21 - 01 - 2014 - Sergeant Bill Chapman Ereburger van Workum
Donderdagavond 21 november werd een briefpakket van enigszins royale afmeting bezorgd op Copperfield Road, Southampton, United Kingdom.
Dat is de straat waar mr William (Bill) E. Chapman woont, voorzover bekend de laatste nog in leven zijnde Engelse militair die in 1945 in Workum de vlaggenparade op de Merk bijwoonde.
 Bill Chapman met de oorkonde |
Zijn naam komt als tweede voor op het document dat via de familie van verzetsman Jurjen D. de Jager in de openbaarheid kwam bij de officiële naamgeving van de straten in het plan Thomashof.
Bill Chapman, inmiddels 93 jaar oud, was destijds sergeant bij de bereden artillerie en wel de A Troop 249 Berkshires Royal Horse Artillery.
Hij was op 5 mei 1945 aanwezig bij de ‘ceremony of the hoisting of the flag on the day of the complete surrender of the German forces in the Netherlands’, zoals dat op het document staat vermeld. Daarop komen naast mr. Chapman, de namen voor van 63 Engelse geallieerde militairen. Bovendien staat het aanwezige contingent van de Warkumer NBS-troepen erop vermeld: Y. Wielinga (Geco), Kl. van den Akker, D. Gielstra, L. Slootjes, K. Visser, S. Wouda, L. Bouwman, D. Wijma (wnd Geco), S. Visser, G. Wouda, J.A. Ketelaar, S. Brandenburgh, J. Riemersma, E. Speerstra, J.D. de Jager (adm: NBS)
B. Bennema (Binnema?) S.C., A. v.d. Zee, S. Nauta, H. van Dijk, A. de Jager, A. Westerhuis en H. de Jong.
Nog in 2005 was Chapman in mei in Warkum aanwezig bij de herdenkingsplechtigheden van 60 jaar bevrijding. Zijn gezondheidstoestand liet het niet toe dat hij vijf jaar later opnieuw in Warkum verscheen.
In dat jaar werd het inmiddels befaamde verzetsmonument van Ruth Vulto Gaube in Thomashof onthuld. Ter gelegenheid daarvan werd een fragmentarische geschiedenis van Warkum tijdens WO II geschreven en aan de bevolking gepresenteerd.
In de uitgebreide versie van deze publicatie werd een foto van mr Chapman te midden van enkele voormalige ‘brothers in arms’ opgenomen, want mr Chapman maakt deel uit van dat stuk geschiedenis van Warkum. Toen al werd de wens geuit om de laatst in leven zijnde Engelse bevrijder van onze stad tot ereburger van de stad te benoemen.
Een klein comité heeft dat idee verder uitgewerkt. De oorkonde, die dat fenomeen voor de historie zou vastleggen, werd ontworpen en op gewolkt papier gedrukt. Begin vorige week volgde de verzending naar Southampton.
Op de al genoemde avond volgde na de overhandiging van het pakket en het ‘onthullen’ van de oorkonde een emotioneel telefoontje van de thans gelauwerde ex-soldaat aan de familie Henk Gorter, die vriendschapsbanden met deze bevrijder onderhoudt.
Om die verbintenis nader te verklaren: Tijdens zijn aanwezigheid in april/mei 1945 in Workum had sergeant Chapman kennis aan Sietze Gorter (verzetsman), een oom van de familie Gorter, die vrij vlot na de oorlog naar de V.S. emigreerde.
(jpdHzn)
<< Terug
|