14 - 01 - 2016 - Fa. Wed.W.Bakker en zijn verhaal

1895 is het bedrijf opgericht. Oprichter W.Bakker Szn. had zijn fabriek in Workum. Hij was afkomstig uit een IJlster familiebedrijf ‘Bakker IJlst windmotoren’. Naast het boerengereedschap was hij ook pompmaker en wagenmaker.
 Sibbele Bakker |
Na overlijden van W.Bakker gaat de weduwe met de twee jonge zoontjes door met het bedrijf met hulp van hun grootvader. En werd de bedrijfsnaam ‘Fa.Wed. W. Bakker Workum’. In 1940 overlijdt Geert Bakker en zet Sibbele met twee zonen, Geert en Willem, het bedrijf voort.
Het bedrijf werd te klein aan de Begine. Er werd achter het pand een houtbewerkingfabriek met droogloods en een smederij gebouwd. Zodat ze alle werkzaamheden zelf konden uitvoeren. Naast kruiwagens en karren maakten zij wagens, melkbussenkarren, gierbakken, harken, scheppen, kinderkruiwagens, tuingereedschap, ladders en nog veel meer.
Zij kochten zelf de bomen, lieten deze kappen en tot planken zagen in de houtzaagmolen ‘De Jager’ in Woudsend. In de smederij werd het ijzerwerk gemaakt. Elke week ging men naar de markten van Bolsward, Sneek, Leeuwarden maar ook op de markt van Slootdorp werden vaak grote opdrachten kregen van aannemers, timmerbedrijven, en winkels, Ook de boeren kochten daar hun gereedschap. Er was bij hun eigenlijk geen nee te koop en het was een grote werkgever in Workum met hun slogan: ,,Op het land en in de stal Bakker’s gereedschap bovenal”.
Evenwel, tijden hebben tijden ook voor dit bedrijf. De vraag naar boerengereedschap werd kleiner, plastic was in opgang, zodat de omzet kleiner werd. De houten goederen werden niet meer gebruikt. Het ijzerwerk kwam meer naar voren. In het pand in de Begine is in 1980 Bakker Workum Konstructiewerken begonnen. Het pand waar ze in begonnen bleek al snel te klein zodat er uitgekeken moest worden naar een grotere productieruimte. In 1990 is het nieuwe moderne bedrijfsgebouw op het Industrieterrein De Horsa betrokken. Wokumer uitvinding.
Dat de verkiezing tot diaken zou leiden tot een uitvinding heeft de heer W. Bakker, bedrijfsleider van de fa. Wed. W. Bakker alhier, zeker niet gedacht. Toch is dit de oorzaak geweest om iets uit te vinden waardoor het gecollecteerde geld vlug gesorteerd zou kunnen worden. Na heel wat gepieker kwam de uitvinder met de eenvoudigste oplossing die denkbaar is en in de praktijk grote voordelen oplevert. Het uitgedachte principe werd in de smederij van het bedrijf gemaakt en reeds spoedig bleek dat dit ook zakelijke perspectieven opende. Een tachtigtal sorteerders werd in eigen bedrijf gefabriceerd, maar om de kosten te drukken en een fraaier geheel te krijgen, werd contact gezocht en gevonden met de metaalwarenfabriek van de fa. Gebr. Smink te Amersfoort, die bereid was deze geldsorteerders van aluminium te vervaardigen.
We hebben beide sorteerders gezien en natuurlijk geprobeerd. De resultaten waren uitstekend en 't is dan ook geenszins te verwonderen dat vooral de financiële commissies van kerken er zeer opgetogen over zijn. Het geval is op z'n best te verklaren door te zeggen dat de sorteerder bestaat uit ronde aluminium bakken met in de bodem allemaal gaatjes ter grootte van kwartjes, centen en dubbeltjes, met onder een dichte bak. Daar ze alle precies in elkaar passen, kan al het kleingeld ineens er op worden uitgestort en na even flink heen en weer schudden komt elk geldstuk automatisch in z'n eigen bak terecht en behoeft men absoluut niets meer uit te zoeken. Dat dit een geweldige tijdsbesparing is, behoeft geen betoog. De vele dankbetuigingen die reeds binnen kwamen, bevestigen zowel de praktische werking als de zeer welkome oplossing van het snel soort bij soort uitzoeken van de munten. Niet alleen tonen kerkelijke en armbesturen interesse, Ook zijn reeds veel exemplaren bij middenstanders geplaatst. De komende maanden zal wel intensief worden gewerkt om de grootst mogelijke afname te krijgen en we hopen dat de verwachtingen mogen worden overtroffen. Met deze vinding is weer eens aangetoond dat er ondanks de vernuftigste techniek, telkens nog weer verbeteringen en andere voorzieningen mogelijk zijn, waar ook de bewoners van een klein stadje hun aandeel in kunnen bijdragen. Nieuwe ideeën worden verwezenlijkt en dat is altijd iets om trots op te zijn.
<< Terug
|