29 - 04 - 2015 - Jaarvergadering Plaatselijk Belang Workum
Jaarvergadering Plaatselijk Belang Workum
Dinsdagavond 21 april vond de redelijk bezochte jaarvergadering plaats. Buiten de gebruikelijke zaken kregen de afschaffing van de Gemeentelijke informatie via de Bolswarder krant en de mogelijke bestemmingswijziging van de oude bibliotheek extra aandacht.
Aansluitend vonden twee presentaties plaats. De eerste ging over de herinrichting van de Doltewal, Pothúswyk en Schoolstraat. Aanleiding voor dit grootscheepse onderhoud en renovatie is de slechte riolering. Hiervoor zullen de
 Rudolf Zijlstra |
stratentwee keer op de schop gaan, eerst om de riolering te herstellen, daarna moet de grond inklinken en zal er veel werkverkeer overheen gaan. Vervolgens komt de definitieve bestrating. Een aantal huizen krijgen betere isolatie en worden opgeknapt. De duplexwoningen worden gesloopt en vervangen door levensloopbestendige huur-en koopwoningen. Over de plannen en de planning zijn de bewoners van het betreffende gebied op 7 april jl. tijdens drie bijeenkomsten geïnformeerd. Zij hebben toen de eerste gelegenheid gehad te reageren op de plannen. De reacties, o.a. parkeermogelijkheden en speelplekken voor kinderen, worden meegenomen in de verdere uitwerking, wat ook al bleek in de presentatie die gehouden werd door Rudolf Zijlstra, architect woningstichting Wonen Zuidwest Friesland. Mevrouw Betty Zwager projectmanager Gemeente SWF en de heer Jan Huisman, directeur van de eerder genoemde woningstichting, gaven desgevraagd antwoord en uitleg. Er wordt op detail nog nader overlegd met betrokken bewoners en bedrijven. Het hele project moet eind 2017 klaar zijn. De aanvang zal in deze zomer zijn wanneer het oude schoolgebouw gesloopt wordt en men start met de bouw van een vijftiental huurappartementen. De Doltewal zelf wordt tenslotte verfraaid door middel van een houten steiger over de volle lengte, wat zal uitnodigen een wandelingetje langs het water te maken en extra aanlegplaatsen voor passanten biedt.
Vervolgens kwam Anna Tilroe aan het woord. Zij is projectleider van de 11 Fonteinen, een van de projecten van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Zij toonde voorbeelden van kunstwerken die door de voorgestelde kunstenaars elders zijn gemaakt. Voor 9 van de 11 steden is er een keuze gemaakt. Of het plan gaat slagen ligt mede aan de financiering. Maar het is 11 fonteinen of geen. Voor Workum is de keuze gevallen op de in Gent wonende Kameroense kunstenaar Pascale Marthine Tayou. De link met de geschiedenis van Workum en Jopie Huisman – hergebruik van materialen – heeft geleid tot deze Afrikaanse kunstenaar. Er zal een ‘fonteinencommissie’ worden samengesteld die bestaat uit een aantal Workumers uit verschillende hoeken. De commissie wordt gevraagd suggesties te doen voor een of meerdere geschikte locaties. Het is ook de bedoeling dat de kunstenaar een of meerdere dagen naar Workum komt om Workum, inwoners en sfeer te leren kennen.
Voor beide onderwerpen geldt dus: wordt vervolgd!
<< Terug
|