Inwoners van Súdwest-Fryslân en Littenseradiel hebben hele goede ideeën over de toekomst van ondersteuning, vrijwilligerswerk, mantelzorg, de rol van dorpsbelangen en wijkverenigingen. Eind februari en begin maart praatten zo’n 200 inwoners met de gemeenten hierover.
In 2015 verandert er veel voor inwoners, gemeenten en zorgaanbieders. Het gaat bijvoorbeeld om ondersteuning en zorg bij opvoeden en opgroeien van kinderen, de ondersteuning en verzorging van inwoners met een beperking die thuis wonen, om dagbesteding en beschut werk voor inwoners met een beperking. En ook om jeugdzorg, uitkeringen, werk en taxivervoer.
“We willen er voor zorgen dat mensen zolang mogelijk thuis kunnen wonen, zinvol werk kunnen doen en niet vereenzamen. We moeten de zorg voor onze inwoners slimmer organiseren. We doen ook een groter beroep op onze inwoners. We kijken eerst naar wat mensen zelf kunnen of met de mensen om hen heen kunnen organiseren. Zo zorgen we ervoor dat iedereen die nu en in de toekomst echt zorg nodig heeft, die gewoon krijgt.”, vertelt Sjoerd Tolsma, wethouder van Súdwest-Fryslân.
Gebiedsteams leveren ondersteuning dichtbij huis
Tolsma vervolgt: “We gaan werken in gebiedsteams. Inwoners kunnen straks in hun eigen buurt bij zo’n team terecht met vragen over wonen, werken, inkomen, opvoeden en gezondheid.” Er komt gemiddeld één team per 10.000-15.000 inwoners.
‘Meiïnoar kinne wy it’
Tolsma is blij met de goede, inhoudelijke discussies en opvallende initiatieven die naar boven kwamen. “Ik ben er van overtuigd dat we de veranderingen die op ons afkomen samen aankunnen. Zeker hier in Súdwest-Fryslân en Littenseradiel. De kracht van onze samenleving is groot. We weten elkaar hier steeds beter te vinden en organiseren al veel voor elkaar. Meiïnoar kinne wy it.”