26 - 03 - 2015 - Veel animo voor gedichtenwedstrijd
Veel animo voor gedichtenwedstrijd Werkgroep Lancastermonument Workum
Onlangs verzorgden leden van de werkgroep Lancastermonument Workum op de drie basisscholen in Warkum een ‘les’ over Warkum en Warkumers in Wereldoorlog II. Aan het slot van die ‘les’ werd de leerlingen van groep 7 en 8 gevraagd om naar aanleiding van die verhalen een gedicht over de oorlog, de bevrijding, de gesneuvelde militairen, de vrede te schrijven. Afgelopen week toog werkgroepslid Gerrit Kemker naar de scholen om de oogst van gedichten op te halen. En die oogst is geweldig, aldus Kemker. Meer dan 100 gedichten – variërend in vorm en lengte, met en zonder rijmschema, et cetera – kreeg hij overhandigd van de meesters en juffen. Eeuwige roem zal de winnaars niet direct ten deel vallen, maar de werkgroep heeft uiteraard wel een beloning voor de winnaars in gedachten. Bovendien heeft de directie van deze krant toegezegd om de prijswinnende gedichten in deze krant te publiceren. Plaatselijke roem zit er dus zeker in en die prijswinnaars kunnen we eigenlijk dan, aldus Kemker, voor de rest van dit jaar wel beschouwen als stadsdichters, een fenomeen dat Nijefurd niet overleefde, hoewel er toen ook meer sprake was van een gemeentedichter, maar dat terzijde. Voor zichzelf had Kemker al wel een prijswinnaar uitgezocht, maar helaas, hij is geen jurylid.
Inmiddels zijn alle gedichten bij de tweekoppige jury, te weten de heren Jacob Bouwhuis en Hille Faber, afgeleverd. Voor wie niet direct op de hoogte is even een kort curriculum vitae van deze heren. Jacob Bouwhuis, als ‘markikkert’ geboren en getogen nabij Warkum, beoefent zelf met succes de dichtkunst, treedt ook wel sporadisch als zodanig op en schrijft zijn gedichten in ‘syn memmetaal’. Hij is zelfs – vermoedelijk - de enige Workumer van wie een gedicht in het Russisch werd vertaald. Voor de herdenking van 100 jaar Elf Steden nam hij voor het jubileumprogramma van Omrop Fryslân over deze monstertocht het Workumer aandeel voor zijn rekening. Die uitzending geschiedde toen vanuit de roemrijke ‘Skipshelling de Hoop’ op it Sylspaed, die in 1963 als stempelpost fungeerde, toen de rijders over het IJsselmeer Workum bereikten, omdat de Dyksfeart tussen Hynljippen en Warkum een ijzige, volledig met sneeuw dicht gestoven hel was geworden, waarbij de helhond Cerberus alle schaatsers subiet zou hebben geëlimineerd.
Hille Faber is altijd als leraar in het basisonderwijs, o.a. bij ‘de Pipegaal’ in Warkum, werkzaam geweest, maar heeft nu het krijtje en de bordenwisser voorgoed aan de kant geschoven. Velen kennen echter naast zijn pedagogische zijn muzikale kwaliteiten en activiteiten. In een inmiddels al lang bruin verkleurd verleden was hij een ‘pommerant’ van de groep ‘Jarje’. Tegenwoordig maakt hij deel uit van de groep ‘The Doarmers’, die in 2008 de CD ‘Wyld as de weagen’ uitbrachten, met daarop onder meer een geweldig op muziek gezet (klank)gedicht van Reinder Rienk van der Leest, ooit een der ‘angry young men’ in de Fryske literatuur. Bovendien is hij een niet onverdienstelijk ‘sankjesskriuwer’ annex componist, die voor de vermelde CD enkele nummers schreef en van muziek voorzag, onder andere het bekende ‘Brij Blues Night’. Want evenals Jacob Bouwhuis behoorde hij tot de initiatiefnemers van het fenomeen dat Brij Blues Workum inmiddels is.
Beide heren zullen zich de komende weken over de inzendingen buigen. Rondom een april – en dat is geen grap – zal de winnaar bekend kunnen zijn. De werkgroep zal eerst op de scholen de prijswinnaars en hun docenten als zodanig informeren. Pas dan zal publicatie in deze krant volgen.
<< Terug
|