01 - 10 - 2014 - Ook Masterplan Workum dupe
Gemeente duikt in de min.
Jacob Bouwhuis
Uit de bestuursrapportage over de eerste zes maanden van2014, die afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering werd besproken, blijkt dat de gemeente Súdwest-Fryslân dit lopende boekjaar op een aanzienlijk tekort van circa 3,25 miljoen euro afstevent. Alweer een koude douche na een drijfnatte veekeuringsdei. Vooral een verlaging van de specifieke uitkering Bundeling Uitkering Inkomensvoorzieningen Gemeenten (de BUIG) van het Rijk van ongeveer 2,6 miljoen zorgt voor een fikse tegenvaller. Een andere grote afwijking in de begroting van 2014 wordt veroorzaakt door een stijging van het aantal aanvragen bijzondere bijstand. Verder blijven de opbrengsten van de bouwleges achter bij de ramingen en datzelfde geldt voor de opbrengst van de gemeentelijke belastingen. Bij de berekening van de tarieven onroerende zaakbelasting is gerekend met verwachte WOZ-waarden. Vooral bij de niet-woningen waren de waarden een stuk lager. Hierdoor zijn de tarieven te laag berekend om de geprognosticeerde opbrengst te halen en betekent dit een incidenteel nadeel van bijna 400.000 euro.
Daarnaast wordt bij de grondexploitatie een nadelige afwijking van 0,65 miljoen verwacht.
Hoewel er hier en daar ook enige plussen in de bestuursrapportage zijn te noteren, zijn die bij lange na niet voldoende om het grote verlies te compenseren. Toch denkt het college dat in het tweede halfjaar nog een positieve ontwikkeling zichtbaar wordt. Dat was in 2013 ook het geval. Toen werd een tussentijds nadeel van ongeveer 1.090.000 omgebogen naar een positief resultaat van 2,8 miljoen. Een dergelijke positieve ontwikkeling zit er waarschijnlijk voor 2014 niet in. Want in de inleiding van de rapportage merkt het college op dat mogelijkerwijs het jaarrekeningresultaat in rode cijfers wordt geschreven. De negatieve tussenbalans heeft uiteraard consequenties voor de rest van het lopende boekjaar. Zo zullen er te weinig middelen beschikbaar zijn om de gemeentelijke wegen op het gewenste niveau te houden. Het afschaffen van zowel sluisgelden als pauzetijden is voorlopig niet haalbaar.
Het onderhoudsbudget voor vaarwegen, oevers en kaden is momenteel onvoldoende om op korte termijn de achterstanden weg te werken. Jaarlijks is, volgens de bestuursrapportage, voor onderhoud van alle kapitaalgoederen een bedrag nodig van 28 miljoen maar het beschikbare onderhoudsbudget bedraagt slechts 23 miljoen. De verdere ontwikkeling en realisatie van projecten komt in een aantal gevallen op een lager pitje te staan, waarbij een aantal Masterplannen de dupe zijn. Zo zullen de geplande extra passantenplaatsen bij de Doltewâl in Workum vervallen en wordt het budget gestopt in de toekomstige passantenvoorzieningen van de Stedspôle. Makkum moet op zoek naar extra financieringen om het budget van zijn Masterplan rond te krijgen omdat een toezegging vanuit het Waddenfonds niet beschikbaar is gekomen. Ook het Masterplan Stavoren loopt de nodige averij op. Het benodigde budget voor het Hanzekwartier dat beschikbaar zov komen uit de NUON-gelden, is niet toegezegd en door het oorspronkelijke plan van het Stationskwartier kan een streep worden gezet. Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|