18 - 11 - 2015 - Keunig 90 jaar in Workum

Jouw en Fim Keuning hadden een bakkerij in Sint Jacobiparochie. In 1925 kregen zij de kans een bakkerij te kopen in Workum aan de Merk 15. Jo en Fim runden de bakkerij en vele jaren later kwam zoon Marten ook als bakker in het bedrijf werken. Marten Keuning trouwde met Boukje de Groot en zij kregen vier kinderen, Joukje, Fimmy, Jo en Folkert. Op 22 september 1982 kwam plotseling Marten te overlijden. Zoon Jo had net in 1982 alle diploma’s gehaald die nodig waren voor de bakkerij. Samen met moeder en de zussen is het gelukt de bakkerij voort te zetten.
In 1985 trouwde Jo met Tjits en zij namen de bakkerij over. Inmiddels zwaait dus de derde generatie Keuning de scepter in de bakkerij. De producten worden dagelijks vers gemaakt van de beste grondstoffen, op nog geheel ambachtelijk wijze. Naast de verschillende soorten brood en broodjes hebben zij als specialiteit Fries suikerbrood, oranjekoek en Friese Dúmkes. Een verhaal over de kerststol uit de Leeuwarder Courant van 19 november 2012.
Terwijl Workum 's ochtends nog in diepe rust is, hangt rond de kerk aan de Merk al de geur van vers brood. Bakker Jo Keuning maakt kerststollen. "Echt de geur van december," zegt Tjits Keuning. Haar man Jo heeft net 25 kerststollen uit de oven gehaald, de eerste van het jaar. Ze verkopen de kerstbroden op de winterfair in het centrum van de stad. De bakker heeft zijn eigen ideeën over kerststollen. Gekonfijte vruchtjes zijn in de kerstbroden niet te vinden. Volgens Keuning is hun smaak te overheersend. "Veel mensen peuteren ze er met een vies gezicht uit. Die dingen komen er dus niet in," zegt hij resoluut. Keuning vouwt de spijs in het deeg in plaats van het deeg uit te rollen met een roller om daarna de spijs in het midden te leggen. Zijn tactiek leverde hem bij een demonstratie op de bakkersschool in Leeuwarden bewonderende blikken op. "Mijn kerstbrood kreeg gelijk de naam 'turbo-stol', omdat ik ze zo snel in elkaar zet." De bakkerij in het centrum van Workum bestaat al 90 jaar. Jo is van de derde generatie en runt het bedrijf nu dertig jaar. Hij heeft in die tijd aardig wat zien veranderen.
Veel klanten zijn overgestapt naar de supermarkt. "Maar voor kwaliteitsspul moet je toch bij een echte bakker zijn," zegt hij. Zes dagen in de week staat hij in het holst van de nacht op om broden te bakken. Op zaterdagen en in de zomer is het extra druk. Dan begint de Workumer al om twee uur 's nachts. Wakker liggen doet hij daar niet van. "Dat vroege opstaan maakt me niks uit." Jo en Tjits zijn nog steeds actief. Ze hebben echter geen opvolgers en zullen wel zien hoe het verder verloopt.. Ze maken zich wel enigszins zorgen wanneer eventueel buurman Slagerij van der Meer naar de plaats van de bibliotheek gaat.
<< Terug
|