28 - 11 - 2014 - Interessante causerie over de bij
 De bijenvertelling zaterdag 22 november. Foto: Anne Kunst
De bij, in het voorbijzoemen voor u wellicht een onbenullig beestje. Misschien wel een vervelend insect. Totdat je meer te weten komt over de indrukwekkende wereld van de bijen. Het publiek in de Smederij in de Begine luisterde zaterdagmorgen aandachtig naar imker Geert die zijn verhalen ondersteunde met film en beelden over dit wonderIijke dier. Tijdens de vertelling kwamen naast de bijensterfte en interessante verhalen over bestuiving ook andere weetjes aan bod. Bijvoorbeeld dat bijen net als wij een gevarieerd dieet nodig hebben, in hun geval van verschillende soorten stuifmeel, dat bijensteken wellicht een oplossing kunnen vormen voor de ziekte MS, dat in Afrika bijen als natuurlijke barrière worden gebruikt tussen mens en olifant, dat in een bijenhotel niet de honingbij maar de solitaire bij leeft en nog veel meer. In de pauze waren er bijenkoekjes uit eigen straat. Het was de introductie van een nieuw soort koekje, de Beginer Bijenzoemen, oftewel de Beginer BZ, een bijzondere tegenhanger van de negerzoen. Naast een zoemende zoen van een bij ook een kus van het seizoen, de ingrediënten zullen zich namelijk aan de jaargetijden aanpassen! Dit keer had het koekje een vulling van biologische Terschellinger cranberry compote met Workumer honing van de Nylander. En in het deeg speculaaskruiden om toch een beetje in de Sinterklaassferen te blijven.
Stuk voor stuk bestoven ingrediënten. In het publiek waren vijf imkers uit Friesland, onder wie de Workumse imker bij de vuurtoren, Cornelie, maar ook de voorzittende imker van Bijenhouders-vereniging Súdwest-Fryslân en zelfs een imker uit Leeuwarden. Dit nodigde uit tot wat discussie tussen de meer traditionele imkers en de imkers die op'natuurlijke'wijze imkeren, zoals Geert. Zo laat hij de bijen bijvoorbeeld overwinteren op hun eigen honing in plaats van op suikerwater. Zijn insteek is, samen met andere natuurlijke imkers, om bijen zoveel mogelijk te houden op de manier waarop ze in de natuur ook zouden leven. Hij imkert niet in eerste instantie voor de honing, maar om vitale bijen te verkrijgen die uiteindelijk zonder de hulp van de mens kunnen overleven. Contactgegevens werden uitgewisseld en het laatste woord is er zeker nog niet over gesproken! Hopelijk is deze kruisbestuiving weer een stapje op weg naar oplossingen waarmee we gezamenlijk de bij een handje kunnen helpen als imker, maar ook als niet-imker. De bijenvertelling was bestoven door Studio Humbel in samenwerking met Wellbeeing.org. Met speciale dank aan Smederij de Begine Smidte voor de locatie. (MdG)
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|