18 - 09 - 2015 - Dit jaar op Lierelietfestival Egyptische meester-musici
Dit jaar op Lierelietfestival Egyptische meester-musici
Het Liereliet festival, dat ieder jaar plaatsvindt als sfeervolle opwarmer van de Strontrace, het Beurtveer en de Visserijdagen presenteert dit jaar Egyptische meester-musici. Het festival is dit jaar van vrijdagavond 16 oktober tot en met zondag 18 oktober in Workum. Elke,noordelijke herfstvakantie, al sinds 7974,is er een week vol oefeningen onder zeil en het trotseren van de elementen. We hebben wind en water in overvloed in Nederland, en waarom gebruiken we die dan niet meer voor het transport? De vier elementen van het festival geven symbolisch antwoord op deze vraag.
De Strontrace die Friese koeienmest vervoert voor vruchtbare aarde waarop Zuid-Hollandse bloembollen kunnen groeien, de wind die passagiers van het Beurtveer naar Zuiderzeehavens blaast en het water dat de oogst bevat voor de vissersschepen. De muziek die vroeger de schepen bij grote overtochten voortstuwde als 'de motor', het vuur voor de bemanning en die nu ook warmte en gezelligheid geeft aan de havenstad Workum. De bemanningen van die schepen kwamen uit allerlei windstreken, net als de muzikanten van het Liereliet festival. Ze brengen de sfeer en de verhalen van ruige zeelui. Dit jaar zijn er muzikanten uit - als gezegd - Egypte, de Verenigde Staten, Engeland en Nederland.
Uit Egypte komt El Tanbura, een veteranencollectief van meester-musici, zangers, vissers en filosofen. Zij brengen volksliederen uit de negentiende eeuw, duizelingwekkende verhalen van Egyptische Bambutiyya zeelui en kooplieden en bruisende hedendaagse volksliederen. Ook is er JIB, het voorste zeil van een zeilschip en de initialen van Jim Mageean, Ingrid en Barry Temple. Dit is een splinternieuw trio, maar eveneens samengesteld uit veteranen in het vak. Zij zijn gespecialiseerd in shanties en zeeliederen die afkomstig zijn uit Noordoost Engeland, in het bijzonder liederen van de rivier de Tyne. Uit de Verenigde Staten komt Bob Walser, een van ’s werelds belangrijkste experts op het gebied van maritieme muzikale tradities. In de jaren tachtig was hij Shantyman bij Mistic Seaport, een van de grootste maritieme musea in de VS. Hij brengt gevoel voor humor en een leven lang aan ervaring met traditionele muziek mee naar het festival. Een decor van hout, de oude Doopsgezinde kerk in Workum, een publiek dat de muzikanten omringt en net als het werkvolk de refreinen meezingt is op zaterdagavond hun toneel. Op zondagochtend spelen ze nog eens in de Klameare, met prachtige akoestiek, tijdens een koffieconcert. Op vrijdagavond begint het festival met de groep Kapriol! In het Jopie Huisman Museum. Je waant je in havens of zeilend over de zeven zeeën. Shanties, liedjes over de zee en instrumentale deunen wisselen elkaar af. Kapriol! gebruikt de kracht van traditie, maar maakt ook graag muzikale 'kapriolen'. En op zondagavond waait er nog een nieuwe wind door het festival, te weten Maartje & Kine. Ontwapenend en charmant, muzikaal en origineel, jong en ambitieus, lief en vilein, vlijmscherp en grappig energiek en doortastend, blond en rood, Nederlands en Noors. Zij treden op met hoogtepunten uit hun programma Vreemd Volk dat zich afspeelt op een cruiseschip.
En als de schepen op maandag gereed liggen om al bomend en jagend hun weg naar open water te zoeken, zingen muzikanten van het festival de zeelieden vaarwel. Voor meer informatie over -het programma, overige muzikanten en het bestellen van kaarten kun je terecht op liereIiet-nl. De kaartverkoop start 15 september. (MdG)
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|