10 - 08 - 2014 - Nabestaanden omgekomen bemanningslid Lancaster bezoeken Warkum

Nabestaanden omgekomen bemanningslid Lancaster bezoeken Warkum
Voorzichtig, met diepe eerbied, steekt Gord Muir een zogenaamde poppy, een kleine papieren klaproos op een wit kruisje, tussen het grind voor de witte Portlandgrafsteen van Flight sergeant George William Francis Reynolds, airgunner van de Royal Canadian Air Force.
Het vliegtuig, de Lancaster W 4784, waarin de 19-jarige Reynolds zich bevond was, na een bombardement op Dortmund, op de terugweg naar de thuisbasis Holme in Engeland, iets noordwestelijk van Hull. Toen de bommenwerper boven het IJsselmeer kwam werd het toestel opgemerkt door Oberleutnant Lothar Linke van de Fliegerhorst Leeuwarden. Die slaagde er met zijn Messerschmitt in de Lancaster averij te bezorgen - wellicht raakten er bemanningsleden gewond - waardoor het vliegtuig in brand raakte. Piloot Nicolas James Stanford wilde een noodlanding maken in het Workumer Nieuwland. Dat mislukte. Het vliegtuig sloeg te pletter in een weiland tussen de Alde Dyk en de Lange Leane. Op de bomrichter Ralph Duncan Paterson na kwamen de inzittenden om. Het is 5 mei 1943, ongeveer 00,40 uur.
If I should die, think only this of me/ That there ’s some corner of a foreign field/ That is forever England (Rupert Brooke)
Die klaproos, the poppy, is sinds het gedicht ‘In Flanders Fields the poppies grow, between the crosses row on row’ van de Canadese militaire arts John Mc Crae in ca. 1915 werd gepubliceerd in Engeland het symbool geworden voor de herdenking van gesneuvelde militairen.
Overigens is van enige afstand het door Gord Muir voor de zerk geplaatste symbool nauwelijks te zien. Wild voort- en overwoekerende bloemen- en andere vegetatie voor de zerken beneemt de beschouwer het zicht erop. Het is duidelijk dat het gemeentebestuur een behoorlijke steek laat vallen als het gaat om onderhoud aan deze plek van herinnering. Een treurigmakende constatering is het bovendien.
Gord Muir is met zonen Joel en Jeremy uit Ontario, Canada, gekomen om vandaag, donderdagmorgen, in aanwezigheid van de heren Douwe Drijver en Alexander Tuinhout van de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation een bezoek te brengen aan de laatste rustplaats van zijn oom, hun oudoom, Reynolds. Overigens waren ze al eens eerder hier en plaatsten toen een in plastic gehulde foto van deze militair bij de grafsteen. Het daarop vermelde e-mailadres vormde de aanleiding tot de kennismaking met de genoemde stichting, die immers, zoals reeds eerder in deze krant vermeld, voor de plaatselijke werkgroep ‘Lancastermonument Alde Dyk’ op zoek is naar foto’s en andere gegevens van de omgekomen militairen. Die documentatie zal worden gebruikt op de weerbestendige plaquette die nabij de plaats van de crash zal worden gerealiseerd.
Na de kennismaking op de Openbare Begraafplaats aan de Spoardyk in Workum, brachten de nabestaanden van Reynolds samen met de heren Drijver, Tuinhout en Gerrit Kemker (namens de werkgroep) een kort bezoekje aan het atelier van Bauke Feenstra op het Noard, waar de stoffelijke overschotten destijds waren opgebaard. Vervolgens werd koers gezet naar de Alde Dyk naar de plek waar de plaquette zal worden gerealiseerd. Daar werd ter hoogte van de boerderijen van de families Jonkman, Bleeker en Dijkstra, kort de toedracht van de crash verteld.
Uit de toelichting van Tuinhout bleek dat de Stichting Missing Airmen Foundation redelijk op schema ligt voor dit project, maar moeilijk aan de antecedenten van piloot Nicolas J. Stanford (Zuid Afrika) en sergeant Arthur H. Clark (UK) kan komen. Naast foto’s en gegevens van de overige bemanningsleden zijn er foto’s boven water gekomen – in Canada - van de begrafenis van deze militairen.
Sy wurde net âld, sa ’t wy, de binefterbliuwers, dat wurde kinne.
Aldens en jierren pleagje harren net mear, mar tonei,
By it lemieren, moarns, en jouns by de delgong fan de sinne
Sille wy oan harren tinke, eltse dei.
( fragmint út ‘For the Fallen’, van Lawrence Binyon, 1914)
De werkgroep heeft inmiddels de eerste toezegging voor een financiële bijdrage binnen. Bovendien mocht de werkgroep na afloop van de ‘excursie’ van de familie Muir een schenking in contanten (Canadese dollars) in ontvangst nemen. Daarnaast schonk deze familie een herinneringsmunt die in 2005 in Canada werd uitgegeven ter herdenking van 60 jaar bevrijding. Die munt zal in de collectie van Warkums Erfskip worden opgenomen.
Wie van de lezers voor de realisatie van het monument – waarvan de begroting ruim 5000 euro bedraagt - wil doneren, kan dat doen door een bedrag te storten op NL 66 Rabo 0132 7344 43 van de vereniging Warkums Erfskip, onder vermelding van ‘Lancastermonument’. (jpdHzn)
<< Terug
|