01 - 05 - 2015 - Warkums Erfskip ontvangt ‘nijsgjirrige’ kopie

Warkums Erfskip ontvangt ‘nijsgjirrige’ kopie
Tijdens de kennismaking met de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden van de Lancaster W4888 werd van de heer Christopher Webb (Engeland) een kopie ontvangen van een brief van burgemeester W.M. Oppedijk van Veen van Workum. De brief dateert van 20 december 1945 en is gericht aan de moeder van de verongelukte Arthur Harold Clark, die in Bath UK woonde, waar Arthur, in het dagelijks leven met de koosnaam Sonny aangesproken, ook geboren is. De moeder van de heer Webb is een zuster van Sergeant Clark, die Flight Engineer was bij de Royal Air Force.
De burgemeester schreef deze brief na de eerste officiële dodenherdenking in Workum die op 2 december had plaatsgevonden op het kerkhof aan de Spoardyk. Enkele details uit deze brief zijn interessant genoeg om ter kennis te brengen aan de lezers van deze krant, overigens met dank aan de heer en mevrouw Christopher en Janet Webb en de heer en mevrouw John en Gilian Montague, de laatste is een zuster van Christopher. Zij bewaren deze brief aan hun grootmoeder als een kostbaar kleinood.
Uit de brief blijkt dat de burgmeester ongeveer een kwartier nadat de ramp op 5 mei 1943 net na middernacht was geschied zich in gezelschap van enkele politieagenten op de plaats des onheils bevond. Het stoffelijk overschot van Clark vertoonde geen verwondingen, aldus de burgemeester en het leek wel of hij vredig sliep. De plaatselijke A.R.P. mensen, de hulpdienst, brachten de lichamen naar het voormalige weeshuis en op vrijdag 7 mei volgde de begrafenis. Burgemeester Oppedijk van Veen heeft persoonlijk opdracht gegeven om vijf veefokkers – ze waren allen woonachtig in It Heidenskip - te verzoeken met een boerenwagen (haaiwein - hooiwagen) en een Fries paard (black horses, schrijft hij expliciet) de ter aardebestelling te verzorgen. En dat was volgens oude Friese traditie, bericht hij. Afschriften van die schriftelijke verzoeken bevinden zich in het archief van de gemeente Workum. De namen en adressen van de veefokkers deden al vermoeden dat het om Friese paarden zou gaan, want in bepaalde kring was bekend dat zeker enkele van de gevraagde veefokkers met ‘Fryske hynsders pielden’.
Oppedijk van Veen was zelf niet bij die ceremonie aanwezig, want, schrijft hij mevrouw Clark, ik was net gearresteerd door de Duitsers en zat op dat moment al in de Leeuwarder gevangenis. De enige overlevende, Ralp Duncan Paterson, wiens dochter Lee Surry en schoonzoon de onthulling bijwoonden, zag de begrafenisstoet langs zijn verpleegkamer bij dokter Bernhard Noordhoff trekken en hij bracht zijn ‘brothers in arms’ de militaire groet vanachter het raam van zijn kamer, aldus de burgemeester.
Er was veel belangstelling vanuit de bevolking voor de teraardebestelling. Als afgevaardigden van het stadsbestuur waren de loco-burgemeester en de gemeentesecretaris aanwezig. Ds. Jan van Veen van de Nederlands Hervormde gemeente Workum leidde de dienst.
Die eerste dodenherdenking vond plaats op 2 december om 12.00 uur. De weer in functie herstelde Oppedijk van Veen hield een toespraak. Ook nu was de belangstelling van de kant van de bevolking heel erg groot, schrijft hij mevrouw Clark. Het Hervormd kerkkoor van Workum verleende medewerking aan deze indrukwekkende herdenking met de hymne “For all the Saints, who from their labours rest’ (voor alle heiligen die rusten van hunne werken). Tot slot besloot de collega van ds. Van Veen, ds. Jacob Loos, de herdenking met het uitspreken van het Onze Vader. Oppedijk van Veen spreekt dan nog de wens uit dat hij het echtpaar Clark spoedig in Workum zou mogen ontmoeten. En hij eindigt met de wens: May the Lord Jesus Christ, whose love is victorious even over the power of death, comfort you in your sorrow.
Dezerzijds is op dit monent niet bekend of een afschrift van deze brief, die met de hand in een regelmatig cursief is geschreven, in de archieven van de gemeente Workum is te vinden. Hij stuurde de familie als bijlage een tweetal foto’s van het graf van hun zoon. Nota daarbij is dat er destijds nog geen witte Portlandsteenzerken waren geplaatst, maar wit geschilderde houten kruisen, met de naam in zwarte letters erop aangebracht. Besloten is om de kopie van deze brief over te dragen aan het Bestuur van de Oudheidkundige Vereniging ‘Warkums Erfskip’, onder wier auspiciën de onthulling c.a. van het Lancasterpaneel plaats kon vinden.
<< Terug
|