09 - 10 - 2013 - Geheim van de boerenkool
Klik op foto voor foto's van Henk Gorter
De activiteiten van Nij Waldrik staan niet stil. Woensdag 2 oktober werd de maand ingeluid met een boerenkool feest. Deze maand staat in het teken van het thema: ‘’ lekker ite en sa’’. In een gesprek met Willen van der Staaij, kok van Nij Marienacker, vertelde hij het geheim van ‘’zijn boerenkool’’. Als ingrediënten gebruikt hij: mosterd, azijn, gebakken uitjes en gebakken spekjes. Op tafel wordt er dan nog rookworst en speklapjes geserveerd. Er staat in de keuken een grote roerketel die alles mengt. Deze ketel is als het ware een hoge drukpan. De ketel heeft een inhoud van 130 liter waarin voor 200 personen stamppot gemaakt kan worden. Voorheen werd dit handmatig gedaan. Er waren ongeveer 120 personen die deelnamen aan het boerenkoolfeest waaronder de onmisbare vrijwilligers van Nij Marienacker. Boerenkool is een makkelijk bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. In Vlaanderen noemt men dit soms ook krulkool of krolkool. Er zijn 2 soorten boerenkool: struikboerenkool en maai- of dwergboerenkool. Struikboerenkool wordt van begin september tot februari geoogst. Voor de herfstteelt gaan de zaadjes van half mei tot begin juni de grond in. Daarna worden ze uitgeplant. Voor de winterteelt wordt er begin juni tot begin juli gezaaid en daarna uitgeplant. Dwergboerenkool wordt voor de industrie gebruikt. Er wordt geoogst van half september tot half december, omdat dit soort niet bestand is tegen de vorst. Verder worden in het kader van het bovenvermeld thema verschillende activiteiten georganiseerd. Gezellig met elkaar appels schillen en appeltaart bakken. Pizza bakken, met de Gaasterland expres naar het strand en daar genieten van een ‘’kapteins diner’’. Kortom een prachtig programma voor elck wat wils.
<< Terug
|