15 - 10 - 2014 - Kunstproject kinderen bij Jopie Huisman

Klik op foto voor meer foto's van Henk Gorter
Afgelopen woensdagmiddag 15 oktober om half vier is de start gevierd van het cultuureducatieproject 'Jopie's koffer met kunst'. De aftrap werd in het museum van Jopie gegeven door Jannewietske de Vries, die als gedeputeerde van cultuur veel heeft gedaan om Leeuwarden de titel Culturele Hoofdstad 2078 te bezorgen. Maar het project Culturele Hoofdstad strekt zich uit tot héél Friesland en dus ook tot Workum. De 2018-bus waarin Jannewietske arriveerde maakte deel uit van de 'act'.
Dit project is zo uniek omdat het eerste is dat concreet en structureel met kinderen en scholen aan de slag gaat en wijst op kunst in het algemeen en het gedachtegoed van Jopie Huisman in het bijzonder. Dit past naadloos past in de filosofie van Culturele Hoofdstad 2018.
Jopie's gedachtegoed: mededogen, liefde, aandacht en respect voor de eigen omgeving, voor de (Friese) natuur, de waarde van en mededogen met het 'onaanzienlijke': afgedankte spullen en buitenbeentjes, identiteit en diversiteit, armoede en armoedebestrijding. En tenslotte duurzaamheid en hergebruik van schaarse grondstoffen. Bij de aftrap was tevens schrijver en verhalenverteller Mindert Wijnstra aanwezig. Jannewietske de Vries vertelde de kinderen waarom zij met de 2018-bus naar Workum was gekomen. "Jullie moeten dit zien als het spelen om de Europacup voor de cultuur." Het mooiste laten zien van Friesland. Kunst en cultuur zijn ook belangrijk voorde kinderen. Zij wekken creativiteit op en dragen bij aan de ontwikkeling van de hersenen.
Daarna mocht Mindert Wijnstra 'Het geheim van het koffertje van Jopie' bekend maken. Maar voordat hij dat deed vertelde hij iets over het leven van Jopie Huisman. Kinderen van basisschool It Finster luisterden met aandacht naar hem. Hij vertelde dat Jopie geen academische of universitaire opleiding heeft gehad. Hij is begonnen met de handel in oud ijzer en metalen. Hij kreeg een tip dat er bij een zuivelfabriek tweeduizend houten kaaskuipjes lagen die niet meer gebruikt werden. Om het hout zaten metalen ringen om dat hout bij elkaar te houden. Jopie heeft alles opgehaald en thuis gebracht. Maar hoe kreeg hij die metalen ringen eraf. Jopie was heel slim en gooide er petroleum over en stak dit aan. Hij liet het branden en de volgende dag pakte hij een hark en harkte al het metaal bij elkaar.
Twee weken later was hij bij een oudere vrouw in huis en hij zag daar zo'n houten kuipje met een bloemetje er in. "Ja," zei de vrouw, "dit is antiek, ik heb er 50 gulden voor betaald." Jopie heeft toen wel even achter z'n oren gekrabd. Later, is Jopie dus begonnen met schilderen en zoals gezegd heeft hij geen speciale opleiding gehad. Hij had de gave om zo mooi te schilderen. Na dit verhaal maakte Mindert een koffer open waarin een klein koffertje zat. Op de voorkant stond de tekst 'Jopie’s koffer met Kunst'. In het koffertje zaten onder andere een tiental voorbeelden, een tekenboek voor de bovenbouw groep 7 en 8, een kleurpotlood, een gewoon potlood, een knijper, stofzijde met naald en een kroontjespen. Met dit koffertje konden de kinderen aan de slag gaan op de bovenverdieping van het museum aan het Noard, waar ook met waterverf geschilderd kon worden.
<< Terug
|