24 - 01 - 2015 - FrieslandCampina in Workum Besparing kaasbereiding

FrieslandCampina in Workum besparing kaasbereiding
De beste ideeën zijn vaak simpel. Maar kom er maar eens op. Ploegleider Jan de Vries, werkzaam bij de kaasfabriek van FrieslandCampina in Workum, heeft een idee bedacht om een grote waterbesparing te realiseren. Door deze waterbesparing wordt het proces zuiniger en wordt er tegelijkertijd aan het milieu gedacht.
Bij de bereiding van kaas komt wei vrij. Van deze wei worden verschillende producten gemaakt, waaronder babyvoeding. Een belangrijk onderdeel dat veel energie verbruikt is het verwijderen van water uit wei. Het idee van Jan de Vries om in plaats van twee keer nu drie keer wei af te zuigen in het proces van het kaasmaken, levert dus een besparing op voor het bedrijf, en daarnaast wordt er minder water gebruikt. Normaliter wordt er water toegevoegd tijdens de bereiding om de zure smaak van de kaas te reguleren.
Door twee keer de zogenaamde 'eerste wei' af te zuigen, hoeft er minder water te worden toegevoegd, Het gaat in totaal om een besparing van ongeveer 30.000 kubieke meter op jaarbasis. En later in het proces hoeft er dus ook minder water uit de wei te worden verwijderd, wat ook nog een besparing op de energierekening zal geven.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|