22 - 04 - 2015 - Herdenking bij het Verzetsmonument
Herdenking bij het Verzetsmonument
Ebo Reitsma
In 2010 werd in Workum het Verzetsmonument onthuld dat naar een ontwerp en onder leiding van kunstenares Ruth Vulto Gaube door een paar honderd leerlingen van de drie basisscholen in Workum is gemaakt. Inmiddels dus 5 jaar geleden. Veel leerlingen van toen zullen het zich herinneren: het maandenlang beitelen aan die stenen om daar iets moois van te maken.
Een betere manier om betrokken te worden bij en je bewust te maken van datgene wat er in 40-45 is gebeurd, is er niet. De verbondenheid van de scholen met het monument is blijvend: het monument is door hen geadopteerd, hetgeen inhoudt dat de scholen zich verantwoordelijk voelen om dit monument in goede staat te behouden. Daarom wordt er elk jaar hard gewerkt door een aantal kinderen om monument en directe omgeving weer goed schoon te krijgen.
Het adopteren betekent ook dat het nu landelijk officieel staat geregistreerd en dat de scholen faciliteiten krijgen, zoals een bescheiden bijdrage voor bloemen bij de herdenkingsplechtigheid. Want het monument speelt ook in de 4 meiherdenking een belangrijke rol. Maar omdat de officiële herdenking in de vakantie valt, vieren de scholen hun eigen herdenking in de week voorafgaande aan de meivakantie. In de daaraan voorafgaande periode wordt veel aandacht besteed aan deze herdenking. De kinderen maken gedichtjes en tekeningen. Van die gedichtjes wordt er per school één voorgedragen tijdens de scholenherdenking en ook tijdens de plechtigheid op 4 mei. Van de tekeningen is het de bedoeling dat er enkele worden geplaatst in de Friso. De scholenherdenking is dit jaar op donderdag 30 april om 15:00 u. Het wordt een kleine herdenkingsplechtigheid, speciaal voor de bovenbouwklassen. De vlag halfstok er worden enkele gedichten voorgelezen, Siebe Bokma op trompet met 'The Last Post', een minuut stilte en dan, nel als bij de herdenking op 4 mei, het Wilhelmus. Dat zo'n herdenking zin heeft, zien we dagelijks op het journaal, op de social media en helaas ook in onze eigen omgeving. Onverdraagzaamheid is er door het geweld van extremisten in Syrié, Irak, in vele Afrikaanse landen, in de Oekraïne maar ook in democratieën zoals de VS. En wat te denken in Neder-land? De pesterijen op het werk en op het schoolplein? De onverdraagzaamheid bij sommige voetbal-supporters? Het zijn maar kleine groepen, soms enkelingen die het voor de anderen verpesten.
Daarom is het belangrijk om kinderen op zeer jonge leeftijd bewust te maken van deze zaken. Daarom staat er dat Verzetsmonument met haar drie symbolen: 'Onderdrukking', 'Verzet' en 'Vrijheid' (en dat in die volgorde). En daarom is deze' kleine herdenking' niet minder belangrijk dan die op 4 mei.
Natuurlijk is deze plechtigheid ook bedoeld voor ouders en andere belangstellenden, net zoals de kinderen die dat willen, ook in de stille tocht op 4 mei kunnen meelopen naar de begraafplaats (opgave via de meester of juf op school). Want ook dat is uiteraard een belangrijk onderdeel van de 4 mei-herdenking in Workum. Maar eerst dus de schoolherdenking op 30 april, 15.00 u. bij het Verzets-monument in Thomashof. Voor de schoolkinderen en overige belangstellenden!
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|