25 - 02 - 2010 - Restauratie Gertrudis: 2,9 miljoen
De restauratie van de Gertrudiskerk in Workum komt steeds dichterbij en dat dankzij subsidie van onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (1,5 miljoen). De provincie Fryslán komt met een subsidie van 60.000 euro over de brug, de gemeente Nijefurd komt met 200.000 euro een dikke steen bijdragen.
De Gertrudiskerk is een 15e eeuws Gotische kruiskerk, de grootste van Friesland.
Het bestuur van de Gertrudiskerk wil met de restauratie de aangetaste balken herstellen, de glas-in-lood ramen restaureren en de dakbedekking vernieuwen. De gemeente heeft het afgelopen jaar nauw samengewerkt met het bestuur van de Gertrudiskerk.
Burgemeester Hans Boekhoven zei hierover: „We vinden het belangrijk dat onze cultuurhistorische panden en monumenten weer in ere hersteld worden. Samen met andere monumenten vormt de kerk het historische hart van Workum"!
In een wat feestelijke sfeer werd de subsidie door de burgemeester aan het bestuur van de Gertrudiskerk overhandigd.
Donderdag jl. was het dan eindelijk zo ver dat de restauratie van de Gertrudiskerk in Workum het groene licht kreeg, dat wil zeggen dat het financiële deel van de restauratie voor een groot deel in klinkklare munt werd uitgedrukt. De totale kosten bedragen namelijk 2,8 miljoen euro.
Een vijftiental aanwezigen woonde de bijeenkomst in oude raadzaal van het stadhuis bij. Er zat een feestelijk tint aan deze bijeenkomst en dat werd uitgedrukt met koffie en oranjekoek met slagroom.
Burgemeester Boekhoven heette allen welkom op deze bijzonder middag, zo drukte hij het uit, Deze middag kan namens het gemeentebestuur een bedrag van, 200.000 euro als subsidie voor de restauratie van de kerk aan de bouwcommissie ter hand worden gesteld. Dit en andere donaties zijn nog niet toereikend voor de totale restauratie. Maar de bouw commissie heeft meer in reserve Er zullen acties op touw worden gezet om ook de burgerij een kans te geven een duit in het restauratiezakje te deponeren. Daarbij zullen leien van het kerkdak een rol gaan spelen.
„De restauratie van de Gertrudis betekent dat het gebouw wee vele jaren in staat zal zijn zich te profileren als een machtig monument, zowel van binnen als van buiten", zo zijn de woorden van de burgemeester.
„Nog niet helemaal rond is het totale subsidiebedrag, maar er zit nog meer in het vat. De kerk zal zich straks weer als een machtig monument kunnen pro fileren, de werkzaamheden geven een stimulans aan de werkgelegenheid in deze streek'
In één keer rijk Het is Aalt Landman, in zijn hoe danigheid als voorzitter van d restauratiecommissie, die naar voren mag komen en een bedrag van 200.000 euro in ontvangst mag nemen uit handen van de burgemeester mag nemen uit handen van de burgemeester. Landman krijgt het gedrag niet in contanten (dat zou hij wel willen) maar in de vorm van een cheque.
Dank is er voor Jouke Jongsma van de Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen in Friesland, die lovende woorden voor zijn geweldige inzet ten gunste van de restauratie van de Gertrudis in ontvangst kan nemen. Hem komt veel lof toe, aldus Boekhoven.
Dat er schepen met aan boord delen van subsidie voor de kerk, in de richting van Workum varen, maakt de stemming nog feestelijker!
Landman aan het woord
„Er zijn goede tijden en soms ook minder goede tijden. Dit zal door de eeuwen heen zo geweest zijn en na ons zo blijven. Maar één ding staat vast: de Sint Gertrudiskerk staat in het midden en hopelijk zal hij eeuwenlang in het silhouet van Workum deze dominante plaats blijven behouden. In de kuststad aan de Zuiderzee was hij eeuwenlang de plaatsbepaler voor zeelieden. Daar ligt Workum, we zijn bijna thuis. De eeuwenoude St. Gertrudis, godshuis, samenscholingsplaats van de gilde, zowel kerkelijk als maatschappelijk niet weg te denken, is ons opgelegd te gebruiken, te beheren en op gepaste tijd weer als erfstuk over te dragen aan de komende geslachten. U mag het weten, maar ik ben hier trots op!
Een stad zonder hart is ondenkbaar en zeker niet gezond.
De kerk weg, er zal weinig meer te beleven overblijven. Toeristen moeten de kerk kunnen bezoeken. Zij worden door een leger van vrijwilligers gastvrij ontvangen. De kerk staat in het midden en blijft in het midden voor de godsdienst, cultuur en maatschappij in Workum, in Nijefurd en in de toekomst de Grote Zuidwesthoek.
Het heeft lang geduurd voor het schip met geld richting Workum kwam varen". Spreker geeft een overzicht van de vele plaatsen waar het schip met geld korter of langer lag aangemeerd.
„En dan het verheugende bericht dat de Gertrudis bovenaan de lijst was geplaatst. Restauratie kerk in Workum weer een stap dichterbij", zo gaat Landman verder. „Er moet nog geld komen, er is immers nog een gat. Maar één schaap is over de dam en de rest van de kudde zal zeker volgen. De kerk staat in het midden en `zo lang als Workum' zal hij deze positie behouden!", zo sluit Landman zijn woorden af. De woorden van Aalt Landman worden met applaus beloond.
Om een fles wijn
Boekhoven was minder optimistisch dan Jouke Jongsma, die het altijd wel zag zitten. Boekhoven was niet zo enthousiast. Wie zou gelijk krijgen? Er werd een fles wijn ingezet. Deze werd gewonnen door de optimist.
Voor Hans Boekhoven alle lof. Eerder werd deze al als de binnenhalen van subsidies genoteerd en nu was het weer raak!
bron: Friso
<< Terug
|