01 - 05 - 2014 - Scholen herdenken 4 mei in Workum
Klik op foto voor meer foto's van Henk Gorter
Scholen herdenken 4 mei in Workum
Donderdagmiddag vond onder een stralende zon bij het Verzetsmonument de herdenking plaats door de bovenbouwklassen van de Workumer basisscholen. Het betrof de herdenking van de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog. Een periode waarin de zon figuurlijk gezien niet zichtbaar was. Een periode die millioenen mensen door oorlogshandelingen niet hebben overleefd. En ook vandaag de dag schijnt voor millioenen mensen die zon niet, omdat er nog steeds elders in de wereld oorlog wordt gevoerd. Meester Wiebo Buikstra vertelde dat er in de periode 1940-1945 niemand zich mocht bemoeien met datgene dat door de overheid werd gedaan. En dat is iets dat ook nu nog steeds gebeurt. Gelukkig niet meer in ons land, maar in veel andere landen heerst nog steeds dictatuur.
De kinderen van de bovenbouwklassen hebben zich daarmee de afgelopen dagen beziggehouden. Er is gepraat over die oorlog, over wat wel en wat niet kon, over het verzet. Ruth Vulto-Gaube, die het monument heeft ontworpen en onder wiens leiding een paar honderd kinderen van de basisscholen dit monument hebben gemaakt, heeft op de scholen verteld hoe dat is gebeurd. De kinderen die aan deze stenen hebben gewerkt, zitten nu niet meer op school, maar veel van de huidige basisschoolleerlingen weten nog wel hoe er toen aan die stenen op het schoolplein is gebeiteld. Goed om de hudige schoolkinderen te betrekken bij dit monument. Een monument dat uniek is in Nederland, gelet op de wijze waarop het tot stand is gekomen. En het is goed dat er een jaarlijkse herdenking plaatsvindt bij dat monument. Omdat de officiële herdenking in de mei-vakantie valt, wordt in de week voorafgaande aan die vakantie de herdening door de scholen gehouden. Een herdenking die door de medewerking van trompettist Siebe Bokma een officieel en plechtig tintje kreeg.
Net als vorig jaar werden er weer drie gedichtjes voorgelezen die door de kinderen zelf waren gemaakt.
En het leek me een goed idee om deze gedichtjes hier af te drukken, zodat ook de lezers van deze krant daar kennis van kunnen nemen. Niets is zo belangrijk om ook als kind serieus genomen te worden als het gaat om stil te staan bij datgene wat er toen is gebeurd. Je moet daarvan als kind kennis krijgen om te leren hoe je later als volwassene behoort om te gaan met waarden en normen en met het verkrijgen van respect voor de andere mens.
Ebo Reitsma
Onderdrukking
Je zit vast en je kunt nergens heen. Je hoort schoten om je heen. Je denkt de hele tijd: was het maar vrede. Je hoort vliegtuigen die bommen gooien. Je bent bang en zit ondergedoken. Je denkt de hele tijd; was het maar vrede. Je wordt ontdekt en opgepakt. Je wordt geslagen en meegenomen. Je denkt de hele tijd: was het maar vrede. Je wordt opgepropt in een trein. Je weet niet waarheen. Je weet ... dit is het einde.
 Daan van der Goot ( rechts ) en Sjoerd Bakker ( links ) (It Finster)
Verzet
Ik help graag andere mensen.Ik help ze graag met al hun wensen. Ook al is de kans van slagen nog zo klein. Andere mensen helpen vind ik fijn. In de 2e wereldoorlog was alle hulp nodig.Niemands hulp was overbodig. Sommige mensen werden gevangen gezet.Door het plegen van verzet. De meeste mensen overleefden het niet. Dat bracht onder de bevolking veel verdriet. Daarom staan we nu voor die mensen stil. Voor de mensen met die sterke wil.

Pjotr Nota (St.Ludgerus)
Vrijheid
Er was een oorlog dat was niet goed. De oorlog was op een gegeven moment afgelopen. Een vrijheid kwam de mensen tegemoet. Vrij zijn, daar moet je blij om zijn. Geen oorlog, geen geweld dat is wat telt. De mensen werden niet meer gedwongen tot iets wat ze niet wilden doen. Ze leven in vrede, zonder angst. De mensen hoefden niet meer bang te zijn voor geweld of onderdrukking. Het echte geluk kon niet meer stuk.

Emelia van der Veer ( links ) en Selma Meekers (De Pipegaal)
<< Terug
|