15 - 10 - 2014 - Reatauratie Tointsje

Links de secretaris A.Boersma en rechts voorzitter H.Boekhoven
De gemeente Súdwest-Fryslân draagt de vuurtoren van Workum ,Tointsje Leech , over aan de St. tot behoud van Monumenten in de gemeente Súdwest-Fryslân.
Op maandag 6 oktober j.l. heeft ten kantore van notaris Houtsma het passeren van de akte plaats gevonden ten behoeve van de overdracht van de vuurtoren van Workum aan de Monumenten stichting SWF., voor het bedrag van 1 euro .
Dit Rijksmonument dient dringend gerestaureerd te worden. De oorspronkelijke vuurtoren werd in 1643 gebouwd toen ook de dijk tussen Workum en Hindeloopen werd aangelegd.
Hij bestond toen uit vier eiken steunen, een vierkante eiken voet en een ijzeren plaat waarop de vuurkorf stond. De houten stellage werd door een stenen toren vervangen die drie verdiepingen had en in 1792 werd er een huis bijgebouwd.
Rond 1880 werd het open vuur vervangen door een olielantaarn . toen 40 jaar daarna de kustverlichting werd genationaliseerd, bleef Workum zijn eigen toren onderhouden.
De toren zorgde voor inkomsten, want langskomende schepen moesten vuur- en bakengeld betalen. Met dat geld werd de zeesluis onderhouden.
In 1932 werd olielantaarn gedoofd ,na de afsluiting van de Zuiderzee .er werd een lichtenlijn van twee bakens van gaslampen geplaatst . Dit waren weer stellages met vier steunen ,net als de eerste vuurbakens , maar deze werden van ijzer gemaakt .Tot 1983 werd gebruik gemaakt van deze gaslampen .In 1984 werden de gaslampen overgenomen door de provincie . De huidige elektrische lampen werken op zonnecellen . Sinds 2004 wordt door de huidige vuurtorenwachter tijdens de strontrace het vuur op de vuurtoren ontstoken. De huidige woning wordt al decennia verhuurd aan Reid de Jong die hier met zijn vrouw Cornelie woont.
De restauratie is dringend gewenst en noodzakelijk, echter voldoende financiële middelen ontbreken evenwel en moet er dus bij derden worden aangeklopt .
Aangezien de gemeente niet in aanmerking kan komen voor provinciale restauratiesubsidies voor Rijksmonumenten en de Monumenten stichting wel , is in overleg met partners voor deze constructie gekozen .
Inmiddels is die aanvraag al bij de provincie ingediend. Bij een positief besluit zullen uiteraard ook andere fondsen aangeschreven worden
De totale kosten van de uit te voeren restauratie worden geraamd op 250.000,00 euro, mogelijk bijdrage van Provincie en Rijk ruim 100.000,00 euro , externe fondsen het restant.
De restauratie zal niet eerder van start gaan nadat gebleken is dat de totale kosten , door middel van concreet toegezegde subsidies en bijdragen, volledig zijn gedekt.
De monumenten stichting SWF heeft thans 22 monumenten in bezit , waaronder Broerekerk , toren van Workum , toren van Hindeloopen, toren van Koudum ,toren van Gaast wordt thans gerestaureerd en de klokkenstoel Skarl.
Voor meer informatie : www.stichtingmonumentenswf.nl
<< Terug
|