31 - 10 - 2015 - Liereliet: veel culturen
Liereliet: veel culturen

Alle schepen van Strontrace, Beurtveer en Visserij zijn weer teruggekeerd naar hun thuishavens. Deze ‘oefeningen onder zeil’ werden, geheel volgens traditie, ingeluid met het muziekfestival Liereliet.
Liereliet bracht dit jaar als allereerst op het programma de groep Kapriol!, bekend van hun mooie meerstemmigheid. Een Nederlandse groep die eeuwenoude Nederlandse zeeliedjes combineerde met improvisaties op traditionele melodieën, aan elkaar verbonden door een wel heel bijzonder verhaal. Namelijk dat van de overgrootopa van één van de zangeressen, Marian Nesse, die zeevarend was. Het Jopie Huisman Museum zat vrijdagavond 16 oktober vol, en de overgrootopa werd door het delen van zijn avonturen voor even het vijfde lid van de groep.
Op zaterdagmiddag verschenen er bij het Klompkesilen 16 scheepjes aan de start. Met veel enthousiasme lieten de eigenaren hun klompjes de Dolte over zeilen. Muziek en schepen zijn van oudsher met elkaar verbonden. Het is dan ook niet gek dat de vracht van vele van deze scheepjes een zelfgeschreven lied is. De winnaar van het snelste klompje was Jan van Klink. Thialda van Klink won de prijs voor het beste lied. De Loden Kiel voor het beste van allebei (en een snel schip én een goed lied) ging naar Jan van Klink. En de publieksprijs voor de mooiste klomp naar Alexander Knefel.
De winnares van het beste lied zong haar liedje ‘Over de Golven over de Zee’(helemaal alleen!) in de Doopsgezinde kerk, waarna ze het applaus dat haar toekwam meer dan verdiende. Nanne en Ankie en onze gastmuzikanten Bob Walser en El Tanbura vermaakten de klompzeilers met nog meer muziek. Dat een haan in Egypte hetzelfde klinkt als die in Nederland bleek wel uit het lied van de Egyptenaren!
Zaterdagavond stroomde de doopsgezinde kerk vol met mensen die kwamen voor de internationale artiesten van het festival. Bob Walser uit de Verenigde Staten, JIB (bestaande uit Jim Mageean, Ingrid en Barry Temple) uit Engeland en El Tanbura uit Egypte. Zij zongen elk de muziek van zeelieden, die werd gebruikt toen er nog gevaren werd op grote zeilschepen, in hun eigen taal en volgens eigen traditie. Het publiek mocht de refreinen meezingen, wat als vanzelf ook meerstemmig gebeurde. El Tanbura zette in met het geluid van de Simsimiyya, een lier oorspronkelijk uit de tijd van de Farao’s. De lier bleek net zo verleidelijk als zij was omgeschreven in de verhalen en kreeg haar toehoorders stil. Maar toen de andere muzikanten van El Tanbura mee begonnen te zingen en spelen was het al gauw moeilijk stil te blijven zitten op de opzwepende ritmes van de muziek van het Suez Kanaal.
Het publiek reisde samen met de artiesten de wereld over en maakten daardoor, net als de zeevarenden van vroeger, kennis met verschillende culturen en muziekstijlen. Na het concert ging het feest verder in de Klameare, waar wie dat ook maar wilde kon opstaan om zijn of haar zeelied te zingen. Tot in de late uurtjes werd er samen muziek gemaakt.
Op zondag in de Groene Loods konden allerlei artiesten zich op het Open Podium presenteren en zorgden de Piipegaeltsje Sjongers en Onstuimig Schuim voor gezelligheid op de bruine kramenmarkt. Intussen lag de havenkom vol met de schepen van Strontrace, Beurtveer en Visserij. Om 17.00 ruilden onze zeemuzikanten de deinende klanken in voor de wal, en zongen zij muziek die niets met water of varen te maken heeft, in het concert “Zonder Deining”. Het repertoire van de muzikanten is dan ook breder dan enkel maritieme muziek.
Tussen de klanken in konden we aan tafel in de Klameare om met goed gevulde buiken naar het afsluitende concert van het festival te gaan. We gingen weer terug aan boord, dit keer van een cruiseschip, waar Maartje en Kine ons vermaakten met een compilatie van hun show “Vreemd Folk”. Twee zeer muzikale jongedames die de passagiers van hun schip een aangename en humoristische vaart bezorgden. We namen met hen (weer) afscheid van de Klameare en zongen op maandagochtend de schepen in de havenkom vaarwel. Uit welke windrichtingen zullen volgend jaar muzikanten aanwaaien om de stad Workum voor de start op te warmen? Hou onze website liereliet.nl in de gaten.
Marcia de Graaff
<< Terug
|