27 - 05 - 2015 - De historie van de Hoop

Miks van Schelven links en nieuwe werfbaas Ivor van Klink met de kinderen Hanna, Ineke, Jan, Renske en Tine. De openingshandeling was het verwijderen van de spijkers die in het stuk hout zitten en het losdraaien van 2 schroeven met de accuboor door Stephan Warnik directeur van het Zuiderzeemuseum. ( dit gebeurde nadat de kinderen klaar waren)
Gerben Groenhof
Op vrijdag 22 mei is in de grote zwarte loods van scheepstimmerwerf De Hoop in Workum de tentoonstelling geopend over de geschiedenis van deze eeuwenoude werf. De voorzitter van de Stichting, Miks van Schelven, heette de ongeveer 75 aanwezigen om half vier hartelijk welkom. Hij ging kort in op de wisseling van de wacht. Harold de Lange, die jaren werfbaas was, nam afscheid en Ivor van Klink heeft het stokje overgenomen. Met hem is de stichting zeer verguld. Ivor staat bekend als een zeer deskundige scheepstimmerman. Na deze woorden van welkom kreeg Gerben Groenhof het woord om iets over de geschiedenis van de werf te vertellen. Groenhof begon zijn betoog met de vaststelling dat de p.r. machine van de werf succesvol is, omdat er in tijdschriften en boeken en op radio en t.v. nog steeds veel aandacht is voor de historische werf. Veel had het niet gescheeld of alles was in de zestiger jaren van de vorige eeuw opgeruimd. Het Workumer Stadsbestuur wilde op de plek van de werf een parkeerterreintje aanleggen, maar Evert Zwolsman, zoon van de bekende scheepsbouwer Ulbe Zwolsman, weigerde grond en gebouwen te verkopen. Gelukkig maar, want toen Zwolsman in 1973 overleed was men inmiddels van mening veranderd. Deze werf diende behouden te blijven. Reid de Jong en de pas aangetreden burgemeester Pastoor traden op als pleitbezorgers en samen met de Haagse projectontwikkelaar Reinder Zwolsman, een ver familielid van de Zwolsmannen van de werf, kon het restauratieproject in 1974 van start gaan. Er werd een jonge scheepsbouwer aangetrokken die het vak in Denemarken had geleerd. Aanvankelijk richtte men zich op nieuwbouw van houten schepen. Er zijn in de loop der jaren ongeveer 15 nieuwe, houten schepen gebouwd. In de laatste tien jaar richt men zich meer op de restauratie van de traditionele vissersschepen die een eeuw geleden bij honderden de Zuiderzee bevoeren. Naast het restaureren van schepen werd het terrein ook gebruikt voor veel culturele evenementen. Zo werd er ooit een serie film vertoond van de beroemde Zweede filmregisseur, Ingmar Bergman. De loods die nu een markant onderdeel vormt van het werfcomplex, werd in 1780 gebouwd. Dat was eigenlijk net te laat, omdat de behoefte aan nieuwe schepen vanaf dat jaar gestaag afnam. Na de Bataafse republiek en de inlijving van Frankrijk waren de verwachtingen onder de nieuwe koning Willem ! hoog gespannen, maar de Workumer scheepsbouw had zijn hoogtijdagen gehad. Nog eenmaal werd een poging ondernomen de oude glorie te herstellen. Vanaf 1892 was Ulbe Zwolsman werfbaas en onder zijn leiding werden er veel blazers en aken gebouwd voor Texelse en Wieringer vissers. Inde jaren van de eerste wereldoorlog ( 1914 – 1918) bouwde hij ook nog eens drie stalen coasters. Na 1920 was het definitief gedaan met de Workumer scheepsbouwnijverheid. De werf verkommerde, maar bleef bestaan tot de restauratie in 1974 waarna een nieuw leven begon voor deze uit 1693 stammende scheepswerf.
Na Groenhof kreeg de directeur van het Zuiderzeemuseum, de heer Stephan Warnik het woord. Hij benadrukte de goede onderlinge verhoudingen tussen het museum en de werf. Het museum geeft regelmatig restauratieopdrachten aan de Workumer werf. Waarna hij samen met de kinderen van beide werfbazen, de huidige en de voormalige, de openingshandeling verrichtte.
<< Terug
|