Traditiegetrouw zal op de vierde woensdag van september, dit jaar de 23e, de jaarlijkse Warkumer hoogtijdag, i.e. Keuringsdei, worden gehouden. De plaatselijke Fékeuringskommisje die inmiddels al meer dan 115 jaar bestaat en bijna onafgebroken jaarlijks de veekeuring en het concours hippique op de Wimerts aan het Súd organiseert, is achter de schermen al lang bezig om aan de hand van het draaiboek – en de telkenjare daarin aangebrachte aanvullingen en wijzigingen – deze jubileumeditie, want 23e lustrum eigenlijk, te organiseren. Vergunningen moeten vroegtijdig worden aangevraagd, inschrijfformulieren toezenden aan de veefokkers, productiegegevens van de te keuren dieren moeten worden verzameld, de leverancier van programmaboekjes et cetera moet tijdig van de nodige gegevens worden voorzien, et cetera. Alles moet immers op die vierde woensdag in optimale conditie zijn, zoals dat ook geldt voor de hoofdrolspelers van de dag, het befaamde Friese stamboekvee en de toppers KWPN-ers en Friezen, van de nationale concoursen.
Bijna onafgebroken vindt dit agrarische fenomeen gedurende ruim meer dan een eeuw plaats. Tijdens de eerste wereldoorlog werd de keuring vanwege grootscheepse mobilisatie van boeren en arbeiders een aantal jaren geannuleerd. Eveneens gebeurde dat tijdens Wereldoorlog II toen ons land, in tegenstelling tot WO I, door Duitse troepen werd bezet. Na die oorlog werd de traditie weer opgepakt en tot heden onvervaard voortgezet. Alleen in het jaar 2001 kon door de MKZ-crisis geen rundvee aangevoerd worden in de piste op de Merk. Toch zat de commissie toen niet bij de pakken neer – in goede Fries leit net fan de earste slach! - en het alternatief de ponykeuring op de Merk, was een eclatant succes. Zo zelfs dat, als dank voor de inspanningen van die ponyliefhebbers, het volgend jaar nog eenmaal een ponykeuring werd georganiseerd op de Stêdspôlle.
Voorwaarden voor een succesvolle keuring zijn in de eerste plaats voldoende veefokkers die tijd en geld willen investeren om met hun fokvee op de Merk te verschijnen. In de tweede plaats is de geldwerving voor een succesvolle organisatie van groot belang. Naast een fiks aantal sponsoren draagt sinds de jaren vijftig de bevolking van Warkum en redelijke verre omstreken, de klokslag van Warkum zogezegd, royaal bij. In die jaren van de wederopbouw besloot de commissie om de financiële basis structureel aan te vullen met bijdragen van bedrijfsleven en bevolking. Daartoe werd het achtenswaardige college van bijstand van de Fékeuringskommisje uitgebreid met een behoorlijk aantal personen die tegenwoordig nog altijd bekend staan onder de naam ‘Listrinders’. Betrokkenen trokken in -meestal tweetallen - langs de deuren in stand en ommeland ten einde een vrijwillige bijdrage te innen, die meestal in het bijzijn van de gever op een lijst wordt aangetekend; een toen heel gebruikelijke manier van geld inzamelen voor een bepaald doel.
In weerwil van de mogelijkheden van geld inzamelen via acceptgiro’s, telebankieren et cetera, hecht de Fékeuringskommisje nog steeds grote waarde aan het persoonlijk benaderen van de ingezetenen; het draaiboek is daar ook heel duidelijk in, aldus een kommisjelid.
Vanaf deze week kunt u de leden van dit eerbiedwaardige gilde dus aan uw huisdeur verwachten. De kommisje wijst er op, aldus een woordvoerder, dat er beslist geen acceptgiro’s of andere inningsmethoden zijn ingezet om de vrijwillige bijdrage voor de Fékeuring te innen. Dat gebeurt uitsluitend door de listrinders, die in Warkum en omkriten op pad zullen gaan. De Fékeuringskommisje heeft veel waardering voor de Commissie die in de betreffende week van september rondom de veekeuring allerhande activiteiten organiseert, maar het mag duidelijk zijn benadrukte de woordvoerder van de Fékeuringskommisje tegenover deze krant, dat de beide commissies op alle gebieden geheel onafhankelijk van elkaar opereren.
Rest nog te vermelden, aldus de woordvoerder, dat de gemeente de Fékeuringskommisje toestemming heeft verleend voor deze in dit digitale tijdperk bijna antiek te noemen traditionele vorm van geld inzamelen.