20 - 03 - 2014 - Een tien voor onze politici

Foto: Harmen de Wind
Albert Schootstra
Wat heeft Plaatselijk Belang Workum veel eer ingelegd met het organiseren van het verkiezingsdebat, vorige week dinsdagavond in de Klameare. De grote zaal van de multifunctionele accommodatie zat helemaal vol en dat bewijst natuurlijk al hoezeer Plaatselijk Belang met de organisatie de spijker volledig op de kop heeft geslagen. Klasse! Maar de grote opkomst maakt ook wel degelijk duidelijk dat de gemeentepolitiek in onze regio terdege leeft. Een verheugende constatering. Alle kandidaten namelijk uit wie we morgen kunnen kiezen verdienen onze aandacht en dus al evenzeer dat wij hun doen en laten nauwkeurig volgen. Zij zijn bereid een groot deel van hun vrije tijd op te offeren aan het raadswerk en dus aan de gemeenschap. Dat mag best eens gezegd worden en daarvoor past een groot compliment aan hun adres! In zijn openingswoord zei voorzitter Jacob van der Valk van Plaatselijk Belang: "Wy wolle jimme waarm meitsje foar de 19e maart. It is tige wichtich om dan in fundearre kar meitsje te kinnen en fandêr dat wy dit organisearre hawwe. En gelokkich is de opkomst fantastysk."
De woorden van de voorzitter kregen gedurende de avond alleen maar meer cachet. Dat kan trouwens ook op het conto worden geschreven van Jetske Miedema-de Jong (oud-raadslid in de vroegere gemeente Nijefurd) die het debat prima leidde. Slaag er eens in om tien politici – die natuurlijk allemaal hun woordje wel kunnen doen - 'in toom' te houden. Welnu, het bleek Jetske meer dan toevertrouwd. Geweldig! "Jim moatte besykje mei minder wurden mear te sizzen. Ik haw it klokje der by want wy binne strang fan'e jûn," aldus Jetske Miedema. De volksvertegenwoordigers (van wie sommigen in spé) hielden zich hier keurig aan. De aanwezige politici waren Peter Walinga, lijsttrekker van Gemeente Belangen swf, Ruben Strubbe (derde op de lijst van de SP), Durk Stoker, de lijsttrekker van de FNP, Peter Kranendonk, derde op de lijst van GroenLinks, Johan Langbroek, vijfde op de lijst van de PvdA, Gert Schouwstra, vierde bij de ChristenUnie en Mirjam Bakker, de lijsttrekker van D66. En tenslotte lijsttrekker Klaas Jan Semplonius van Totaal Lokaal (ook nummer 2 op de lijst van Totaal Lokaal, Jantje Haagsma uit Hindeloopen, was trouwens aanwezig, evenals veel andere politici) en dan nog de Workumer 'kanonnen' Hielke Bandstra (lijsttrekker van de VVD) en Maarten Offinga (lijsttrekker van het CDA, wethouder en loco burgemeester van onze gemeente). Alleen de nieuwe Partij voor de Bijstand, wier lijsttrekker tevens de enige op de kandidatenlijst is, was niet vertegenwoordigd.
Twee politici waren telkens uitgenodigd om één van de vijf centrale thema's voor het front van de zaal voor het voetlicht te brengen. Dit was door loting vastgesteld. Daarna mochten de overige acht hun zegje over het onderhavige onderwerp doen en daarna de zaal. Het bleek een prima formule. Als eerste kwam het punt 'communicatie' ter sprake. Deze blijkt - als gemeld - nog niet optimaal te zijn tussen de gemeente en de burgers. Wonderlijk. Je krijgt in onze tijd vaak het gevoel dat' iedereen' communicatie studeert of 'iets' in deze sector doet. En toch zijn storingen en misverstanden op dit vlak alom in den lande aan de orde van de dag. Vreemd, vreemd... Durk Stoker en Johan Langbroek onderkenden het probleem overigens ten volle en hun woorden in dezen gaven absoluut hoop voor de toekomst. Mirjam Bakker pleitte voor 'zorg dichtbij huis' en Maarten Offinga, hij was aan haar 'gekoppeld' bij het punt wolwêzen', wees met klem op de moeilijke financiële processen die rond dit thema spelen. "Maar de menselijke maat daarbij wordt vaak vergeten," zo moest hij tot zijn spijt vaststellen. "Als CDA willen we dat graag goed invullen."
Over Maarten Offinga gesproken: hij had geen gemakkelijke avond omdat hij moest laveren tussen zijn lijsttrekkerschap van het CDA en zijn functie als wethouder. Ach, we kennen dit ook van Mark Rutte als hij voor 'zijn eigen' VVD de straat opgaat en intussen met helemaal vrij kan zijn omdat hij ook premier is. Maar Offinga sloeg zich er met verve doorheen. Hij had in antwoord op vragen van Durk Stoker een lijst paraat met bepaald niet geringe bedragen die wel degelijk zijn uitgetrokken voor uiteenlopende zaken. En tevens kon hij de bewering van Peter Walinga dat er wordt bezuinigd op het onderhoud van de wegen met cijfers weerleggen. Ook zijn uitleg over het bij de Raad van State voorlopig even stranden van het bestemmingsplan It Soal kwam als volstrekt bonafide over. En dat laatste kost de gemeente, in ieder geval voorlopig, geen cent. Bovendien heeft het CDA er onder meer mede voor gezorgd dat de belastingen in onze gemeente drie jaar lang gelijk gebleven zijn en onder het Friese gemiddelde liggen. Offinga hecht er zeer aan dit te onderstrepen, zo bleek.
Ook de PvdA en de VVD zijn collegepartijen, maar Johan Langbroek en Hielke Bandstra hadden het iets makkelijker dan Offinga, omdat zij, voorlopig althans, 'slechts' raadslid zijn. Bandstra wees er trouwens op dat zijn fractie echt niet slaafs achter het college aanloopt. Dit bleek onder (veel) meer, zo onderstreepte hij, uit het stemgedrag van de VVD rond het alcohol schenken door en in doarpshuzen en wijkcentra. De VVD stemde er mee in om het aantal 'feesten met drank' in dergelijke gelegenheden naar zestien te verhogen, terwijl het college op een lager aantal had ingezet.
Maar waarom - relatief gezien - zoveel aandacht in dit stuk voor de collegepartijen? Wel, bijna ieder mens - en in ieder geval schrijver dezes - houdt het toch met de underdog. Wat een feest toen Cambuur zondag voor een week gelijk speelde - in Amsterdam nog wel! - tegen Ajax. In de politiek is het niet anders. Een gepeperde uitspraak van een lid van de oppositie valt meestal gemakkelijk in goede aarde. Maar de coalitiepartijen nemen wel de verantwoordelijkheid als die op hun weg komt en durven wel vieze handen te maken. In de jaren twintig, zo vertellen de geschiedenisboeken, was er een onoverwinnelijk kaatspartuur: Taede Zijlstra (Witmarsum/ Metslawier), Klaas Kuiken (Sint Jacobiparochie) en Ids Jousma (Dokkum). Zij wonnen alles en de andere kaatsers en het publiek kregen op een gegeven moment natuurlijk de pé in. De, volgens diezelfde geschiedenisboeken, zeer sympathieke Taede Zijlstra moet zich toen eens verdrietig tegenover zijn maten hebben laten ontvallen: "Se komme ek altyd fear de swakken op en noait foar de sterken." Welnu, schrijver dezes vindt dat uitermate 'besteklik' van Taede (1901-1946). En met de woorden van deze legendarische kaatskoning zij hier het CDA, de PvdA en de VVD een hart onder de riem gestoken!
Daarmee trouwens geen verkeerd woord van de kleine(re) partijen, verre daarvan. Iederen toonde zich dinsdagavond even sympathiek en iedereen zet zich oprecht in voor onze gemeente. Wat mogen we daar blij mee zijn! Jammer dat je stembiljet ongeldig is als je tien hokjes van tien verschillende partijen rood maakt. Schrijver dezes zou dat anders heel graag willen doen. Enfin, daarom nog maar een raad: ga morgen vooral stemmen! De partijen verdienen het! Alle tien!
Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|