
Ineke Mulder-Grasman
Een warm welkom valt mij ten deel als ik binnenstap in Jopie's Húskeamer, tegenover het Jopie Huisman Museum aan het Noard in Workum. Tafels zijn mooi gedekt en gehuld in kerstsfeer. Kerstmuziek, zacht op de achtergrond, geeft mij het gevoel thuis te zijn. Gastheer Harmen Stremler, één van de twee nieuwe gezichten in Jopie's Húskeamer, ontvangt mij hartelijk en geeft mij zeer zeker het gevoel welkom te zijn. Na een rondleiding door de zaak, met in de achterzaal een prachtig uitzicht over de landerijen en de Tillefonne, is het tijd om nader kennis te maken met mijn gastheer Harmen Stremler en zijn partner, medevennoot Douwe Bokma .
Terug in de tijd zullen velen voor zover mij bekend Jopie's Húskeamer kennen als de Petiele van Andries en Tjitske de Jong. Een muur van groen glas was de scheiding tussen de snackbar en het restaurantgedeelte. Andries en Tjitske werden vervolgens opgevolgd door Anne van der Leij die daarna het stokje overgaf aan Rudy Kemker. Wat volgde was een grote verbouwing. De snackbar werd bij het restaurant getrokken, waardoor het restaurant een open karakter kreeg. De verhoogde opstap om het restaurant te betreden kwam hiermee te vervallen. Het restaurantgedeelte kreeg zo meer mogelijkheden om de gasten van dienst te zijn. Met een ruime open entree was de weg voor het nuttigen van een kopje koffie of een lunch geëffend. De naastgelegen woning werd opgebouwd tot broodjeszaak annex snackbar.
Het is 15 november 2013 als Harmen Stremler en Douwe Bokma zich de nieuwe uitbaters mogen noemen van Jopie's Húskeamer. Zij nemen het stokje over van Rudy Kemker, die na het overlijden van zijn partner te kennen heeft gegeven er meer te willen zijn voor zijn nog jonge kinderen. Harmen, die al eens eerder op zoek is geweest naar een eigen bedrijf, vond samen met zijn partner Douwe hier in Jopie's Húskeamer de juiste plaats waar hij met al zijn vakmanschap, van gastheer tot kok, van wijnkenner tot meester biertapper, terecht kan.
Het voelde direct goed, aldus Harmen, die als kind al regelmatig bij zijn moeder in de keuken te vinden was. Hier valt alles op zijn plek. Samen hopen zij een zaak te kunnen opbouwen waar een ieder welkom is en zich welkom voelt. Bruiloften, familiediners, een lunch of gewoon voor een kopje koffie is men meer dan welkom. Na de feestdagen, die overigens al aardig vol beginnen te lopen met reserveringen, zal de zaak qua inrichting en kleur een metamorfose ondergaan, zodat het geheel een eigen karakter, passend bij Harmen en Douwe, krijgt.
De broodjeszaak/snackbar gaat eveneens mee in de metamorfose en gaat vervolgens verder onder de nieuwe naam Cafetaria-IJssaIon Wolkom. Op de gevel prijkt dan straks de naam Wolkom Jopie's Húskeamer. Een naam, zeker met bekendheid, waarmee Harmen en Douwe zich willen profileren, maar zich er zeker niet met kop en schouders bovenuit willen werken. Ons bedrijf moet voor iedereen toegankelijk zijn, wij willen ons specialiseren in, met name, streekproducten van bedrijven in en rondom Workum.
Daarnaast willen wij ons richten op seizoengebonden producten, denk hierbij aan bijvoorbeeld wild of verse vis uit het IJsselmeer Wij werken uitsluitend met dagverse producten op onze menukaart, die overigens vier keer per jaar vernieuwd zal worden. Daarnaast zijn wij natuurlijk trots op ús Fryslân, wat wij laten terugkomen in onze menukaart. Zo kan men bij ons terecht voor een kievitsei, dat zal bestaan uit drie bollen ijs naar keuze met slagroom, aldus de heren, die superenthousiast zijn.
Samen gaan ze er helemaal voor. Zij worden bijgestaan door een vast team van medewerkers, onder wie chef-kok Sander Vink en gastvrouw Linet Selles.
Na de metamorfose volgt er medio maart 2014 een heropening en uiteraard doen wij daar in deze krant verslag van. Rest mij nu nog het ondernemerspaar veel succes te wensen voor nu en in de toekomst!
Bron: Workumer Krant Friso