06 - 12 - 2014 - Notaris Houtsma voor CPB
Notaris Houtsma voor CPB
De wereld van erfenissen, schenkingen en legaten
Notaris Houtsma uit Workum heeft onlangs in de Klameare gesproken voor de afdeling Workum van de Christelijke Plattelandsvrouwen Bond (CPB). Hij liet zijn licht schijnen over erfrecht en schenkingen, zeker een onderwerp dat tegenwoordig zeer in de belangstelling staat.
Je hebt in het familierecht een samenlevingscontract op huwelijkse voorwaarden en een geregistreerd partnerschap. Dit laatste wordt op het gemeentehuis getekend. Bij een erfenis wijst de wet je aan als erfgenaam. Die erfgenaam kan zijn een echtgenoot of iemand met wie er een geregistreerd partnerschap bestaat en verder kinderen en kleinkinderen.
Ben je kinderloos en is je partner al gestorven, dan zijn de ouders en eventueel de broers en zusters de erfgenamen. De ouders krijgen dan samen de helft en de broers en zusters de andere helft. Is er een broer overleden, dan krijgen zijn kinderen de erfenis. Men kan de erfenis verwerpen. Want als je erft moet je ook de kosten betalen. Bij een testament hebben een pleegkind of stiefkind geen status. De eventuele vriendin doet ook niet mee. Bij een erfenis zijn alle baten en lasten voor de erfgenamen. Je bent aansprakelijk voorde lusten en de lasten. Bij een legaat kun je een bedrag op de naam van je vriendin zetten of bijvoorbeeld een klok aan een van je kinderen schenken. Ook kun je je geld aan een goed doel geven. Dat goede doel hoeft er dan geen erfbelasting over te betalen. Bij een legaat moet je erfbelasting betalen. Als er bij de overledene te veel schulden zijn, kan men het beneficiair aanvaarden. Dit betekent dat je wel in de baten wilt meedelen, maarniet in de lasten.
Wanneer je het 'zuiver' aanvaardt, sta je ook voor de tekorten. Tot 2003 konden de kinderen hun ouders uit hun huis zetten, maar na 2003 worden vader of moeder dadelijk eigenaar. De kinderen krijgen een tegoedbon. Na het overlijden van de ouder wordt er uitgekeerd, maar op is op. Men kan overgaan tot uitkeren wanneer de ouder naar een verzorgingshuis gaat of bij een tweede huwelijk, schoonzoons of schoondochters tellen mee wanneer men in gemeenschap van goederen is getrouwd. Wil je voorkomen dat de schoondochter en of schoonzoon erft, moet je een testament maken. Bij een testament uit bijvoorbeeld 1985 met vruchtgebruik op de langstlevende geldt dit niet meer. Na 2003 kan men zijn huis gelijk verkopen, want je bent eigenaar.
Wanneer je in een verzorgingshuis komt, mag je 25.000 houden, de rest van je kapitaal moet je opmaken. Het advies van de notaris is: hou een potje, maar niet teveel. Als je geld in een eigen woning zit, is het geen vermogen. Het is namelijk niet hetzelfde als geld op de bank. Na twee jaar moet het huis worden verkocht. Voor 31 december kun je geld schenken aan je kinderen. Men mag elk jaar 5000 aan elk kind schenken. Bovendien mag je kinderen tussen de 18 en 40 jaar eenmaal in totaal 100.000 schenken. Ze moeten er wel hun hypotheek mee aflossen of een verbouwing betalen voor hun eigen woning. Per 1 januari 2015 gaat dit veranderen. Na de pauze kregen we een vel papier met enkele vragen. Die konden we twee bij twee bespreken. Er was ook nog tijd voor het stellen van vragen. Bijvoorbeeld: Wat is een testamentair executeur? Deze mijnheer of mevrouw moet de familie van de overledene zoeken wanneer er geen testament is gemaakt. Houtsma sluit zijn rede af met een verhaal. Hij werd heel hartelijk bedankt voor zijn uitleg en kreeg een fles wijn. Er was niets voor de rondvraag.
Presidente Diet sloot af met een gedicht van Wieke de Boer, 'Hokker kant moat ik no kieze?' en wenste ons allen wel thuis. Hiltsje Zijlstra
Bron: workumer krant Friso
<< Terug
|