28 - 09 - 2013 - De Tiid hâldt gjin skoft.

Ruim vijftig jaar geleden werd deze foto gemaakt op Keuringsdei door een lid van het gilde der reizende (kermis)fotograven. Hun resultaten lagen – of hingen - na een paar dagen in de etalage van een plaatselijke winkelier tentoongesteld, waar men de foto tegen betaling kon ophalen. (Overigens, een vertegenwoordiger van die ‘artiesten’ speelt een afschuwelijke hoofdrol in de roman ‘En buiten is het feest’ van Arthur Japin).
Het was naar de kledij van de geportretteerden – noch krekt net yn it boesgroentsje – te oordelen een mooie zonnige dag. Op de achtergrond (op de rijbaan) is een vrachtwagen geparkeerd, die vee heeft aangevoerd. In die jaren werden niet slechts koeien en kalveren, stieren ook, gekeurd, maar schapen, geiten en soms V.D.L. varkens – die in een dikke laag stro onder de kap van de Waag rondscharrelden – zorgden voor een levendig aanzien op en rond de propvolle Merk. In de vroege middag moesten de deelnemers aan de tugerij – die toen beurtelings op het Súd en het Noard plaatsvond - daar tussendoor manoeuvreren. Ook de ZWH-bus wrong zich op gezette tijden over het parcours van de ‘túchhynsders’. In het pand van schoenenhandel Wouda woonde toen de familie Kornelis Meijer. Hij was jaren lang het zeer gerespecteerde hoofd van de dr. J.T. de Visscherschool voor Chr. MULO-onderwijs en gaf in de avonduren de Middenstandscursus. Het hoekpand naast de vermaarde Tillefonnestege huisvestte nog ‘Het Warenhuis’ van de familie Siebe de Vries. Hij heeft op deze foto de Workumer geel-zwarte banen uithangen. Daarnaast (nu kapper Woudstra) zat waarschijnlijk de familie Lieuwe van der Goot, die een handel in landbouwbenodigdheden dreef en waar de jeugd onder meer ‘klapkoarde’ kocht om ‘te topjen’ en niet te vertgeten ‘draakfleantou’ om in de Tillefonne de vlieger op te laten. Boven die winkel heeft ook enkele jaren mevrouw Haitsma gewoond. Zij had eerder een winkel in levensmiddelen op het Noard, naast de Gereformeerde kerk. Helaas is dit eeuwenoude (!) pand weggebroken, de prijs van de de vooruitgang…
Dan, van links naar rechts, de gefotografeerde Workumers.
In donker kostuum Wiebe Bootsma. Hij was in de jaren vijftig de grootste varkensfokker van Nederland! Ruim 600 varkens werden gehouden op het perceel dat nu bekend staat als de Balkfinne. Met medewerking van de gemeente verhuisde het bedrijf begin jaren vijftig naar ‘it Strân’, waar nu een kleinzoon als melkveehouder ‘buorket’. De stelpboerderij op het Noard werd na de verhuizing helaas afgebroken, omdat de doorbraak naar de Balkfinne daar gemaakt moest worden.
Naast Bootsma gekleed in de voor veehandelaren karakteristieke stofjas Rein Blom. Hij had naast zijn veehandelsactiviteiten de nog altijd bestaande kwaliteitsslagerij op het Noard, een zaak die van vader op zoon al sinds 1854 in Workum bestaat. Hij maakt - met de wandelstok als onmisbaar attribuut van dat veehandelaarsgilde - Bootsma ongetwijfeld attent op kenmerkende details van een dier. In het midden staat de zeer bekende Workumer, (stads)dichter en initiatiefnemer van de roemrijke gondelvaart, Eeltje Molenaar. Ooit ‘sutele hy rounom yn ’e Súdwesthoeke mei lapkes’ maar vestigde zich later met vrouw en kinderen als textielhandelaar in de winkel van Reijer Flapper op het Noard. Daarnaast een lachende Jan de Vries, die het bekende schildersbedrijf van die naam -direct naast de befaamde ‘Hoek fan’ e Stâl’ gelegen - bestierde, als opvolger van zijn vader Hendrik, die onder meer wethouder van de stad Workum was. Jan de Vries was naast een vakman op schildersgebied een groot liefhebber van zeilen – hij bezat een fraai gelakte, vakmanschap is meesterschap! - BM-er. In het voorjaar was hij met de pols op de schouder en de pet op in de weilanden te vinden om kievitseieren te rapen. Geheel rechts Bennie Wesselius, zoon van veehandelaar Jan Wesselius. Bennie, slager van beroep, was in zijn vrije tijd een gevreesde voetballer, die in de achterhoede, middenveld, zijn mannetje stond. Hij schroomde niet om met de roodwitte brigade mee ten aanval te trekken en het vijandelijke doel te belagen en was gezegend met een loeihard schot. Kort gezegd: Een rots in de branding bij Workum I.
De foto is welwillend voor publicatie beschikbaar gesteld door een lezer van deze krant en zal in de archieven van Warkums Erfskip worden bewaard. Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|