24 - 04 - 2015 - Zij hebben hun leven ook voor onze vrijheid gegeven'

'Zlj hebben hun leven ook voor onze vrijheid gegeven'
Er waren veel mensen naar de Alde Dyk gekomen om de onthulling bij te wonen. Voorafgaand aan de onthulling van het informatiepaneel vond in de middaguren een bijeenkomst in de Klameare plaats. Namens de werkgroep had Gerrit Kemker de leiding tijdens deze bijeenkomst en later tijdens de onthulling. En het dient gezegd: hij kweet zich op een fantastische manier van deze lang niet gemakkelijke taak - spreek bijvoorbeeld eens een volle grote zaal in de Klameare in het Engels toe...
Kemker benadrukte in zíjn openingswoord met name dat de zes omgekomen bemanningsleden van de Lancaster "hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Hun moed en opoffering zullen we nooit vergeten." Hij sprak ook zijn lof uit voor de provincie Friesland, "die ons op een fantastische wijze heeft geholpen." Heel veel waardering had Gerrit Kemker voor de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation. "Het onverstoorbare speurwerk van Alexander Tuinhout en Douwe Drijver" werd door hem geroemd. "We hebben deze dag gekozen omdat het vandaag precies zeventig jaar is geleden dat Workum is bevrijd," aldus Gerrit Kemker.
Namens de gemeente Súdwest-Fryslân, die zich naast de provincie en vele stichtingen, verenigingen, instanties en particulieren ook terdege heeft ingezet om het monument werkelijkheid te laten worden, voerde wethouder Durk Stoker in vloeiend Engels het woord. In West-Europa, waar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geen oorlogen meer zijn gevoerd, is vrede nu 'normaal' geworden, aldus Stoker. Maar we mogen nooit vergeten dat er nog steeds oorlogen worden gevoerd, zoals we natuurlijk dagelijks via de diverse media zien. "Maar gelukkig zijn er altijd mensen die zeggen: niet meer!" aldus Stoker. De namen van hen en de Tweede Wereldoorlog op zichzelf zullen óók door de tekst op het informatiepaneel herinnerd worden, evenals alle mensen die gedood zijn in de strijd voor de vrijheid. De fatale vlucht van de Lancaster W4888 zal op die manier voor ons ook een lichtend baken zijn, ook en vooral voor de toekomst zo lieten de woorden van wethouder Stoker zich samenvatten. Alexander Tuinhout van de Stichting Missing Airmen hield – ook al in het mooiste Engels - een zeer interessante rede waarin hij de fatale vlucht van de Lancaster W4888 in een historisch perspectief plaatse. Het was een buitengewoon interessante lezing over het werk van de stichting en de achtergronden van de luchtoorlog in het algemeen en de impact van een en ander die op 5 mei 1943 bij Workum zo zichtbaar werd. Gerrit Kemker wist het werk van de stichting waarvan Drijver en Tuinhout zich zulke kundige vertegenwoordigers toonden, kernachtig te omschrijven: "Jullie geven deze mensen weer een gezicht." Op de plaats van de onthulling speelde Hille Faber op de mondharmonica de Ierse folksong 'Londonderry Air' [Danny Boy) waarvan de Friese schrijver Trinus Riemersma de tekst ooit in het Fries heeft vertaald. Douwe Drijver las het vers dat de bij Workum omgekomen William Lewis voor zijn moeder heeft geschreven en Jacob Evert Dijkstra onthulde daarna het paneel. Dit werd gevolgd door de'Last Post', gespeeld door Siebe Bokma, gevolgd door een minuut stilte.
Johannes Hoekema van de Werkgroep Lancastermonument viel de eer te beurt een zogenaamde Poppy die aan het paneel was gehangen, te mogen onthullen. Een dergelijke Poppy, een soort rozet, is in het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest hét symbool voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog en alle gewapende conflicten (en dus ook de Tweede Wereldoorlog) daarna. Ook werden er kransen en boeketten gelegd namens (de ambassades van) Canada, Zuid-Afrika en de NAVO. Aanwezig was eveneens Ger Boogmans uit Amsterdam, Nederlands vertegenwoordiger in de Bomber Command Association (www.missing-airmen.infoJ. Deze doet al 28 jaar onderzoek naar de luchtoorlogen waar ook ter wereld, hun slachtoffers en de nabestaanden van deze slachtoffers. Het paneel op zichzelf is ontworpen door Jeroen Kemker van Hunia's Drukkerij in Workum en het stalen frame waarin een en ander is gevat is van de hand van Gijs Bakker van het Workumer bedrijf Stielmaster.
Na afloop van de plechtigheid was er nog een informele bijeenkomst voor de genodigden in de Klameare. Hier werd een buitengewoon informatief en mooi geschreven boekje van de hand van Alexander Tuinhout en even fraai vormgegeven door Hunia's Drukkerij aan de genodigden uitgereikt.
De Werkgroep Lancastermonument kan zeer voldaan terugkijken op een zo stijlvolle dag. Gerrit Kemker kreeg en krijgt nog steeds heel veel enthousiaste reacties uit de kringen van de nabestaanden die Workum hebben bezocht, Vaak is de teneur van die reacties dat een op zichzelf vreselijk drama nu toch een waardige, goede afsluiting heeft gekregen en dat de nabestaanden de herinnering 'een plaats kunnen geven'. Dat zegt natuurlijk genoeg. Maar bij monde van Gerrit Kemker gaat de intense dank van de werkgroep uit naar al die Workumers die de werkgroep op welke manier dan ook terzijde hebben gestaan en die bovendien door hun massale aanwezigheid bij de onthulling van het paneel hebben getoond dit nieuwste monument ook zo echt waard te zijn. Geweldig! (AS)
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|