29 - 03 - 2015 - Een monument van en voor de stad Workum
 'Meester' Piet de Jager neemt het eerste boek in ontvangst van Henk Gorter ( foto Koos Haantjes )
Een monument van en voor de stad Workum.
Zo kan het boek 'Workum van Vroeger en Nu', met als ondertitel 'Middenstanders in de periode 1960-1965 van de hand van Henk Gorter zonder enige twijfel worden gekarakteriseerd. Wat een prachtboek is het geworden en wat mag Henk Gorter trots zijn op het resultaat! Vooral voor de wat oudere en 'echte' Workumers is het werk ongetwijfeld een feest van herkenning een bron van nostalgie en aanleiding tot een zekere weemoed die de mens nu eenmaal bekruipt bij het denken aan en beschouwen van al die dingen die in de loop van de tijd zijn veranderd of verdwenen. Donderdagavond was de geanimeerde boekpresentatie in een volle Gertrudis kerk.
De diverse boeken toplijsten worden momenteel gedomineerd door het boek 'Gouden jaren' van Annegreet van Bergen, bekend van de reclamespotjes met onder andere de teksten 'ln 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder' en 'ln 1965 moesten we naar de buren om te bellen'. Het is zeer terecht 'dat' Gouden jaren' in de winkels niet is aan te slepen, want het is een prachtboek. Maar er kan gesteld worden dat 'Workum van Vroeger en Nu' dezelfde rol vervult voor Workum en zijn wijde omstreken als 'Gouden jaren' voor het hele land. Een groter compliment kun je Henk Gorter niet maken en het zij hier met het meeste respect uitgesproken. En daarbij dient nog bedacht te worden dat weliswaar de jaartallen 1960 en 1965 in de ondertitel van het boek opduiken, maar dat Gorter de kunst heeft verstaan zijn verhaal veel 'breder te trekken', zodat je ook veel te weten komt over de geschiedenis van voor 1960.
Maar je kunt als auteur nog zo'n mooi boek schrijven, voordat het bij de lezers op de salontafel (of op het nachtkastje, waarvoor Henk ’s boek zich bij voorkeur eveneens leent) ligt komt er nog heel wat kijken. En met die wetenschap in het achterhoofd moet hier een groot compliment worden gemaakt aan Hunia's Drukkerij. Wat hebben Henk Hunia en Jeroen Kemker met dit boek een prachtige proeve van hun grote bekwaamheid afgelegd! Ze hebben vakwerk geleverd. Hun grootvaders, de zwagers Hendrik Hunia en Bouke Kemker die in 1937 de basis voor dit familiebedrijf hebben gelegd (zo lezen we in het boek van Gorter) zouden trots op hen zijn geweest. Prachtigl Maar in hun kielzog moet ook Boekbinderij Soesbeek in Groningen worden genoemd. Een forse schouderklop voor de Groningers! Het was prachtig dat de zonen van Hendrik Hunia en Bouke Kemker, Cor Hunia en Gerrit Kemker, ook bij de presentatie aanwezig waren. In 1966 nam Hunia's Drukkerij de uitgave van. de Friso over van de in 1963 overleden Bouke Gaastra en zijn vrouw Lien, zo lezen we in Henks boek. En dan komen we dus bij onze krant uit. Uit Henks boek met veel foto's en advertenties 'van toen', valt vooral ook te destilleren dat de krant een heel belangrijke rol heeft gespeeld fen dat al 138 jaar lang!) in het dagelijkse leven van de stad en haar inwoners. En daarom was de aanwezigheid van Cor Hunia ook zo mooi.
AIs geen ander had hij 'een fijne neus voor wat nieuws is in een toch kleine stad als Workum en zo is hij van onschatbare waarde geweest. 'Zijn rubriek 'Fyftich jier lyn' in de krant is nu in de vertrouwde handen van Henk Gorter en zo is er toch weer een cirkel rond.
Verder dient ook nog Warkums Erfskip te worden genoemd. Via deze oudheidkundige vereniging kwam er subsidie voor het project van Henk Gorter en zodoende is het boek nota bene met een hard kaft, al voor 15 euro te koop. Het werk wordt verkocht in Het Boekhuis aan het Noard en eventueel bij Hunia's Drukkerij aan de Spoardyk, Ook kan men het bestellen via de website van Warkums Erfskip. Verder moeten genoemd worden Frank Dijkstra uit Aduard en Gerrit Twijnstra, in onze stad bekend genoeg. Ach, we weten het wel: als er in onze stad en omgeving iets gebeurt op historisch terrein dan heeft Gerrit Twijnstra (ook via Warkums Erfskip) er wel op de een of andere manier mee te maken. En dan Frank Dijkstra. Hij is een echte Workumer (ien fan Jan en Hil fan it SídJ en werd donderdagavond door Henk Gorter geprezen om zijn literaire kwaliteiten. Niet ten onrechte: hii vertaalde het beroemde 'Kaas' van Willem Elsschot in het Fries. Uit het nawoord van Henk Gorter in het boek "Frank was voor mij de mentor die stuurde waar dat nodig was. Hij gaf aan wat een aanvulling nodig had en waar geschrapt moest worden. Ik ben hem dan ook veel dank verschuldigd." Natuurlijk zijn er nog veel meer mensen die zich ook voor de totstandkoming van het boek hebben ingezet en die hier ongenoemd moeten blijven. Maar hoe dat zij, Henk Gorter heeft een monument opgericht. Geweldigl Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|