Slechts een enkeling, die de winter van 1963 nog heeft mee gemaakt, vond het normaal dat het in januari wel eens vriest en heeft zich niet gek laten maken door de extreem hoge temperaturen van dit tijdsgewricht. Vooral in het noorden van gemeente Súdwest-Fryslân waren de gevolgen van de invallende winter groot, bleek afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering. Een grote schare kinderen met begeleiders uit Turns en omgeving, bevolkte, gewapend met spandoeken en tekst-borden, de publieke tribune van de raadszaal in IJlst.
In het vragenhalfuur stelde Carla van der Hoek (SP) dat het fietspad van Turns naar Reah0s ’S winters vaak spekglad is. Het onlangs plaatsen van een grote open container met zand leek in eerste instantie een oplossing te zijn. Maar in de praktijk blijkt dat 3 kilometer zand strooien met een emmer en schepje een onmogelijke opgave is. Helemaal als het zand stijfbevroren is en er een houweel aan te pas moet komen om de emmers te kunnen vullen. Zij constateerde dan ook dat zand geen goede oplossing is en dat door het gevaarlijke fietspad een aantal kinderen helemaal niet meer naar school kan. Dat geldt ook voor de oudere jeugd en forensen uit Reah0s. Easterein en Wommels die scholen in Sneek bezoeken. Het raadslid riep wethouder Stoker op om met dorpsbelang Turns in overleg te treden om een oplossing voor het probleem te zoeken die wél werkt, Verder wilde ze van het college weten wat het kost om de fietspaden in de gemeente die worden gebruikt door de schoolgaande jeugd, mee te nemen in het strooibeleid. Met een "mooi dat jullie er zijn" richting de volle publieke tribune opende een aimabele wethouder Durk Stoker zijn betoog. Deze interactie met het jeugdige publiek kwam hem op een lichte reprimande van de burgemeester te staan, die stelde dat het publiek niet in de beraadslagingen dient te worden betrokken. Bij ijzel, zo ging de wethouder verder, is het altijd lastig om alle wegen ijsvrij te houden. In de laatste raadsvergadering van december is het strooibeleid zonder noemenswaardige discussie vastgesteld. Daarbij zijn we uitgegaan van het feit dat bij gladheid eerst de hoofdroutes worden gestrooid, zodat het openbaar vervoer, vrachtverkeer en forensen min of meer ongestoord hun bestemming kunnen bereiken. Pas daar- na zijn belangrijke fietspaden aan de beurt en in een later stadium de woonwijken bij aanhoudende gladheid. Tijdens het korte wintertje is inmiddels al 860 ton zout gestrooid en dat vooral op de genoemde hoofdroutes.
Als tussenoplossing voor de bestrijding van gladheid is in overleg met dorpsbelang Turns een container met zand geplaatst, maar dit blijkt niet de passende oplossing van het probleem te zijn. Een mogelijke oplossing zou een mengsel van zand en zout kunnen zijn. De wethouder zoekt binnenkort contact met dorpsbelang Turns om het probleem te tackelen. Het uitbreiden van strooiroutes is voorlopig nog niet aan de orde, maar zal wel worden meegenomen in de evaluatie na de winterperiode. Daar waar zich gladheidproblemen voordoen zoeken we naar een passende oplossing, aldus wethouder Stoker
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|