07 - 02 - 2014 - Streep door plan it Soal

Jacob Bouwhuis
De Raad van State heeft afgelopen woensdag het beroep van de vereniging Vogelbescherming Workum en omstreken en de Stichting Behoud Natuur en Landschap Nijefurd tegen de ontwikkelingen van recreatiegebied It Soal gegrond verklaard. De Raad van State vernietigt hiermee het besluit van de gemeenteraad van 13 december 2012 en dus daarmee ook het bestemmingsplan Recreatiegebied It Soal. De gemeente draait daarnaast op voor de proceskosten die volgens Klaas Jan Semplonius (Totaal Lokaal) stevig in de papieren lopen. Voor het genoemde raadslid een reden om een stevige motie aan dit onderwerp te wijden, die als laatste agendapunt tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag werd behandeld.
Volgens Semplonius heeft het college in december nog aangegeven dat men afspraken heeft gemaakt met de bezwaarmakende clubs en dat de kou uit de lucht zou zijn. Niets is minder waar, er zit wel degelijk een kink in de kabel. De vereniging Vogelbescherming Workum, Stichting Behoud Natuur en Landschap Nijefurd en wijlen Doede C. Visser namens Stichting Us Strân hebben in 2012 hun bezwaren tegen het bestemmingsplan geuit en hebben hun zienswijzen tot op heden niet aangepast.
De gevolgen van het vernietigen van het besluit zijn dat er een nieuw bestemmingsplan moet worden vastgesteld dat grote financiële gevolgen heeft voor de desbetreffende ondernemer en de gemeente. Semplonius schatte de strop tijdens de vergadering op een bedrag van ongeveer een half miljoen euro. Omdat de gemeente destijds volledig voorbij is gegaan aan de ingebrachte bezwaren heeft het college onze gemeente opgezadeld met een behoorlijke strop. Hij vindt dat geven dat men afspraken heeft gemaakt met de bezwaarmakende clubs en dat de kou uit de lucht zou zijn. Niets is minder waar, er zit wel degelijk een kink in de kabel. De vereniging Vogelbescherming Workum, Stichting Behoud Natuur en Landschap Nijefurd en wijlen Doede C. Visser namens Stichting Us Strân hebben in 2012 hun bezwaren tegen het bestemmingsplan geuit en hebben hun zienswijzen tot op heden niet aangepast.
De gevolgen van het vernietigen van het besluit zijn dat er een nieuw bestemmingsplan moet worden vastgesteld dat grote financiele gevolgen heeft voor de desbetreffende ondernemer en de gemeente. Semplonius schatte de strop tijdens de vergadering op een bedrag van ongeveer een half miljoen euro. Omdat de gemeente destijds volledig voorbij is gegaan aan de ingebrachte bezwaren heeft het college onze gemeente opgezadeld met een behoorlijke strop. Hij vindt dat deze strop volledig toe te rekenen is aan de verantwoordelijke bestuurder(s).
In principe waren de bezwaarmakende partijen, de ondernemer en de vertegenwoordigers van de gemeente er na een verhelderend gesprek wel uit, zo antwoordde wethouder Gea Akkerman. Een uitspraak van de Raad van State was toen niet meer nodig. Maar in een later stadium kwamen er nieuwe zienswijzen naar voren die geleid hebben tot de negatieve uitspraak. Het bestemmingsplan zal nu ten dele worden aangepast om de partijen op één lijn te krijgen. De andere raadsfracties wensten voorlopig niet te reageren op de motie van Totaal Lokaal omdat ze nog geen inzage hadden gehad in de letterlijke tekst van de uitspraak van de Raad van State. Dat argument bleek voldoende om de motie aan te houden en te verplaatsen naar de volgende raadsvergadering.
Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|