21 - 01 - 2014 - Bibliotheken starten uitleen e-books
Nieuwe dienst is internationaal vernieuwend
Vanaf vandaag kunnen bibliotheekleden op grote schaal e-books lenen via www.bibliotheek.nl. Deze nieuwe dienst van de bibliotheken stelt leden in staat ongelimiteerd e-books te lezen, waarbij meer personen tegelijk hetzelfde e-book kunnen lezen. In de meeste landen wordt uitgeleend op basis van ‘one copy, one use’, waardoor een e-book ‘uitgeleend’ kan zijn. Dit is voor bibliotheken in Nederland niet acceptabel als standaard. Daarom is samen met uitgevers een nieuw uitleenmodel ontwikkeld, waarbij per uitgeleend e-book wordt afgerekend. Nederland laat daarmee internationaal een eigen geluid horen.
Minister Jet Bussemaker van OCW downloadt vanmorgen het eerste e-book op Centraal Station in Den Haag: ‘We lopen echt voorop, in veel landen is het nog ‘one copy, one use’. Bibliotheken kunnen hiermee veel nieuwe leden trekken en leveren een nieuwe service aan de bestaande leden. Het lezen van e-books van de bibliotheek is makkelijk, laagdrempelig, kan altijd en overal en is betaalbaar. Daarmee bieden bibliotheken een belangrijke aanvulling op de toegang tot kennis, informatie en cultuur’.
5.000 titels
Bij de start zijn 5.000 e-books beschikbaar. Dat is ongeveer een kwart van het beschikbare e-book-aanbod in Nederland. Met diverse toonaangevende uitgevers zijn inmiddels licentieafspraken gemaakt. De verwachting is dat het aantal deelnemende uitgevers snel zal stijgen. Zeker als de vraag blijft toenemen, zoals nu het geval is. Daarmee ondersteunt deze nieuwe dienst de kerntaken van de bibliotheek in de volle breedte en op een manier die bij haar past: in de vestiging dichtbij, online 24/7 en altijd met persoonlijke aandacht.
De titels zijn ingedeeld in twee groepen: tot en met 3 jaar of ouder. De eerste maanden na de start zijn beide categorieën voor leden vrij toegankelijk om te lezen. Wie vanaf april 2014 de meer recente titels wil blijven lenen, kan kiezen voor een e-bookpluspakket. Daarmee kan voor € 20,- een 18-tal e-books worden gelezen. Dit pakket moet worden afgenomen boven op het reguliere bibliotheek-lidmaatschap. Alle genres zijn beschikbaar: literaire en streekromans, thrillers, non-fictie, biografieën, enz. In aanvang is het aanbod gericht op volwassenen, e-books voor jeugdleden is een volgende stap. Leden kunnen zich met hun pas eenvoudig online registreren. De e-books zijn op alle devices te lezen: laptop, tablet, e-reader en smartphone. Deze nieuwe dienst wordt namens de bibliotheken uitgevoerd door Stichting Bibliotheek.nl (BNL).
Karin Meijerman, directeur Bibliotheek Drachten is trots op de nieuwe service die de gezamenlijke bibliotheken nu bieden. ‘Steeds meer leden willen e-books lezen. Als Bibliotheek hebben we er hard aan gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. En we beginnen direct goed; in één klap is met ruim 5000 titels een kwart van alle e-books in Nederland via de Bibliotheek te leen.’
BNL ontwikkelt namens het ministerie van OCW en in nauwe samenwerking met de openbare bibliotheken digitale diensten voor de bibliotheekbranche. Het inkopen bij uitgevers van e-book-licenties voor tijdelijke beschikbaarstelling gebeurt namens de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB).
BNL ontsluit onder meer de collectie van alle openbare bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek via de Nationale Bibliotheekcatalogus. Deze catalogus is online beschikbaar voor alle Nederlanders en bevat ca. 6 miljoen boektitels, waaronder ook alle ingekochte e-books en 10.000-en rechtenvrije titels.
<< Terug
|