19 - 02 - 2014 - Nieuwe sluisdeuren ‘te plak’.
De sluis van Workum heeft afgelopen woensdag 12 februari haar nieuwe deuren gekregen . Eerder ging bij deze historische sluis de drempel er al uit, om haar ook voor grotere schepen toegankelijk te maken.
De nieuwe deuren, die gemaakt zijn van tropisch hardhout en een paar ton wegen, kunnen minimaal vijftig jaar dienst doen als waterkering. Sensoren helpen ervoor te zorgen dat de sluisdeuren op de juiste stand blijven nu er geen drempel meer is. Een rubberen slab maakt de onderzijde waterdicht.
 Klik op foto voor foto's van Koos Haantjes en Henk Gorter
|
Aannemer De Boer & De Groot, die een vestiging heeft dichtbij de sluis, voert het werk uit in opdracht van de provincie Fryslân, Het Friese Merenproject. Eerder verwijderde dit bedrijf de drempel in de sluis. De toegelaten diepgang voor schepen die door de sluis willen varen, gaat hierdoor van 1.65 meter naar 1.90 meter. Op de plek van de sluisdrempel ligt nu een stalen plaat, waarop de nieuwe deuren worden geplaatst.
Ergens halverwege de 16' eeuw is de eerste houten sluis in Workum gebouwd. In 1658 is de houtensluis vervangen door een stenensluis. In 1807 is de sluis ingrijpend aangepast in de vorm zoals we die vandaag de dag kennen. Na deze aanpassing is er niet veel meer veranderd dan dat de sluisdeuren en de brug door de jaren heen meerdere malen zijn vervangen door nieuwe exemplaren. Op dit moment wordt weer een groot onderhoudswerk uitgevoerd. Dit gaat samen met het verwijderen van de drempel van het benedenhoofd, aan de kant van de stad. Het verwijderen van de drempel in een dergelijk oude sluis constructie is vrij uniek in Nederland. Wat het uniek maakt is dat met behoud van de oude constructie de drempel verwijderd wordt en de sluis nadien als zodanig blijft functioneren als een sluis in een primaire waterkering.
De drempel bestaat uit een puntstuk zoals deze in vaktermen word genoemd. Dit is zeg maar een verhoging in de vloer waar de deur tegenaan komt in gesloten toestand. Door het verwijderen van de drempel wordt het bewegingswerk van de deuren aangepast zodat deze niet verder kunnen draaien dan tot de gewenste eind stand, tegen elkaar aan. Sensoren controleren of dit daadwerkelijk ook gebeurd en geven de deuren van het bovenhoofd, IJsselmeer kant, pas vrij voor het open draaien als de deuren van het benedenhoofd goed tegenelkaar aan zitten. De oude drempel zelf bestaat uit een slagbalk, printstukken met daartussen het koningstukken. De slagbalk is een dikke eikenbalk die vanaf de fundering van de sluis tot de bovenkant van de drempel loopt over de volledige breedte van de sluis. De printstukken van eikenhout, en deels van gewapend beton, is de balk die schuin ligt en waar de deur op aansluit. De koningstukken zijn driehoekig en vullen de ruimte tussen de slagbalk en de printstukken op. Bij de drempelverlaging worden de gehele printstukken en koningstukken verwijdert en de slagbalk verjongt tot de bovenkant van de sluisvloer. Na het verwijderen van de drempel komt er een stalen plaat op de vloer om een nieuwe vlakke vloer te creëren. De nieuwe sluisdeuren zijn uitgerust met een rubber slap die op een wig loopt ter hoogte van de oude drempel/ printstuk. Hiermee wordt de sluiting van de deur nagenoeg water dicht. De bestaande eb-deuren die hergebruikt worden, krijgen een vergelijkbare constructie. Om de rubberslab jaarlijks te inspecteren of de repareren is een bewegingsconstructie uitgedacht, die het mogelijk maakt om met een werkschip van de Provincie Fryslân inspecties en vervangingswerkzaamheden uit te voeren.
Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|